Ένοπλες Συρράξεις

Τρομάζει η πρώτη “σύγκρουση στο Διάστημα”: Σχέδιο εξουδετέρωσης της δυνατότητας χτυπήματος ακριβείας μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να βλέπουν πιο σοβαρά την απειλή πολέμου με την Κίνα. Το Πεντάγωνο έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνη  την «πρόκληση βηματισμού» της Κίνας και επεξεργάζεται νέες αντιλήψεις αποτροπής, για να κρατήσει μακριά τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA).

 Πολιτικοί ηγέτες έχουν δώσει οδηγίες στον αμερικανικό στρατό, να αναπτύξει αξιόπιστα σχέδια για την υπεράσπιση της Ταϊβάν, τον πιο πιθανό τόπο σύγκρουσης για τη γεωπολιτική πρωτοκαθεδρία στην Ασία.

Ένας πόλεμος για την Ταϊβάν είναι πιθανό να είναι μακρύς, όχι σύντομος και πολύ πιο εύκολα θα  ξεκινήσει παρά θα τελειώσει. Θα επεκταθεί και θα κλιμακωθεί, καθώς και οι δύο χώρες αναζητούν «μονοπάτια» προς τη νίκη, σε μια σύγκρουση που πιστεύουν ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν.

Θα παρουσίαζε σοβαρά διλήμματα τερματισμού του πολέμου και θα ενέχει πολύ υψηλότερους κινδύνους πυρηνικής ενέργειας, από ότι πολλοί  αντιλαμβάνονται. Εάν η Ουάσιγκτον δεν αρχίσει να προετοιμάζεται για να ξεκινήσει και μετά να τελειώσει μια παρατεταμένη σύγκρουση τώρα, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την καταστροφή μόλις αρχίσουν οι πρώτες εχθροπραξίες.

Στο πιο ανησυχητικό σενάριο, το Πεκίνο θα εξαπέλυε μια αιφνιδιαστική πυραυλική επίθεση, σφυρηλατώντας όχι μόνο την άμυνα της Ταϊβάν αλλά και τις αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, που είναι συγκεντρωμένες σε μερικές μεγάλες βάσεις στο δυτικό Ειρηνικό.

Οι ταυτόχρονες κινεζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και οι αντιδορυφορικές επιχειρήσεις, θα σπέρνουν χάος και θα παρεμπόδιζαν οποιαδήποτε αποτελεσματική απάντηση των ΗΠΑ ή της Ταϊβάν. Και η PLA θα έτρεχε μέσα από το «παράθυρο» της ευκαιρίας, οργανώνοντας αμφίβιες και αερομεταφερόμενες επιθέσεις που θα συνέτριβαν την αντίσταση της Ταϊβάν.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι, καθώς η πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας αυξάνεται για την Ταϊβάν, ορισμένοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν τώρα προειδοποιήσει ότι, εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν, «θα μπορούσε να ξεκινήσει ο πόλεμος στο διάστημα».

Σύμφωνα με έγκριτο αμερικανικό ΜΜΕ, πολλές πηγές του Πενταγώνου που επικαλείται η αμερικανική τηλεοπτική δημοσιογράφος Νόρα Ο'Ντόνελ, σε πρόσφατη εκπομπή του CBS που μεταδόθηκε στις 19 Μαρτίου, οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν επίσης να ξεκινήσουν στο διάστημα εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν.

Οι αξιωματούχοι έκαναν αυτή την πρόβλεψη σε ένα επεισόδιο  στην Ταϊβάν, σχετικά με την κατάσταση του Ναυτικού των ΗΠΑ εν μέσω της στρατιωτικής συσσώρευσης της Κίνας. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι, η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, θα επιδιώξουν να καταστρέψουν ο ένας τους δορυφόρους του άλλου που «επιτρέπουν τα χτυπήματα  με ακρίβειας κατευθυνόμενα όπλα».

Συνέχισαν λέγοντας ότι, αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από κυβερνοεπιθέσεις σε πόλεις των ΗΠΑ και σαμποτάροντας λιμάνια της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ.

Ο Διοικητής του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού, Samuel John Paparo, ρωτήθηκε  σχετικά με το τι θα έκαναν οι ΗΠΑ εάν ξέσπαζε μια πιο σοβαρή κρίση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή με την Ταϊβάν.

«Ελπίζουμε ότι θα απαντήσουν στο τηλέφωνο. Διαφορετικά, θα κάνουμε την καλύτερη αξιολόγησή μας με βάση τα πράγματα που λένε σε ανοιχτό κώδικα και με βάση τη συμπεριφορά τους, για να προσδιορίσουν τις προθέσεις τους. Και θα πράξουμε ανάλογα», ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε να ονομάσει την πιο απειλητική πτυχή του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας κατά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, ο ναύαρχος του USN Michael Gilday απάντησε ότι, εκτός από την αύξηση των συμβατικών δυνάμεων της Κίνας, η επέκταση των δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο και το διάστημα είναι επίσης ανησυχητική.

Ο Gilday εξήγησε περαιτέρω ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για το πώς το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, αναγκάζει τους στόλους άλλων χωρών να απομακρυνθούν από συγκεκριμένες περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και δεν τηρούν το διεθνές δίκαιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι, τους τελευταίους μήνες, οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχουν αυξηθεί δραματικά. Πρόσφατα, ένα ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο σε μεγάλο ύψος, εντοπίστηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο και πέρασε σε πολλές πολιτείες προτού καταρριφθεί από πύραυλο στις 4 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Επίσκεψη Προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ

Τις επόμενες εβδομάδες, ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν σκοπεύει να κάνει στάσεις στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, καθ' οδόν προς και από επίσημες επισκέψεις στη Γουατεμάλα και την Μπελίζ.

Στις 21 Μαρτίου, το προεδρικό γραφείο επιβεβαίωσε επίσημα τα σχέδια του Τσάι, τα οποία περιλαμβάνουν μια επίσκεψη δύο διανυκτερεύσεων στη Νέα Υόρκη που ξεκινά στις 29 Μαρτίου και άλλη μια διήμερη στάση στο Λος Άντζελες, ξεκινώντας στις 4 Απριλίου πριν επιστρέψει στην Ταϊβάν.

Μεταξύ εκείνων που έχουν προγραμματιστεί να συναντήσουν τον Τσάι στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος έχει υποστηρίξει μια σκληρή στάση έναντι του Πεκίνου.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς του και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης βίας, για να καταλάβει τον έλεγχο του νησιού.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε : «Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για το Πεκίνο να μετατρέψει αυτή τη διέλευση, και πάλι, που είναι σύμφωνη με τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ, σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που είναι. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την ενίσχυση οποιασδήποτε επιθετικής δραστηριότητας γύρω από τα στενά της Ταϊβάν».

Παρά τις τρέχουσες εντάσεις, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι αναμένει να μιλήσει με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ωστόσο, δεν υπάρχει προγραμματισμένο χρονικό πλαίσιο για αυτή τη συζήτηση και οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι, μπορεί να μην συμβεί παρά μόνο μετά το ταξίδι του Προέδρου Τσάι.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ