Ένοπλες Συρράξεις

Το Ιράν ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο: Νέος υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος με ταχύτητα 12-13 Mach! Έρχεται το πολεμικό drone SHAHED-149 «GAZA»

Το Ιράν επέκτεινε το πρόγραμμά του για drone και πυραύλους τα τελευταία χρόνια, αψηφώντας τις απειλές του Ισραήλ καθώς και τις κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τεχεράνη λέει ότι το πρόγραμμα, το οποίο αναπτύσσει drones αναγνώρισης, μάχης και αυτοκτονίας, είναι καθαρά αμυντικό και αποτρεπτικού χαρακτήρα.

Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση του Ιράν, ο στρατηγός Hajizadeh παρουσίασε λεπτομερώς τον υπερηχητικό πύραυλο της χώρας, που κατασκευάστηκε στα τέλη του περασμένου έτους και ανακοίνωσε επίσης τη συμπερίληψη ενός νέου πυραύλου κρουζ στον κατάλογο στρατιωτικού εξοπλισμού του IRGC.

Υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος

Επισήμανε ότι «ο υπερηχητικός πύραυλος μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 12-13 Mach και είναι σε θέση να ελίσσεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα», σημειώνοντας ότι ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με κινητήρα που ξεκινά από εμβέλεια 500 χιλιομέτρων (310 μίλια) ή σε μικρότερη απόσταση από τη θέση του στόχου για να μπορέσει να κάνει ελιγμούς.

Ο πύραυλος δεν μπορεί να καταστραφεί από κανένα από τα αντιπυραυλικά συστήματα του εχθρού, είπε ο Hajizadeh, προσθέτοντας, «Είμαι βέβαιος ότι οι εχθροί, δεν θα μπορέσουν να αναπτύξουν παρόμοιο πύραυλο τις επόμενες δεκαετίες».

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι είχε αναπτύξει έναν προηγμένο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο ικανό να διαπεράσει προηγμένα συστήματα πυραύλων αναχαίτισης και να πλήξει στόχους. Και η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ο βαλλιστικός πύραυλος, ο οποίος κατασκευάστηκε από Ιρανούς ειδικούς, είναι πολύ γρήγορος και ικανός να ελίσσεται  και στο διάστημα.

Ο Hajizadeh ανακοίνωσε επίσης, την «ενεργοποίηση» ενός νέου πυραύλου κρουζ μεγάλης εμβέλειας, με την κωδική ονομασία Paveh, που μπορεί να ταξιδέψει έως και 1.650 χιλιόμετρα (1.025 μίλια).

Και συνέχισε, «οι πύραυλοι κρουζ μας, που έχουν βεληνεκές 1.650 χιλιομέτρων, έχουν προστεθεί στο πυραυλικό οπλοστάσιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Ο Ανώτατος Διοικητής δήλωσε επίσης ότι η χώρα κατάφερε να μειώσει το βάρος των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της στο ένα τέταρτο και τον χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία τους στο ένα έκτο.

Σε άλλες δηλώσεις, ο Hajizadeh συμβούλεψε την Ευρώπη να μην δοκιμάσει την Ισλαμική Δημοκρατία, λέγοντας ότι, η χώρα είχε σκόπιμα περιορίσει το βεληνεκές των πυραύλων της "από σεβασμό" για την ήπειρο.

Δήλωσε ότι η δύναμή του, ήταν «ικανή να στοχεύσει αμερικανικά αεροπλανοφόρα σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων (1.242 μίλια)».

Τόνισε ότι,  οικειοθελώς περιόρισαν την απόσταση που μπορούν να φτάσουν οι πύραυλοί  στα 2.000 χιλιόμετρα από σεβασμό προς τους Ευρωπαίους, προσθέτοντας, «Ελπίζουμε ότι και οι Ευρωπαίοι θα διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους».

Προειδοποίησε επίσης ότι, «οι Ηνωμένες Πολιτείες επωφελούνται από τη δημιουργία περιφερειακής ανασφάλειας»

Ο στρατηγός Hajizadeh θεώρησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η βασική αιτία πολλών παγκόσμιων συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης που προσπαθούσε να δημιουργήσει η Δύση, σχετικά με την κυριαρχία της Κίνας στην κινεζική Ταϊπέι.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα της περιφερειακής σταθερότητας, ο Ανώτατος Διοικητής ανέφερε ότι «η περιοχή βρίσκεται στη γραμμή του ρήγματος της ασφάλειας», αναφέροντας την ιστορία των συγκρούσεων των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Είπε ότι οι βάσεις της Ουάσιγκτον στην περιοχή «έχουν μετατραπεί σε σημείο αδυναμίας για τους Αμερικανούς», προσθέτοντας ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν μπορούν να χτυπήσουν αμερικανικά φυλάκια «όποτε παραστεί ανάγκη».

 Drone Shahed-149 «Gaza»

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι, το Ιράν δεν θα διστάσει να ενισχύσει τις στρατιωτικές του ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της πυραυλικής του δύναμης και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και ότι οι αμυντικές δυνατότητες του Ιράν δεν θα υπόκεινται ποτέ σε διαπραγματεύσεις.

Στρατιωτικοί ηγέτες λένε ότι, το Ιράν είναι μεταξύ των μεγάλων χωρών στον κόσμο που κατασκευάζει drones και πυραύλους ακριβείας και προσθέτουν διάφορους τύπους εγχώριας κατασκευής στρατιωτικού εξοπλισμού που επιθυμούν ορισμένες παγκόσμιες δυνάμεις.

Στις 25 Φεβρουαρίου, η Αεροδιαστημική Δύναμη του Ιρανικού Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), δημοσίευσε το πρώτο βίντεο πτήσης του νέου της drone Shahed-149 «Gaza».

Το Shahed-149, το οποίο αναπτύχθηκε από την Shahed Aviation Industries, είναι ένα μαχητικό drone μεγάλης αντοχής σε μεγάλο υψόμετρο παρόμοιο σε μέγεθος, σχήμα και ρόλο με το αμερικανικό MQ-9 Reaper. Το drone αποκαλύφθηκε και πήρε το όνομά του από τη Λωρίδα της Γάζας, προς τιμήν του αγώνα των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ εν μέσω της παλαιστινιο-ισραηλινής κρίσης του Μαΐου 2021.

Το Shahed-149 έχει διάρκεια πτήσης 35 ώρες, επιχειρησιακή εμβέλεια 2.000 χιλιόμετρα και ταχύτητα πλεύσης 350 χιλιόμετρα την ώρα. Το drone είναι ικανό να μεταφέρει 13 βόμβες και 500 κιλά ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Είναι το πρώτο ιρανικό UAV που τροφοδοτείται από κινητήρα turboprop.

Η μεγάλη αντοχή και η εμβέλεια του Shahed-149, θα του επιτρέψουν να λειτουργεί σε όλη τη διαδρομή από το δυτικό Ιράν μέχρι πάνω από το Ισραήλ. Το drone μπορεί επίσης, να λειτουργεί σε ολόκληρο τον Περσικό Κόλπο και τη Θάλασσα του Ομάν από τη νότια περιοχή του Ιράν.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ