Ένοπλες Συρράξεις

Από το μέλλον: Κινεζική αύξηση ναυπήγησης πολεμικών πλοίων και όπλων - Τεχνητή νοημοσύνη σχεδιάζει ηλεκτρικά συστήματα σε μια μέρα!

Σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τους ρυθμούς παραγωγής της και να ενισχύσει το ποσοτικό προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ, η Κίνα πρόκειται να υπερφορτώσει το ναυτικό της πρόγραμμα ναυπήγησης με Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Μια ερευνητική ομάδα από το China Ship Design and Research Center, χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη που λειτουργεί σε ένα μικρό σύστημα υπολογιστή, για να σχεδιάσει τα ηλεκτρικά συστήματα ενός πολεμικού πλοίου σε μια μέρα!

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, με τη βοήθεια των πιο προηγμένων εργαλείων υπολογιστών, αυτή η εργασία θα χρειαζόταν προφανώς 300 ημέρες για να ολοκληρωθεί με ανθρώπους σχεδιαστές.

Πώς λειτουργεί το AI;

Σύμφωνα με αναφορές, το AI λειτουργεί συμβουλευόμενο μια βάση δεδομένων με σχέδια κινεζικών πλοίων από τις προηγούμενες δεκαετίες, και στη συνέχεια καταλήγει σε ένα σχέδιο, που ελέγχεται σε σχέση με τη βάση δεδομένων, και με αυτήν την προσέγγιση  μειώνει δραστικά τους υπολογιστικούς πόρους και  εξαλείφει τα λάθη.

«Αν και το AI έκανε λάθη στη διαδικασία σχεδιασμού, λειτουργεί με ανθρώπινη καθοδήγηση και δεν λειτουργεί αυτόνομα», ανέφερε το μέσο.

Το έργο της τεχνητής νοημοσύνης έλαβε στρατιωτική χρηματοδότηση επειδή η διαδικασία σχεδιασμού, αντί της χωρητικότητας του ναυπηγείου, ήταν το κύριο εμπόδιο για την επιτάχυνση της κατασκευής πολεμικών πλοίων.

Η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω το προβάδισμα της Κίνας στη ναυπηγική βιομηχανία έναντι των ΗΠΑ.  Τον περασμένο μήνα,   οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην παραγωγή ναυπηγείων της Κίνας, καθώς η Κίνα έχει 13 ναυπηγεία, το καθένα με μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα επτά ναυπηγεία του αμερικανικού ναυτικού μαζί.

Η τεράστια ναυπηγική ικανότητα της Κίνας, συνέβαλε στο να έχει το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο με 340 πλοία, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ με 280 το 2022.

Η Κίνα έχει επίσης, αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να σχεδιάσει ανεξάρτητα υπερηχητικά όπλα, καθώς χρησιμοποιεί  τεχνητή νοημοσύνη για να σχεδιάσει όπλα εκτός από πολεμικά πλοία.

Οι Κινέζοι ερευνητές  του έργου ισχυρίστηκαν ότι, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα περισσότερα από τα ωστικά κύματα που παράγονται σε υπερηχητικές δοκιμές αεροδυναμικής σήραγγας, κάνοντας χιλιάδες εικόνες ανά δευτερόλεπτο, που θα ήταν πολύ κουραστικές και δαπανηρές για τους ανθρώπους ερευνητές να αναλύσουν.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας για τον σχεδιασμό υπερηχητικών όπλων, μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν νέα σχέδια που μπορούν να πετάξουν ταχύτερα, και είναι ακόμη, πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν από τα τρέχοντα μοντέλα.

Τεχνολογία AI σε στρατηγικές ικανότητες

Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να μετατρέψει τους εμπορικούς δορυφόρους απεικόνισης σε ισχυρούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους, εκμεταλλευόμενοι αποτελεσματικά τη φύση διπλής χρήσης της διαστημικής απεικόνισης.

Η αναβάθμιση τεχνητής νοημοσύνης στον χαμηλού κόστους πολιτικό δορυφόρο Jilin-1 της Κίνας, πέτυχε ποσοστό ακρίβειας 95% σε σύγκριση με 14% για την παραδοσιακή δορυφορική τεχνητή νοημοσύνη στην ανάλυση μικρών αντικειμένων, όπως αεροπλάνα στον αέρα ή αυτοκίνητα στο δρόμο.

Η Κίνα έχει επίσης, αναβαθμίσει τον εμπορικό δορυφόρο απεικόνισης Beijing-3 με τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντάς της να πραγματοποιήσει μια εις βάθος σάρωση του Σαν Φρανσίσκο σε 42 δευτερόλεπτα σε υψόμετρο 500 χιλιομέτρων, παράγοντας εικόνες αρκετά καθαρές ώστε τα στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους και τα όπλα που μετέφεραν μπορούσαν να αναγνωριστούν.

Εκτός από τα όπλα και τις δυνατότητες, η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη στρατιωτική στρατηγική της Κίνας. Αυτόν τον Ιανουάριο, οι Asia Times ανέφεραν  σχετικά με τη στρατηγική «έξυπνης αποτροπής» της Κίνας, που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη για μια έκτακτη ανάγκη στην Ταϊβάν.

Για παράδειγμα, σε μια έκτακτη ανάγκη της Ταϊβάν, η Κίνα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη και να διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο, για να διαβρώσει τη βούληση του αυτοδιοικούμενου νησιού να αντισταθεί μέσω της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης.

Απρόβλεπτες συνέπειες

Η ειδικός Branka Marijian,  σημειώνει  για το Scientific American  ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε οπλικά συστήματα, είναι ανώριμη και επιρρεπής σε σφάλματα, καθώς πρέπει να διευκρινιστεί πώς αυτά τα συστήματα λαμβάνουν αποφάσεις.

Επιπλέον, σημειώνει ότι ορισμένα όπλα με τεχνητή νοημοσύνη θα χτυπήσουν αναπόφευκτα λάθος στόχους, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει τις προκαταλήψεις των δημιουργών της εναντίον συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων, και ένας αγώνας εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει στην εσπευσμένη ανάπτυξη τέτοιων, προτού η τεχνολογία καταστεί ώριμος.

Αυτή η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πολέμους», όπου τα μη επανδρωμένα συστήματα από αντίπαλες πλευρές αντιδρούν το ένα εναντίον του άλλου, οδηγώντας σε μια ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση κλιμάκωσης.

Αστραπιαία πυροδότηση πολέμου, όπως αναπόφευκτα περιστατικά και ατυχήματα, συμπεριλαμβανομένων των φιλικών πυρών, των απωλειών αμάχων και της κακής στρατιωτικής κρίσης, μπορούν να πυροδοτήσουν μια κλιμάκωση που μπορεί να λάβει καταστροφικές διαστάσεις πριν προλάβουν να επέμβουν οι άνθρωποι.

Παρόλα αυτά, τα κράτη είναι απρόθυμα να θεσπίσουν κανόνες που διέπουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς δεν είναι πρόθυμα να εγκαταλείψουν οποιοδήποτε απόλυτο κέρδος και στρατιωτικό πλεονέκτημα που παρέχει η τεχνολογία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ