Ένοπλες Συρράξεις

"Ομηρικές" οδομαχίες στο κέντρο του Μπαχμούτ μεταξύ Ουκρανών και μισθοφόρων της Βάγκνερ-Το ευρύτερο σχέδιο του Πούτιν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και μεγάλη σκληρότητα, ιδιαίτερα στο Μπαχμούτ της Ανατολικής Ουκρανίας όπου οι μάχες διεξάγονται "σώμα με σώμα", με οδομαχίες στο κέντρο της κατεστραμμένης σχεδόν ολοκληρωτικά πόλης.

Ομηρικές οδομαχίες Βάγκνερ-Ουκρανών διεξάγονται στο κέντρο του Μπαχμούτ

Σύμφωνα με ρωσικό ΜΜΕ οι μισθοφόροι της Βάγκνερ εξαπέλυσαν επίθεση στο κέντρο της πόλης, ενώ οι εναπομείνασες Ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν να ανασυνταχθούν.

Λόγω της αποδυνάμωσης του μετώπου, οι ρωσικές μονάδες κατάφεραν να περάσουν τον ποταμό Μπαχμούτκα και να αποκτήσουν ερείσματα στην απέναντι όχθη του.

Αυτή τη στιγμή, οι μάχες διεξάγονται πραγματικά στο κέντρο της πόλης, γεγονός που δίνει την δυνατότητα προώθησης των ρωσικών δυνάμεων  και προς την δυτική κατεύθυνση.

Η διέλευση του ποταμού Μπαχμούτκα ήταν εξαιρετικά απροσδόκητη εξέλιξη για τα ουκρανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα της πόλης, αιφνιδιάζοντας τους, αφού ανέμεναν να προηγηθεί η ευθυγράμμιση του μετώπου από τις Ρωσικές δυνάμεις που ενεργούσαν από ανατολή, νότο και βορρά και μετά να ακολουθήσει η συγκεκριμένη βίαιη διέλευση του ποταμού.

Αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι οι θέσεις του ουκρανικού στρατού δέχονται έντονες βολές πυροβολικού, με τη Ρωσική αεροπορία να πλήττει οχυρωμένες θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με βόμβες μεγάλης εκρηκτικής ισχύος.

Λαμβάνοντας υπόψη την συνεχή προέλαση των μισθοφόρων της Βάγκνερ, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επίθεση στην πόλη μπορεί να ολοκληρωθεί όχι μόνο μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά μέσα σε λίγες ημέρες, αν και είναι ακόμη άγνωστο πόσες δυνάμεις διαθέτει ακόμη στην πόλη ο ουκρανικός στρατός, αφού έγινε γνωστό ότι  αυτές αρνήθηκαν να υποχωρήσουν την προηγούμενη ημέρα.

Οι μάχες στην Δυτική κατεύθυνση της πόλης

Ενώ αυτή η κατάσταση επικρατεί στο κέντρο της πόλης, έγινε γνωστό ότι οι μισθοφόροι της Βάγκνερ που μάχονται στο δυτικό τμήμα της οι οποίοι αντιμετώπιζαν πρόβλημα στον εφοδιασμό πυρομαχικών, με αποτέλεσμα να έχει τελματώσει η προχώρησή τους, τελικά παρέλαβαν χθες αργά μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, οπότε και αναμένουμε την εκδήλωση νέας ρωσικής επίθεσης από αυτήν την κατεύθυνση.

Σημειωτέον ότι μάχες στο δυτικό τμήμα του Μπαχμούτ έχουν αποδειχθεί πολύ δύσκολες και αιματηρές για τους Ρώσους, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν την υποστήριξη αρμάτων μάχης και πυροβολικού. 

Γενικά θα λέγαμε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χάνουν αρκετά γρήγορα την πρωτοβουλία σε πολλές κατευθύνσεις του μετώπου ταυτόχρονα, γεγονός που δεν τους  επιτρέπει να ανασυνταχθούν και να αντεπιτεθούν.

Η διάσπαση του μετώπου στην Κρεμμίνα

Σε άλλο σημείο του μετώπου που βρίσκεται βορειότερα από το Μπαχμούτ, στην περιοχή Κρεμμίνα, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση απωθώντας έστω και με μεγάλη δυσκολία τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δυτικότερα.

Αυτή τη στιγμή, είναι γνωστό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας καταφέρνουν να προελαύνουν περίπου 100-200 μέτρα καθημερινά, γεγονός που με τη σειρά του δείχνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χάνουν την πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση και  θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν στην κατεύθυνση του Χάρκοβο.

Σε ορισμένες περιοχές εδώ, οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας διεξάγουν αντεπιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Τσερβονοποπόβκα,  ωστόσο τα ρωσικά στρατεύματα αποκρούουν αυτές επικουρούμενες από το σφοδρό πυρ του πυροβολικού τους. 

Τέλος ο έλεγχος αυτής της περιοχής ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση του LPR.

Ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΑΜ

Παράλληλα το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε μια σημαντική δήλωση για τα μέτρα κινητοποίησης, με φόντο την εμφάνιση διαφόρων "πληροφοριών" σε σχέση με την ανάγκη λήψης νέων επιστρατευτικών μέτρων, στο πλαίσιο της μερικής κινητοποίησης που έλαβε χώρα νωρίτερα στη Ρωσία.

Πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα διανεμήθηκαν τόσο από δυτικούς όσο και από ρωσικούς πόρους πληροφόρησης, 

«Δεν σχεδιάζονται ούτε πραγματοποιούνται πρόσθετες ενέργειες στο πλαίσιο της μερικής κινητοποίησης», ήταν η απάντηση του Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Προηγουμένως, ορισμένοι Ρώσοι υποστήριξαν την ανάγκη για πρόσθετη κινητοποίηση πολιτών, ωστόσο, αν κρίνουμε από την επίσημη θέση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη.

Εκτίμηση

Εκτίμησή μας είναι με βάση τα παραπάνω, ότι οι Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις θα εντείνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις τους στην περιοχή του Ντονμπάς, αποσκοπώντας στην πλήρη κατάκτηση των εδαφών του, πριν την  συνολική άφιξη των Δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και τον σχηματισμό με αυτά οκτώ νέων μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών.

Ο λόγος είναι ότι υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση πως οι νέοι οκτώ Ουκρανικοί Σχηματισμοί θα χρησιμοποιηθούν για μείζονα επιθετική ενέργεια κατά της Κριμαίας με σκοπό την απελευθέρωσή της, από τον Ζελένσκι.

Συνεπώς ο Πούτιν επιδιώκει την συντριβή του Ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς προκειμένου, είτε να αναγκάσει τις παραπάνω νέες οκτώ μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ουκρανικές Ταξιαρχίες που θα δημιουργηθούν να σπεύσουν προς στεγανοποίηση του μετώπου που έχει καταρρεύσει και να μην επιτεθούν στην Κριμαία, είτε να έχει την δυνατότητα ενισχύσεων των δυνάμεών του στην Κριμαία με δυνάμεις που θα μεταφέρει από το μέτωπο του Ντονμπάς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ