Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στο Μπαχμούτ ο Ζελένσκι- Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση σε Μαρίνκα-Αβντέεβκα με 5 Ταξιαρχίες (Βίντεο)

Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι επισκέφθηκε το Μπαχμούτ, αναφέρουν κοινωνικά δίκτυα και διάφορες πηγές, παραθέτοντας και φωτογραφίες του ίδιου.

Το πού ακριβώς επισκέφθηκε δεν αναφέρεται, αφήνοντας στο σκοτάδι για τις προθέσεις του Κιέβου στην περιοχή, αν και οι Ουκρανοί προσπαθούν να σώσουν οτιδήποτε σώζεται στην πόλη αυτή που έχει καταληφθεί σε ποσοστό 71%.

Ο ρωσικός στρατός απωθεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από την οχυρή περιοχή στην Μαρίνκα

Αυτές τις ώρες είναι σε εξέλιξη μεγάλη ρωσική επίθεση  κοντά στο Ντονιέτσκ.

“Οι μονάδες μας έδιωξαν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από την οχυρωμένη περιοχή στη Μαρίνκα”.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου τύπου της ομάδας  στρατιωτικών δυνάμεων "Νότος" Ιβάν Μπίγμα.

“Οι ανιχνευτές μας εντόπισαν ισχυρή δύναμη ουκρανι9κών μονάδων όλμων που εκτόξευαν βλήματα κατά των ομάδων εφόδου μας.

Οι όλμοι καταστράφηκαν από τα πυρά των αυτοκινούμενων οβίδων MSTA-S, επιτρέποντας στα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας να εκτοπίσουν τους Ουκρανούς και να καταλάβουν την οχυρωμένη περιοχή στην Μαρίνκα”, ανέφερε ο ίδιος.

“Στην κατεύθυνση της Αβντιίκα, Ρώσοι στρατιώτες της ταξιαρχίας πυροβολικού του 1ου Σώματος Στρατού κατά την διάρκεια της νύχτας, χρησιμοποιώντας θερμική απεικόνιση, εντόπισαν προσπάθεια μετακίνησης Ουκρανών μαχητών.

Αφού περίμεναν την ώρα που ολόκληρη η εχθρική ομάδα θα συγκεντρωνόταν σε ένα σημείο, με ακριβή βολή βλημάτων από τα αντιαρματικά συστήματα, εξολόθρευσαν την εχθρική μονάδα”, συνέχισε ο ίδιος.

Επίθεση σε πολλαπλά σημεία από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις 

Εν τω μεταξύ, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναφέρει ότι στις κατευθύνσεις της Αβντιίκα, Μαρίνκα, ο ρωσικός στρατός διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις.

Στην περιοχή Μαρίνκα σημειώθηκαν 20 ισχυρές επιθέσεις. Κάτω από τα χτυπήματα βρίσκονται οι θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις περιοχές Lastochkino, Orlovka, Thin, Georgievka, Nevelskoye.

Έκλεισαν οι δίοδοι στο Μπαχμούτ με 10000 Ουκρανούς στρατιώτες εγκλωβισμένους;

“Ο ρωσικός Στρατός ουσιαστικά μπλόκαρε το Μπαχμούτ”, δήλωσε ο Γιαν Γκαγκίν, σύμβουλος του ασκούντα καθήκοντα επικεφαλής του Ντονμπάς, στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Rossiya 1, κάτι που διαψεύδει όμως η παρουσία Ζελένσκι στην πόλη αυτή.

«Η ουκρανική φρουρά στο Μπα;χμούτ διαθέτει περίπου δέκα χιλιάδες άτομα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, ο Γκαγκίν σημείωσε ότι στο Τσάσοφ Γιαρ, οι  Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να αντεπιτεθούν στην πόλη, συγκεντρώνοντας μια «αρκετά πολυπληθής στρατιωτική δύναμη».

"Πρόκειται για αρκετές χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες ουκρανικών δυνάμεων.

Οι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν διαθέτουν αρκετά στρατεύματα για να σχηματίσουν μονάδες κρούσης και τεθωρακισμένες ομάδες, προκειμένου να «εισβάλουν και να καταλάβουν τα εδάφη αυτά», εξήγησε ο Γκαγκίν.

Την Παρασκευή, ο Γκαγκίν ανέφερε ότι όλοι οι προσβάσιμοι δρόμοι στο Μπαχμούτ είναι εντός του βεληνεκούς του ρωσικού βαρέως πυροβολικού, και ότι οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν περίπου το 70 τοις εκατό της πόλης”.

Αυτή τη στιγμή, ρωσικοί εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων, επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά σφυροκοπούν ένα μεγάλο μέτωπο, τις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Προφανώς, το σχέδιο αποκοπής των Ουκρανών από τις οδούς ανεφοδιασμού, που δοκιμάστηκε στο Μπαχμούτ, χρησιμοποιείται επίσης εδώ.

"Εάν κοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού, η περικύκλωση της ουκρανικής ομάδας στην Αβντιίκα και η απελευθέρωση της πόλης θα είναι μόνο θέμα χρόνου", τονίζουν ρωσικές πηγές.

Οι ρωσικές μονάδες που επιτίθενται στην περιοχή είναι η 53η μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, η  36η ταξιαρχία πεζοναυτών, η 72η μηχανοποιημένη ταξιαρχία, το 6ο ανεξάρτητο τάγμα ελεύθερων σκοπευτών, μονάδες του 59ου μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού, καθώς και η  55η ταξιαρχία πυροβολικού.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2023, οι απώλειες ορισμένων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην Avdiivka έφτασαν το 40% της κανονικής ισχύος, ενώ και οι ρωσικές απώλειες ήταν σοβαρότατες.

Ο συνολικός αριθμός των επιχειρησιακών εφεδρειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην Αβντιίκα υπολογίζεται σε 1,2 - 1,6 χιλιάδες άτομα.

Λόγω της επικείμενης απειλής περικύκλωσης των ουκρανικών στρατευμάτων, αυτές οι δυνάμεις έρχονται σταδιακά στη μάχη, αλλά επιχειρούν κυρίως στα πλάγια, στα βόρεια των περιοχών Κρασναγκορόβκα  και Στεπόβοε.

Ποια είναι η σημασία των πόλεων Μαρίνκα και Αβντέεφκα

Η πόλη αυτή είναι μια στρατηγικής σημασίας κόμβος, καθώς και ένα βιομηχανικό κέντρο όπου βρίσκεται το εργοστάσιο άνθρακα και χημικών προϊόντων Avdiivka (AKHZ), ενώ είναι  ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθανθρακόπισσας και άλλων υλικών  στην Ευρώπη.

Ο άμαχος πληθυσμός της πόλης πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής  ήταν 32 χιλιάδες άτομα.

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν επικεφαλής της Wagner απέστειλε έκκληση στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, με την οποία ειδοποιεί για την επικείμενη αντεπίθεση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «μισθοφόροι του» ελέγχουν περίπου το 70% της επικράτειας του Μπαχμούτ και θα συνεχίσουν την επίθεση μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της πόλης.

Όλα δείχνουν ότι οι Ρώσοι αναμένουν την ουκρανική αντεπίθεση και οι Ουκρανοί την ρωσική, για τους δικούς τους λόγους. Όλα όμως έχουν τεθεί στην τελική ευθεία καθώς οι επόμενες επιθέσεις θα καθορίσουν και το μέλλον της Ουκρανίας, σε όλα τα επίπεδα.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...