Ένοπλες Συρράξεις

Σχέδιο κοινής επιχείρησης Ρουμανίας-Μολδαβίας κατά της Υπερδνειστερίας- Προς νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Είναι γεγονός ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει εστιαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας στην Ταϊβάν και την θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σε μια τέτοια  κατάσταση, όπου η προσοχή των παγκόσμιων δυνάμεων αποσπάται προκειμένου να περιορίσουν την κλιμάκωση της βίας και να διεξάγουν συγκεκριμένες στρατιωτικές ενέργειες, οι μικροί παίκτες  όπως η Ρουμανία και η Μολδαβία είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσουν να επωφεληθούν με την συναίνεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ,προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της  απομονωμένης εδαφικά Ρωσικής Υπερδνειστερίας καταλαμβάνοντάς την και οδηγώντας στη συνέχεια το Κισινάου στους κόλπους της Συμμαχίας.

Σύντομο ιστορικό της σύγκρουσης

Παρά τους βαθείς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Βεσσαραβίας και της Ρουμανίας, οι πολίτες της Μολδαβίας, που βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της Βεσσαραβίας, έχουν έλξη προς τη Ρωσία.

Η σύγχρονη σύγκρουση ξεκίνησε το ίδιο 1924, όταν οι ουκρανικές περιοχές με αξιοσημείωτη μολδαβική εθνική μειονότητα μετατράπηκαν σε Αυτόνομη Δημοκρατία της Μολδαβίας περιλαμβάνοντας μέρος της περιοχής της Οδησσού και το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης Υπερδνειστερίας.

Το 1940, η κυβέρνηση της ΕΣΣΔ έστειλε αίτημα στην κυβέρνηση της φιλογερμανικής Ρουμανίας να σταματήσει αμέσως την κατοχή της επαρχίας της Βεσσαραβίας, ενώ ταυτόχρονα σοβιετικά τανκς διέσχισαν τον Δνείστερο και κατέλαβαν το έδαφος της σύγχρονης Μολδαβίας.

Σε αυτά τα εδάφη, στις 2 Αυγούστου 1940, κατά τη διάρκεια της VII συνόδου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, δημιουργήθηκε μια πλήρης Μολδαβική ΣΣΔ, μια από τις δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.

Στη δεκαετία του 1980, στη Μολδαβία έλαβαν χώρα απολύτως οι ίδιες διαδικασίες που έλαβαν χώρα με την Ουκρανία τις δεκαετίες του 2000.

Στο πλαίσιο αυτού του κινήματος, δημιουργήθηκε το Λαϊκό Μέτωπο της Μολδαβίας, που ζητούσε απόσχιση από την ΕΣΣΔ και ένωση με τη Ρουμανία. 

Μέχρι το 1992, η σύγκρουση μεταξύ της φιλορουμανικής Μολδαβίας και της φιλορωσικής Υπερδνειστερίας είχε κλιμακωθεί σε ένοπλη σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα πολλά θύματα. Οι μάχες σταμάτησαν μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας και την εισαγωγή Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων.

Από τότε, η σύγκρουση θεωρήθηκε παγωμένη με την Υπερδνειστερία να υφίσταται  από το 1992 έωςσήμερα ως μη αναγνωρισμένο κράτος.

Υψηλά διακυβεύματα

Σήμερα, τόσο στη Ρουμανία όσο και στη Μολδαβία, υπάρχουν δυνάμεις που ενδιαφέρονται να συνάψουν, αν όχι ομοσπονδιακή, τουλάχιστον συνθήκη ένωσης.

Οι ριζοσπάστες εθνικιστές της Μολδαβίας είναι επίσης υπέρ της ένταξης στη Ρουμανία και την δημιουργία Ομόσπονδου κράτους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαγραφεί το εθνόσημο από τη σημαία της Μολδαβίας, να γίνουν επανεκλογές και να περάσουμε στο ευρώ. 

Ωστόσο οι ρωσικές  δυνάμεις που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία,αποτελούν εμπόδιο για κατάληψη της από Μολδαβία και εν συνεχεία ένωσή της με την Ρουμανία

Με την άνοδο στην εξουσία στη Μολδαβία της νέας Προέδρου Μάγια Σαντού, η οποία είναι εθνικίστρια πολιτικός και υποστηρικτής της ολοκλήρωσης με τη Ρουμανία, ακούγονται και πάλι φωνές για την ανάγκη να γίνει κάτι με την Ρουμανία .

Τι μέλλει γενέσθαι

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι Ρουμανία και Μολδαβία με την ανοχή -στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ότι είναι πολύ πιθανό να ενεργήσουν επιθετικά προς κατάληψη της Υπερδνειστερίας, ιδιαίτερα εάν και εφόσον η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι αρνητική και οι Ρώσοι οδεύουν προς επίτευξη ολοκληρωτικής νίκης.

Ωστόσο κάτι τέτοιο θα συγκέντρωνε μεγάλες πιθανότητες να επεκτείνει  τον πόλεμο από την Ρωσία ανατολικότερα.  

Η Υπεδνειστερία  από την άλλη αποτελεί την "αχίλλειο πτέρνα" της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία σε περίπτωση που ΝΑΤΟ-ΗΠΑ θελήσουν να απαντήσουν δυναμικά στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Στο πιο αρνητικό σενάριο για τη Δύση, είναι ότι εφόσον ηττηθεί η Ουκρανία  θα πάψει αυτή να είναι κράτος πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ, με την Ρουμανία να αναλαμβάνει αυτό τον ρόλο όπως και η Μολδαβία λόγω γεωγραφίας, με την τεράστια διαφορά ωστόσο το μεν Βουκουρέστι να ανήκει στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ενώ το Κισινάου όχι.

Σε τέτοια περίπτωση θα είναι επιτακτικό για την εξασφάλιση της η Μολδαβία έναντι της Ρωσικής απειλής, είτε να ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ, είτε να ενωθεί σε ένα ομόσπονδο κράτος με την Ρουμανία, η οποία ανήκει στο ΝΑΤΟ ήδη.

Οψόμεθα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ