Ένοπλες Συρράξεις

Πως HΠA-NATO μετατρέπουν την Πολωνία σε προμαχώνα τους κατά της Ρωσίας

Οι καλές σχέσεις ΗΠΑ-Πολωνίας έχουν αναβαθμιστεί ιδιαίτερα μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ουάσιγκτον να βλέπει την Βαρσοβία ως τον ακρογωνιαίο λίθο και προμαχώνα της για την άμυνα των χωρών της Βαλτικής, έναντι της Ρωσικής επιθετικότητας.

Η γεωγραφική θέση, η  μεγάλη έκταση και πληθυσμός της Πολωνίας συνηγορούν προς τούτο, αφού συνορεύει με την φιλορωσική Λευκορωσία, έχει στα δυτικά της το Ρωσικό Καλίνιγκραντ, στα νότια με την Ουκρανία αποτελώντας για αυτήν την κύρια οδό ανεφοδιασμού της με δυτικά οπλικά συστήματα και μέσα, ενώ μέσω μιας στενής λωρίδας γής της, συνορεύει εδαφικά με την Λιθουανία και μέσω αυτής με Λετονία και Εσθονία, σύμμαχες στο ΝΑΤΟ Βαλτικές χώρες.

Ο Αμερικανικός στρατός ιδρύει μόνιμο στρατόπεδο-φρουρά στην Πολωνία

"Προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική, να βελτιώσει τις ικανότητες διοίκησης και ελέγχου και να διαχειριστεί τις αναδυόμενες απειλές κατά της Δημοκρατίας της Πολωνίας, ο Στρατός των ΗΠΑ, ίδρυσε το δικό του στρατόπεδο σε τελετή που έγινε στις 21 Μαρτίου", σύμφωνα με επίσημο ιστότοπο των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών του, ο Τόμι. Ο R. Mize, Διευθυντής, Διοίκηση Διαχείρισης Αμερικανικών  Εγκαταστάσεων  στην Ευρώπη, απευθύνθηκε απευθείας στον Γενικό Διοικητή του V Σώματος, Αντιστράτηγο Τζον Κολασέσκι, που ήταν επίσης παρών.

«Αυτή η φρουρά υπάρχει για να υποστηρίξει εσάς, το V Corps, και όλους τους Στρατιώτες σας. Θα σας υποστηρίξουν σύμφωνα με τις προτεραιότητές σας και θα επιτρέψουν την ετοιμότητα του V Corps», είπε ο Mize. «Η αποστολή του IMCOM-E είναι να θέσει τις προϋποθέσεις για την επιτυχία της φρουράς».

«Η σχέση των ΗΠΑ και της Πολωνίας χρησιμεύει ως παράδειγμα της εμβάθυνσης των δεσμών σε όλη τη συμμαχία. Η σημερινή τελετή ενεργοποίησης είναι μια απτή υπενθύμιση της ανάπτυξης της σχέσης μας», είπε ο  Κολασέσκι.

Εκτός από τους  Αντιστράτηγο Τζον Κολασέσκι, και τον Συνταγματάρχη Τζώρτζ Φονσέκα, διοικητή της USAG Πολωνίας, άλλοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πολωνός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Μπλάσζσακ και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Πολωνία Μπρζίνσκι.

«Αυτή η φρουρά του Στρατού διασφαλίζει ότι οι γενναίοι άνδρες και οι γυναίκες μας με στολή έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν στην αποστολή τους, την συνεχή υποστήριξη για τα στρατεύματα που βρίσκονται μόνιμα στην Πολωνία», είπε ο Μπρεζίνσκι.

Τον Οκτώβριο του 2022, ένα μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Διοίκησης Υλικού Στρατού των ΗΠΑ και του Στρατού των ΗΠΑ Ευρώπης και Αφρικής μεταβίβασε τον επιχειρησιακό έλεγχο της Ομάδας Υποστήριξης Περιοχής της Πολωνίας από την 21η Διοίκηση Διατήρησης Θεάτρου στο IMCOM-Europe, το ανώτερο αρχηγείο όλων των φρουρών του στρατού στην Ευρώπη.

Η USAG Poland θα υποστηρίξει τρεις μελλοντικές εγκαταστάσεις  στην Πολωνία, FOS Poznan, FOS Powidz και FOS Zagan.

Εκτός από την υποστήριξη των μόνιμα τοποθετημένων δυνάμεων, η USAG στην Πολωνία θα παρέχει επίσης άμεση υποστήριξη επιχειρήσεων σε περίπου δύναμη  4.000 ανδρών  που θα εναλάσσονται και 2.500 στελεχών  που θα μετέχουν στα πλαίσια ασκήσεων.

«Η μακροχρόνια σχέση μας με άλλες κοινότητες και κράτη υποδοχής σε όλη την Ευρώπη μας έχει διδάξει πολύτιμα μαθήματα που ανυπομονούμε να εφαρμόσουμε εδώ στο Πόζναν και στις κοινότητες που περιβάλλουν όλες τις εγκαταστάσεις της φρουράς εδώ στην Πολωνία», είπε ο Mize.

 

Το ΝΑΤΟ διεξάγει άσκηση "αεροπορικής απάντησης" στην Πολωνία

Παράλληλα πιλότοι πολεμικών αεροσκαφών από την πολωνική  και ολλανδική αεροπορία πραγματοποίησαν κοινή άσκηση αεροπορικής αντίδρασης-απάντησης στη βόρεια πολωνική πόλη Malbork.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πολωνικές πηγές ασφαλείας, πολωνικά πολεμικά αεροσκάφη MiG-29 και πολεμικά αεροσκάφη F-35 του ολλανδικού στρατού πραγματοποίησαν  ελιγμούς  αναχαίτισης στον πολωνικό εναέριο χώρο, για να επιδείξουν την εναέρια αποτροπή στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

Στο Malbork, στη βόρεια Πολωνία, βρίσκεται  η αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ η οποία  φιλοξενεί ολλανδικά αεροσκάφη F-35 που έχουν σταθμεύσει στην Πολωνία από τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την άσκηση, πολεμικά αεροσκάφη F-35 του ολλανδικού στρατού απογειώθηκαν από την ίδια αεροπορική βάση για να αναχαιτίσουν τρία ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούσαν κοντά στην Πολωνία και τα πολωνικά Mig-29 τα συνόδευαν.

Ο Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας Σακκλ είπε ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ότι τέτοιες κινήσεις αποτελούν θετικά βήματα για την ενίσχυση της αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...