Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ποιά θα είναι η αντίδραση του ΝΑΤΟ σε βάθος χρόνου μετά την κατάρριψη του MQ-9 Reaper από την Ρωσία

Μετά την κατάρριψη του  Αμερικανικού MQ-9 Reaper από Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στην Μαύρη θάλασσα, είναι δεδομένο ότι η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει χτυπήσει κόκκινο.

Του παραπάνω συμβάντος ακολούθησαν  τα εξής γεγονότα:

Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, ένα Su-24 και ένα MiG-31, αναχαιτίστηκαν στον διεθνή εναέριο χώρο από δύο νορβηγικά F-35 που στάλθηκαν σε αποστολή Quick Reaction Alert (QRA) από την αεροπορική βάση Evenes, σύμφωνα με τις Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Ρωσικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού Il-78 που πετούσε κοντά στον εναέριο χώρο της Εσθονίας. αναχαιτιστηκε από δύο μαχητικά Typhoon της Γερμανικής και  Βασιλικής Αεροπορίας της Μ. Βρετανίας που τελούσαν σε επιφυλακή 

Η προσεκτική αντίδραση του ΝΑΤΟ

Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις στις οποίες προέβη σε λίαν έγκριτο Γερμανικό ΜΜΕ, ο Μπρούνο Λέτε, ανώτερος συνεργάτης που επικεντρώνεται στην ασφάλεια και την άμυνα στο "The German Marshall Fund" των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει προσεκτικό.

«Όταν πρόκειται για το περιστατικό με το αμερικανικό drone, θα παραμείνει ως διάλογος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί, αφού πρόκειται για περίπτωση μεταξύ ενός αμερικανικού drone και του ρωσικού αεροσκάφους. Παρόλο που αυτό ήταν πράξη της επιθετικότητας από το ρωσικό τζετ, αυτή είναι επιθετικότητα της γκρίζας ζώνης για το ΝΑΤΟ και δεν θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 5 - μια συνθήκη συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ όπου μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ», είπε.

"Το περιστατικό κοντά στον εναέριο χώρο της Εσθονίας αποτελεί παραβίαση του κυρίαρχου εναέριου χώρου των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς η συμμαχία είναι υπεύθυνη για την εναέρια αστυνόμευση αυτής της περιοχής. Όμως το ΝΑΤΟ θα παραμείνει προσεκτικό και θα ακολουθήσει μια στρατηγική που αποφεύγει την άμεση σύγκρουση ή τον πόλεμο με τη Ρωσία", πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας:

"Η Ρωσία δοκιμάζει συνεχώς το ΝΑΤΟ και τις ικανότητές του στην ανατολική πλευρά της, στον Ατλαντικό Ωκεανό και στον Βορρά στην Αρκτική, επειδή η Ρωσία επιθυμεί να κατανοήσει τη στρατιωτική ικανότητα του ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο λόγος για τόσες πολλές ρωσικές παραβιάσεις".

Οι μελλοντικές επιπτώσεις

Η κατάρριψη του MQ-9 Reaper, αναμένεται να έχει σοβαρές μελλοντικές  επιπτώσεις, με τις  κυριότερες από αυτές να εμπεριστανώνονται ως ακολούθως:

1.Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την παρουσία του στην Μαύρη θάλασσα

Όμως, σύμφωνα με τον Λέτε, ενώ το πρόσφατο περιστατικό αεροσκάφους ΗΠΑ-Ρωσίας θα παραμείνει ζήτημα μόνο μεταξύ των δύο χωρών, θα ωθήσει το ΝΑΤΟ να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα.

«Το ΝΑΤΟ γνωρίζει πολύ καλά ότι η παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα είναι υποτυπώδης, σε σύγκριση με αυτήν στην περιοχή της Βαλτικής και για αυτό χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Μαύρη Θάλασσα να γίνει ρωσική λίμνη», είπε.

Τον  περασμένο Νοέμβριο, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα εξέφρασε παρόμοια άποψη, τονίζοντας ότι για περισσότερες από δύο δεκαετίες η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αποτελούσε σημείο αφετηρία για τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας.

«Γι’ αυτό επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική σημασία της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας στη νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ που ενέκριναν οι ηγέτες μας στη Μαδρίτη στη σύνοδο κορυφής τον περασμένο Ιούνιο», είπε πριν από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία πέρυσι.

Ο John Kirby, Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις του μετά την κατάρριψη του drone MQ-9:

«Θα συνεχίσουμε να πετάμε και να επιχειρούμε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από διεθνή ύδατα. Η Μαύρη Θάλασσα δεν ανήκει σε κανένα έθνος. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας σε αυτό το μέρος του κόσμου».

Σε ανάλυση  του το BBC, επεσήμανε ότι το γεγονός «αντιπροσωπεύει μια επικίνδυνη στιγμή» και ότι αυτό που συνέβη ήταν «η πιο εντυπωσιακή σύγκρουση  μεταξύ Ουάσιγκτον και Κρεμλίνου από την εισβολή της Ρωσίας στο Ουκρανία"

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι οι ΗΠΑ  αναμένεται ότι θα αυξήσουν την παρουσία των drone τους πάνω από την Μαύρη θάλασσα, καθιστώντας τους Ρώσους περισσότερο "προσεκτικούς".

Η εκτενής αναγνωριστική δραστηριότητα των drones των ΗΠΑ, αναμένεται να εστιαστεί πρωτίστως στην περιοχή της Κριμαίας, για την οποία γίνεται λόγος εδώ και πολύ καιρό ότι θα αποτελέσει στόχο μείζονος Ουκρανικής επίθεσης με τουλάχιστον 8 νέες μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες  που θα δημιουργηθούν μετά την επικείμενη αποστολή αρμάτων, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, ΠΕΠ από τις ΗΠΑ και λοιπές χώρες του ΝΑΤΟ.

2.Θα αυξηθεί σε ένταση και χρονική διάρκεια ο πόλεμος στην Ουκρανία

 Αναμένουμε  μεγάλη όξυνση και επαύξηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και από τις δύο πλευρές, με τον πόλεμο να διαρκεί επί μακρόν.

3.ΗΠΑ-ΝΑΤΟ θα στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

Ανοίγει ο δρόμος για την αποστολή πλέον μαχητικών αεροσκαφών από ΗΠΑ και λοιπές χώρες του ΝΑΤΟ, τόσο με Ρωσικής κατασκευής και προέλευσης μαχητικών, όσο και  δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, όπως F-16, Mirage κλπ.

.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ