Ένοπλες Συρράξεις

Πως η άμεση ενίσχυση της Ουκρανίας με Mig-29-πυραύλους Patriot και πυραύλους AIM-120 θα κρίνει τον πόλεμο;

Είναι γεγονός ότι στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι καθοριστικός ο ρόλος της Πολεμικής Αεροπορίας, με την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής ένατι του αντιπάλου να αποτελεί  βασική επιδίωξη για τις αντιμαχόμενες χώρες.

Αυτός είναι ο λόγος που το τελευταίο χρονικό διάστημα και έχοντας περάσει ήδη ένα έτος από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόσο οι ΗΠΑ  όσο και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν με πολύ μεγάλη προσοχή την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας με αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT, πλέον των υπαρχόντων φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς, πυραύλους  αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς BVR  AIM-120, μαχητικά αεροσκάφη Ρωσικού τύπου και τέλος με μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Αποφασίστηκε παραχώρηση στην Ουκρανία μαχητικών Mig-29 από Σλοβακία και Πολωνία

Με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα να αποφασίσει η χώρα του για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών τύπου Mig-29 στην Ουκρανία.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν στην Ουκρανία», είπε ο Nad. Τα πολεμικά αεροσκάφη μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν την Ουκρανία».συμπλήρωσε.

Ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Nad επεσήμανε ότι συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μια κοινή διαδικασία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών Mig-29 στην Ουκρανία, κατά τη συνάντηση τους με τον Πολωνό ομόλογό του, Mariusz Blaszczak, στην Σουηδία.

«Είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τα μαχητικά μας Mig-29 στην Ουκρανία ως μέρος του διεθνούς συνασπισμού», δήλωσε το πολωνικό υπουργείο Άμυνας στο πρακτορείο Associated Press. 

Ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε χθες  στο CNN ότι είναι έτοιμοι να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη Mig-29 σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία ως μέρος του διεθνούς συνασπισμού.

Η περίπτωση των Patriot

Επίσης η εφημερίδα Financial Times έγραψε ότι η πρώτη από τις συστοιχίες  Patriot που είχαν υποσχεθεί στην Ουκρανία μπορεί να έχει  ήδη παραδοθεί στη χώρα.

Η βρετανική εφημερίδα Financial Times (FT) ανέφερε ότι είναι πιθανό η Ουκρανία να έλαβε ένα από τα δύο συστήματα αεράμυνας Patriot που της είχαν υποσχεθεί πέρυσι οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, «μερικές από τις συστοιχίες Patriot έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία,  δεν είναι ακόμη λειτουργικές» και ότι η Ουκρανία περιμένει αυτή τη στιγμή από την Ολλανδία να στείλει μερικούς ακόμη εκτοξευτές για τα συστήματα Patriot.

Νωρίτερα, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι τα συστήματα Patriot παραδόθηκαν εν μέρει στην Ουκρανία. Ωστόσο, αργότερα, το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας έκανε μια δήλωση, αναφέροντας ότι τα λόγια του Blaszczak είχαν παρεξηγηθεί."

H προσαρμογή πυραύλων BVR αέρος-αέρος AIM-120 σε Ουκρανικά  μαχητικά Mig

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην "κίνηση μάτ" από τις ΗΠΑ , οι οποίες επιχειρούν να εξοπλίσουν τα Ουκρανικά MIG με τους πυραύλους BVR αέρος-αέρος AIM-120, οι οποίοι χάρη στο μεγάλο βεληνεκές τους,  θα απέτρεπαν τα ρωσικά αεροσκάφη να εισέλθουν στη ζώνη μάχης, αδυνατώντας έτσι να παρέχουν εγγύς αεροπορική υποστήριξη στις μαχόμενες  Ρωσικές χερσαίες δυνάμεις. 

Έτσι μετά την παροχή σύγχρονων αρμάτων Leopard, Abrams,ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, ΠΕΠ από την Δύση στους Ουκρανούς, η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών  εξοπλισμενων  με τον θανατηφόρο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς αέρος-αέρος AIM-120,  εκτιμάται ότι θα ανατρέψει τα δεδομένα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στην πολύπαθη χώρα.

Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χειρίζεται αρχαϊκά μαχητικά αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής, τα οποία συχνά καταρρίφθηκαν από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν επιθέσεις από τον εναέριο χώρο τους χρησιμοποιώντας πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς.

Ωστόσο η παράδοση στην Ουκρανία μαχητικών  αεροσκαφών Mig-29 από Σλοβακία και Πολωνία που μνημονεύσαμε παραπάνω, συνδυαστικά με την εγκατάσταση σε αυτά των  αμερικανικών πυραύλων BVR αέρος-αέρος AIM-120 θα εξισσοροπήσει σε μεγάλο βαθμό το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος με την Ρωσία, πάνω από τον Ουκρανικό ουρανό.

Η ενίσχυση της Ουκρανίας με AIM-120- AGM-88B-JDAM από τις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανικός στρατός έχει ήδη λάβει AIM-120 για χρήση ως πύραυλους εδάφους-αέρος και θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις γραμμές εφοδιασμού που υπάρχουν ήδη για αυτά τα όπλα.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης παραδώσει πυραύλους αέρος-εδάφους, όπως ο AGM-88B ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στα μαχητικά MiG της Ουκρανίας και να χρησιμοποιηθεί εναντίον στόχων εδάφους όπως ραντάρ και συστήματα αεράμυνας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο έχει επίσης προμηθεύσει την Ουκρανία με Joint Direct Attack Munition (JDAM), μετατρέποντας τις βόμβες που ρίπτονται σε έξυπνες βόμβες,με πάρα πολύ μικρό CEP, επαυξάνοντας την φονικότητά τους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται σε μάχη με τον χρόνο για ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσία

Υπάρχουν αναφορές ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία είχε συγκεντρώσει μαχητικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, υποδεικνύοντας ότι μια αεροπορική επιδρομή μπορεί να είναι επικείμενη.

Ωστόσο, εάν οι Ουκρανοί είναι οπλισμένοι με AIM-120 και Patriot, τέτοιες εναέριες επιθέσεις θα μπορούσαν να αποτραπούν, ενώ θα μπορούσαν να καταρρίψουν drones και πυραύλους κρούζ που θα πετούσαν σε χαμηλό ύψους.

Χάρη στο μεγάλο βεληνεκές τους τα παραπάνω οπλικά συστήματα θα απέτρεπαν τα ρωσικά αεροσκάφη να εισέλθουν στη ζώνη μάχης και να προβούν  σε παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από την πολεμική αεροπορία  της Ρωσίας στις χερσαίες δυνάμεις της που μάχονται στην πρώτη γραμμή θα ήταν απαγορευτική.

Τέλος η παραλαβή και ενσωμάτωση από τους Ουκρανούς σύγχρονων Δυτικών αρμάτων Leopard-Amrams, ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ-ΠΕΠ Himars θα είχε ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση ποιοτικής υπεροχής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ως αντιστάθμισμα της ποσοτικής υπεροχής των Ρωσικών.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται σε αγώνα δρόμου μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας, αφού εάν προλάβουν χρονικά να υλοποιηθούν τα παραπάνω ο Πούτιν θα βρεθεί σε δεινή θέση.

Αυτός είναι από την άλλη, ο λόγος που ο Ρώσος Πρόεδρος αδιαφορώντας για τις απώλειες διατάζει συνεχείς  χερσαίες επιθέσεις στην Ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να επιφέρει  σημαντικά αποτελέσματα για το μέλλον του πολέμου πριν προλάβει να εξοπλιστεί από την Δύση η Ουκρανία με τα οπλικά συστήματα και μέσα που προαναφέραμε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...