Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Για δεύτερη φορά την πάτησαν οι ΗΠΑ με τους Αφγανούς κομάντος που εκπαίδευσαν-Πολεμούν για λογαριασμό του Πούτιν στην πρώτη γραμμή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός από τις χιλιάδες νεκρών Ρώσων και Ουκρανών στρατιωτών  παρουσιάζει μερικές πολύ περίεργες ομολογουμένως εκφάνσεις, όπως το γεγονός ότι  εκπαιδευμένοι από τις ΗΠΑ Αφγανοί κομάντο πολεμούν για τον Πούτιν, ενάντια στο Ζελένσκι σύμμαχο της Ουάσιγκτον.

Αφγανοί κομάντος  εκπαιδευμένοι από τις ΗΠΑ πολεμούν στο πλευρό της Βάγκνερ στην Ουκρανία

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, Αφγανικές ειδικές δυνάμεις επιστρατεύονται στον πόλεμο της Ουκρανίας για να πολεμήσουν δίπλα σε Ρώσους μισθοφόρους γνωστούς ως Ομάδα Βάγκνερ, επισημαίνοντας:

"Παρά τις δαπάνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων των ΗΠΑ για την εκπαίδευση αυτών των Αφγανών κομάντος, αυτοί μετά την πτώση της Καμπούλ το 2021  στα χέρια των Ταλιμπάν εγκαταλείφθηκαν από τους Αμερικανούς και τώρα παίρνουν τα όπλα ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ, πολεμώντας στην πρώτη γραμμή  για λογαριασμό της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, προέκυψαν αναφορές για αφγανικές ειδικές δυνάμεις ,που ξέφυγαν από τους Ταλιμπάν και πολεμούσαν ως μισθοφόροι με την ουκρανική πλευρά, στη μάχη της Μαριούπολης.

Αλλά τώρα αποδείχθηκε ότι οι ίδιοι  Αφγανοί κομάντος  πολεμούν στη ρωσική πλευρά, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιέζει να καταλάβει την στρατηγικής σημασίας πόλη Μπαχμούτ.

Η εκπαίδευση τους από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια του Αφγανικού Πολέμου, οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις διέθεσαν πολλούς πόρους για την εκπαίδευση των αφγανικών Μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Η ύπαρξη ενός ικανού στρατού για την προστασία της εγκατεστημένης από τις ΗΠΑ αφγανικής κυβέρνησης ήταν βασικό μέρος της στρατηγικής  του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και την  τήρηση των Ταλιμπάν σε απόσταση.

Οι ΗΠΑ τους εκπαίδευσαν πολύ καλύτερα από τους στρατιώτες του τακτικού αφγανικού στρατού, αλλά ορισμένες από τις μονάδες που εκπαιδεύτηκαν από τη CIA είχαν τη φήμη ότι διέπραξαν εξωδικαστικούς φόνους και διευθέτησαν ατιμώρητα προσωπικές διαφορές.

Τι απέγιναν μετά την φυγή των Αμερικανών από το Αφγανιστάν

Όταν οι ΗΠΑ έφυγαν από το Αφγανιστάν το 2021, περίπου 20.000-30.000 κομάντος έμειναν άνεργοι και κυνηγημένοι από τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, αυτοί οι Αφγανοί κομάντος κατέφυγαν στο Ιράν, όπου στρατολογήθηκαν από την μισθοφορική ρωσική εταιρεία  Βάγκνερ, η οποία τους υποσχέθηκε καλούς μισθούς και βοήθεια για τη μετεγκατάσταση των οικογενειών τους.

Καθώς οι μάχες εντείνονται στο Μπαχμούτ, το οποίο έχει γίνει Αντικειμενικός σκοπός (ΑΝΣΚ) υψίστης προτεραιότητας για την Ρωσία , η Βάγκνερ είναι αυτή που στέλνει  αφγανούς καταδρομείς  μπροστά στην καυτή ζώνη των επιχειρήσεων και δημοσιεύει αγγελίες στρατολόγησης στο Telegram.

Ο αμερικανικός στρατός ξόδεψε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση των αφγανικών ειδικών δυνάμεων. Ξόδεψαν επίσης εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια εκπαιδεύοντας Ουκρανούς στρατιώτες από το 2014 και ρίχνοντας χρήματα στη σύγκρουση.

Και τώρα, όπως όταν οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ μαχητές Μουτζαχεντίν από την σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν χρησιμοποίησαν την εκπαίδευση και τα όπλα των ΗΠΑ για να πολεμήσουν εναντίον τους κατά τη διάρκεια του πολέμου ΗΠΑ-Αφγανιστάν, φαίνεται ότι κάνουν το ίδιο για άλλη μια φορά στην Ουκρανία.

Οι Ρωσικές απώλειες

Ο ρωσικός στρατός  και οι μισθοφόροι του, έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες σύμφωνα με Ουκρανικές πηγές που επικαλούνται το Γενικό Επιτελείο της χώρας τους, που ισχυρίζεται ότι σκότωσαν περισσότερους από 1.000 άνδρες του εχθρού και κατέστρεψαν  23 τεθωρακισμένα οχήματα .

Την περασμένη ημέρα, οι Ουκρανοί υπερασπιστές εξάλειψαν περίπου 1020 Ρώσους εισβολείς. Συνολικά, από την αρχή της εισβολής πλήρους κλίμακας, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει χάσει περισσότερους από 169.000 στρατιώτες της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο, από την Παρασκευή 24 Μαρτίου, οι απώλειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι:

προσωπικό - περίπου 169170 (+1020) άτομα 
άρματα - 3574 (+4) μονάδες,
τεθωρακισμένα οχήματα μάχης - 6921 (+23) μονάδες,
συστήματα πυροβολικού - 2616 (+8) μονάδες,
MLRS - 511 (+0) μονάδες,
συστήματα αεράμυνας - 276 (+3) μονάδες,
αεροσκάφη - 305 (+0) μονάδες,
ελικόπτερα - 290 (+0) μονάδες,
UAV επιχειρησιακό-τακτικό επίπεδο - 2208 ( +5),
πύραυλοι κρουζ - 911 (+2),
πλοία / σκάφη - 18 (+0) μονάδες,
εξοπλισμός αυτοκινήτων και βυτιοφόρα - (+12) μονάδες,
ειδικά οχήματα- 277 ( +4).

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...