πυρηνικός χειμώνας
Ένοπλες Συρράξεις

Αυτές οι 5 χώρες μπορούν να επιβιώσουν από έναν πυρηνικό χειμώνα

Νεοζηλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο έκαναν μία λίστα με πέντε χώρες που θα μπορούσαν - σύμφωνα με την μελέτη τους - να παράξουν αρκετή τροφή σε έναν υποθετικό πυρηνικό χειμώνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Risk Analysis. 

Στης διαδικασίες της έρευνας αυτής λήφθηκαν υπόψη οι πιθανότητες έκρηξης ενός υπερηφαιστείου, η σύγκρουση της γης με αστεροειδή και η απότομη μείωση του φυσικού φωτός κατά την διάρκεια ενός πυρηνικού χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Οι ειδικοί λοιπόν κατέληξαν σε έναν αριθμό νησιωτικών εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, της Ισλανδίας, της Βανουάτου και των Νησιών του Σολομώντα, τα οποία θα μπορούσαν να επιβιώσουν παρά το μειωμένο ηλιακό φως και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Προηγουμένως, ο στρατιωτικός ειδικός Zhang Hong προειδοποίησε για τον κίνδυνο έναρξης ενός πυρηνικού πολέμου εξαιτίας της προμήθειας πυραύλων στην Ουκρανία. Εξέφρασε την άποψή του πως η μεταφορά τέτοιων όπλων με βεληνεκές άνω των 150 χιλιομέτρων στο Κίεβο "ξεπερνά τα όρια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι Είπε Ο Ειδικός

Πιο συγκεκριμένα, ο Κινέζος στρατιωτικός ειδικός έγραψε την άποψή του σε κινεζική έκδοση της Global Times. 

"Η δυτική υποστήριξη έχει αυξηθεί και πλέον περιλαμβάνει πυραύλους βεληνεκούς μεγαλύτερου των 150 χιλιομέτρων. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά βρίσκονται ήδη εκτός ορίου," είπε ο Zhang Hong.

Ο Κινέζος εξέφρασε επίσης την άποψή του πως εάν η Δύση δεν ήταν εχθρική προς την Ρωσία, θα εξασφαλίζονταν με σιγουριά η ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με τον αναλυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν αυτό το όριο και πολλές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα της Ουάσινγκτον, κάτι που τώρα απειλεί με κλιμάκωση την σύρραξη. Έτσι, η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα μπορούσε τελικώς να κλιμακωθεί σε μία πυρηνική σύγκρουση, σημείωσε ο Κινέζος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως φαίνονται ανένδοτες, μιας και το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που θα στείλουν στην Ουκρανία θα περιλαμβάνει νέα συστήματα αεράμυνας τύπου Hawk (δύο μονάδες), πυρομαχικά για τους HIMARS, βλήματα πυροβολικού και ολμοβόλων και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin. Η αξία θα ξεπερνά τα 425 εκατομμύρια για τα όπλα που θα σταλθούν από το αμερικανικό απόθεμα και τα 1,75 δισεκατομμύρια για τα όπλα που θα αγοραστούν από την βιομηχανία της χώρας και θα σταλθούν απευθείας στο Κίεβο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ