Carl Gustaf
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Carl Gustaf στην Ουκρανία: Πώς τα πάει η διάσημη "μπαζούκα" στον πόλεμο; (Εικόνες)

Ένα από τα αντιαρματικά όπλα που έλαβε η Ουκρανία κατά την διάρκεια του πολέμου είναι τα αντιαρματικά πυροβόλα άνευ οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ) τύπου Carl Gustaf, τα οποία παράγει η Σουηδία. 

Σύμφωνα με την δυτική αμυντική σελίδα 1945, η αποτελεσματικότητα του όπλου αποδείχθηκε από την ουκρανική εθνοφυλακή του Χάρκοβο, όπου όπως λέγεται χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή ρωσικών αρμάτων μάχης T-90M. Αυτά είναι σίγουρα τα πιο προηγμένα άρματα μάχης που έχουν παρατάξει σε ποσότητα οι Ρώσοι στον πόλεμο.

Carl Gustaf: Τι Είναι;

Πρώτα από όλα πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι ένα πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ). Αυτά τα όπλα λοιπόν χρησιμοποιούν τα προωθητικά αέριά τους για να "σπρώχνουν" το όπλο προς τα μπροστά, εξισορροπώντας ουσιαστικά την οπισθοδρόμηση που προκαλείται από την εκτόξευση. Για να γίνει αυτό δυνατό ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει ένα ανοικτό κλείστρο στο πίσω μέρος, για αυτό και τα πυροβόλα αυτά αποκαλούνται όπλα τύπου ανοιχτού σωλήνα. 

Το Carl Gustaf, το οποίο είναι παγκόσμια γνωστό και ως "μπαζούκα", βασίστηκε αρκετά σε αντιαρματικά όπλα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως την αμερικανική Bazooka κλπ. Το Carl Gustaf με διαμέτρημα 84 χιλιοστών ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 1946 και επίσημα μπήκε σε επιχειρησιακή λειτουργία με τον σουηδικό στρατό το 1948.

Το όπλο βρίσκεται σήμερα στην τέταρτη γενιά του, την αποκαλούμενη M4, και κατασκευάζεται από την Saab Bofors Dynamics. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκδοση M4 ζυγίζει 6,8 κιλά, χαρακτηριστικό που κάνει το όπλο πολύ πιο εύκολο στην χρήση από το αρχικό M1 των 14 κιλών. Το μήκος του είναι επίσης 94 εκατοστά.

Η κάννη του πυροβόλου εκτοξεύει βλήματα με ταχύτητα μεταξύ 230 και 260 χλμ/ώρα, σε αποτελεσματικό βεληνεκές 400 μέτρων εναντίον κινούμενων οχημάτων και 490 μέτρων εναντίον στάσιμων οχημάτων. Εάν χρησιμοποιηθούν πυραυλοκίνητα πυρομαχικά laser πλοήγησης η εμβέλεια μπορεί να φτάσει τα 2 χιλιόμετρα!

Ποιος Τα Έστειλε Στην Ουκρανία;

Αυτά τα όπλα έφτασαν στο Κίεβο αρχικά από την Σουηδία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να στείλει στρατιωτική βοήθεια αξίας 500 εκατομμυρίων σουηδικών κορονών (49 εκατομμύρια δολάρια). 

Πρόσφατα βέβαια, η καναδική κυβέρνηση αποφάσισε και αυτή να δωρίσει 100 μονάδες Carl Gustaf στην Ουκρανία, μαζί με 2.000 βλήματα πυρομαχικών.

Σύμφωνα με την αμερικανική 1945, το πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως, το οποίο βρίσκεται και στο ελληνικό οπλοστάσιο, ευθύνεται για την εξουδετέρωση πολλών ρωσικών πληρωμάτων τεθωρακισμένων στον πόλεμο διάρκειας ενός χρόνου. 

GALLERY

Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Carl Gustaf
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ