Ένοπλες Συρράξεις

Οι ΗΠΑ “ψηφίζουν” Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Καμία προσέγγιση Ουάσιγκτον - Άγκυρας δεν είναι δυνατή υπό τον Ερντογάν

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία,  λαμβάνουν χώρα σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον και με την Τουρκία σε οικονομική δυσπραγία.

Για δεκαετίες, η Τουρκία στηρίζεται στενά στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για αμυντική συνεργασία. Οι Τούρκοι ηγέτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μείωση της εξάρτησής τους από τη Δύση, και αυτό μπορεί να εξηγεί εν μέρει την προθυμία τους να συντονίσουν ορισμένες ενέργειες με τη Ρωσία.

Ωστόσο, η Τουρκία διατηρεί σημαντικές διαφορές με τη Ρωσία στη Συρία, την Ουκρανία, τη Λιβύη και την Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν. Η μελλοντική πορεία εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, θα μπορούσε να εξαρτηθεί εν μέρει, από το πόσο πρόθυμη είναι η Τουρκία να ρισκάρει εντάσεις ή να διακόψει τις παραδοσιακές σχέσεις με τις δυτικές δυνάμεις, ενώ οικοδομεί άλλες παγκόσμιες σχέσεις.

Ο Τούρκος πρέσβης στις ΗΠΑ Murat Mercan, υποστήριξε πρόσφατα ότι «η μετάβαση των προτεραιοτήτων της διατλαντικής ασφάλειας σε μια εποχή ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων, αναπόφευκτα θα απαιτήσει τη διερεύνηση τόπων σταδιακής προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών».

Απέχει περισσότερο από την αλήθεια

Έγκριτο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, αναφέρει ότι μετά από 21 χρόνια στην εξουσία, ενώ μια προσέγγιση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας μπορεί να είναι δυνατή, δεν μπορεί να συμβεί έως ότου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχωρήσει από την εξουσία.

«Με απλά λόγια, ο Ερντογάν δεν συμμερίζεται καμία από τις αξίες που καθορίζουν και στηρίζουν τη διατλαντική συμμαχία, στην οποία η Τουρκία ήταν αναπόσπαστο και αξιόπιστο μέλος», αναφέρει και επεξηγεί:

«Πρώτον, η Τουρκία δεν έχει δει ποτέ έναν ηγέτη και μια κυβέρνηση που να είναι τόσο αντιδυτική και αντιαμερικανική ως τον πυρήνα τους. Ο Ερντογάν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ματαιωμένο πραξικόπημα του 2016 που σχεδόν τον καθαίρεσε, παρόλο που γνωρίζει ότι αυτό είναι αναληθές.

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, υποτιμούν τακτικά και απαράδεκτα τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώπιον του τουρκικού κοινού. Τον περασμένο μήνα, ο Σοϊλού κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την οργάνωση της βομβιστικής επίθεσης του Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και είπε, η Ουάσιγκτον «να πάρει τα βρώμικα χέρια της από την Τουρκία».

Να υπενθυμίσουμε ότι, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Σοϊλού απέρριψε μέρος της βοήθειας που πρόσφερε στην Άγκυρα ο αμερικανικός στρατός. Η Τουρκία αρνήθηκε την άδεια ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου να ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Iskenderun, όπου επεδίωξε να παράσχει καθαρό πόσιμο νερό και άλλη βοήθεια σε Τούρκους πολίτες, επικαλούμενη μια θεωρία συνωμοσίας ότι το αεροπλανοφόρο ήταν μέρος μιας δύναμης εισβολής.

Ενώ ο Ερντογάν και οι υπουργοί του μπορεί να δικαιούνται προσωπικά την αντιαμερικανική και αντιδυτική κοσμοθεωρία τους, έχουν βασιστεί σε τέτοιες παραινέσεις για να απομακρύνουν την Τουρκία αποφασιστικά από τη Δυτική «άγκυρά της».

Αναξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ

Η Άγκυρα προειδοποιήθηκε επανειλημμένα να μην αποκτήσει  το σύστημα S-400, και αντ' αυτού να αγοράσει το αμερικανικό ή ευρωπαϊκό αντίστοιχο. Η άρνηση του Ερντογάν να ακούσει τις προειδοποιήσεις, οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, να αποτρέψουν την Τουρκία από την απόκτηση μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς και να επιβάλει κυρώσεις στον σύμμαχό της.

«Σε κάθε φόρουμ που έχει τεθεί αυτό το θέμα, τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Πρέσβης Mercan, αναφέρουν το ζήτημα των S-400 ως «τελειωμένη συμφωνία» , χωρίς να συνειδητοποιούν πλήρως τη ζημιά και την προσβολή που αυτό συνεχίζει να προκαλεί στους τουρκοαμερικανικούς δεσμούς. Έχουν ακόμη την ευκαιρία να αποδεσμευτούν από αυτό το σύστημα», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.

Επισημαίνει ότι, σε γεωστρατηγικό επίπεδο, ο Ερντογάν κατηγορεί τη συνεργασία της Ουάσιγκτον με τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι συνεχίζουν να πολεμούν τα υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους ή του ISIS στη βόρεια Συρία.

«Χαρακτηρίζοντάς τους μη πειστικά ως τρομοκράτες, ο Ερντογάν απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα βομβαρδίζοντας επανειλημμένα κουρδικούς στόχους και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, που παρέχει βοήθεια σε μια μαχόμενη δύναμη που επιδιώκει να εξαλείψει μια μεγάλη τρομοκρατική απειλή στην περιοχή», τονίζει.

Υπενθυμίζουμε ότι, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τη θέση της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ για να υπονομεύσει τα συμφέροντα της συμμαχίας. Παρά το γεγονός ότι αρχικά σηματοδότησε ότι, ήταν υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας το 2022, ο Ερντογάν έχει ρίξει κάθε «οδόφραγμα» κάτω από τον «ήλιο» για να καθυστερήσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, απαιτώντας παράλογες παραχωρήσεις που σχετίζονται με την «ασφάλεια» από δύο χώρες, που είναι ιδανικές υποψήφιες για να περιορίσουν περαιτέρω τις επιθετικές ρωσικές ενέργειες. 

Υποστήριξη των δημοκρατικών κανόνων και αξιών

Επισημαίνουμε ότι,  η Άγκυρα απέσυρε την αντίθεσή της στην αίτηση της Φινλανδίας, αλλά συνεχίζει να εμποδίζει την αίτηση της Σουηδίας.

«Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αναζωπύρωση ουσιαστικών τουρκικών-αμερικανικών δεσμών, είναι ο ίδιος ο Ερντογάν. Παρόλο που ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε πιστώσει κάποτε στον Ερντογάν ότι, έχτισε μια «χώρα πρότυπο», ο Τούρκος ηγέτης από τα τέλη της δεκαετίας του 2010 σιγά-σιγά μεταμορφώθηκε σε μια διακρατική απειλή, που αποτελεί προσβολή για τη δημοκρατική διακυβέρνηση παγκοσμίως».

«Είναι ένας πρόδρομος μεταξύ ενός μικρού αριθμού παγκόσμιων ηγετών, που περιφρονούν την ουσιαστική δημοκρατική διακυβέρνηση. Το είδος της προσέγγισης που επιθυμεί ο Πρέσβης Mercan, είναι ένας χώρος για συμμάχους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες δημοκρατικής διακυβέρνησης που επιδιώκουν να υποστηρίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, και τις οποίες ο Ερντογάν, καταπατά εντός των συνόρων του. Από το πραξικόπημα του 2016, ο Ερντογάν έχει διαβρώσει τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, της κοινής ευπρέπειας και της δημοκρατικής διακυβέρνησης εντός της Τουρκίας», αναφέρει το έγκριτο μέσο.

Οι δεσμοί που δεσμεύουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Γαλλία και αμέτρητες άλλες χώρες  (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), δεν βασίζονται σε περιορισμένο αριθμό συμφερόντων συναλλακτικής ασφάλειας, αλλά στην υποστήριξη των δημοκρατικών κανόνων και αξιών. Ο Ερντογάν, θέλει όλα τα οφέλη του να είναι στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ εδραιώνει ένα αυταρχικό καθεστώς.

Αυτό είναι και μη ρεαλιστικό και απαράδεκτο, αναφέρει το μέσο και τονίζει:

«Εάν οι Τούρκοι ψηφοφόροι επιλέξουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να διαδεχθεί τον Ερντογάν στην προεδρία τον Μάιο, η Τουρκία θα έχει μια πραγματική ευκαιρία να ξαναχτίσει μια ουσιαστική σχέση, όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά με όλους τους δυτικούς εταίρους της. Από την άλλη, εάν ο Ερντογάν επανεκλεγεί, θα επιδιώξει να επαναφέρει τους δεσμούς με τη Δύση. Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να συμβιβαστούν με έναν κακό σύμμαχο».

Εν κατακλείδι, εάν ένας διαφορετικός Τούρκος πρόεδρος κερδίσει τις εκλογές του 2023 και αναλάβει την εξουσία, ορισμένες αλλαγές στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική… θα μπορούσαν να είναι δυνατές.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ