Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ έτοιμες να στείλουν MQ-9 Reaper Drones στην Ουκρανία-Τι αλλάζει στις επιχειρήσεις

Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν μαχητικά F-16 που ζήτησε ο Ζελένσκι.

Ωστόσο "οι ΗΠΑ προσφέρουν MQ-9 Reaper Drones στην Ουκρανία! Η General Atomics είναι έτοιμη να πουλήσει UAV «αιχμής» για 1 $ — WSJ", σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η General Atomics, κορυφαίος κατασκευαστής drones στις ΗΠΑ, προσφέρθηκε να πουλήσει στην ουκρανική κυβέρνηση δύο drones MQ-9 Reaper για ένα δολάριο.

Διαθέτοντας απαράμιλλη λειτουργική ευελιξία, το MQ-9 Reaper είναι ένα πρωτοποριακό drone με εντυπωσιακή ταχύτητα και εμβέλεια. Η αμερικανική κατασκευάστρια όπλων φέρεται να προσφέρει αυτό το προηγμένο drone στην Ουκρανία για ένα δολάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την επιστολή που έλαβε η Wall Street Journal, εκτός από το ένα δολάριο, η συμφωνία καλεί το Κίεβο να πληρώσει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια για την προετοιμασία και την ανάπτυξη του αεροσκάφους στην Ουκρανία, καθώς και 8 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη συντήρηση και τη συντήρηση των παλαιότερων μοντέλων drones.

Το προτεινόμενο σχέδιο θα περιλαμβάνει έναν επίγειο σταθμό ελέγχου που θα επιτρέπει στα drones να λειτουργούν σχεδόν οπουδήποτε.

Το Reaper μπορεί να οπλιστεί και έχει άνοιγμα φτερών περίπου 66 πόδια. Μπορεί να μείνει στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες.

Ένα παλαιότερο μοντέλο του drone, το αεροσκάφος MQ-9A Block 1, που προσφέρεται από την επιχείρηση θα κόστιζε συνήθως αρκετά εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Ο Linden Blue, διευθύνων σύμβουλος της General Atomics, που κατασκευάζει τους Reapers, έκανε την πρόταση στον αμυντικό ακόλουθο της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το δημοσίευμα.

Ωστόσο, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ουκρανική κυβέρνηση σχολίασαν την πρόταση. Ο εκπρόσωπος της General Atomics είπε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να σχολιάσει συγκεκριμένες συμφωνίες, αλλά πιστεύει ότι η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως μια ενίσχυση, όπως το Reaper.

Ο Mark Brinkley, εκπρόσωπος της General Atomics, είπε ότι η General Atomics μιλάει με την ουκρανική κυβέρνηση για τις ανάγκες των στρατιωτικών της δυνάμεων εδώ και πολλούς μήνες και εξακολουθεί να δεσμεύεται να τις βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle και Reaper, που παράγονται και τα δύο από την General Atomics, θα επέτρεπαν στις ουκρανικές δυνάμεις να στοχεύουν και να παρακολουθούν τα ρωσικά στρατεύματα από ασφαλέστερη απόσταση.

Ο Λευκός Οίκος διστάζει να προμηθεύσει τους Grey Eagles, τους οποίους λειτουργεί επί του παρόντος ο αμερικανικός στρατός, καθώς αξιωματούχοι πιστεύουν ότι εάν το αεροσκάφος καταρριφθεί, ο ευαίσθητος εξοπλισμός του, όπως η κάμερα, μπορεί να καταλήξει στα χέρια των Ρώσων. .

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πετά τα Reaper, τα οποία είναι μεγαλύτερα και μπορούν να μεταφέρουν βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει ακόμα να εγκρίνει τη μεταφορά τεχνολογίας στην Ουκρανία προτού προχωρήσει η πώληση των drones. Η General Atomics, ωστόσο, προσφέρεται να πουλήσει τους Reaper στην ουκρανική κυβέρνηση απευθείας και όχι μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης.

MQ-9 Drone για την Ουκρανία

Οι ουκρανικές αρχές συναντήθηκαν με την General Atomics τον Απρίλιο του 2022 για να συζητήσουν την πιθανή αγορά οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Reaper και Predator.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ φέρεται να εξέταζε το ενδεχόμενο να πουλήσει τέσσερα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1C Grey Eagle Medium Altitude Long Endurance (MALE) στην Ουκρανία τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με πληροφορίες που εμφανίστηκαν τότε.

Τα σχέδια αναβλήθηκαν, ωστόσο, λόγω των ανησυχιών ότι η τεχνολογία θα έπεφτε στα χέρια των Ρώσων.

Οι Ουκρανοί, που ζητούν από την Ουάσιγκτον το MQ-9 Reaper και το MQ-1C Grey Eagle εδώ και μήνες, είναι απογοητευμένοι από την αναποφασιστικότητα του Πενταγώνου παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι θα χρησιμοποιούσαν μόνο τα δωρεά drones για να επιτεθούν σε ρωσικές θέσεις εντός της Ουκρανίας και ότι θα μοιράζονταν δεδομένα στόχευσης με τις ΗΠΑ πριν ξεκινήσουν χτυπήματα.

Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι ζωτικής σημασίας για τον ουκρανικό στρατό, καθώς και τα δύο διαθέτουν επιτήρηση μεγάλης εμβέλειας και δυνατότητες κρούσης.

Το drone, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ευρέως στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, έχει «μια μοναδική ικανότητα» να εκτελεί επιχειρήσεις κρούσης, να συλλέγει δεδομένα και να παρακολουθεί στόχους «υψηλής αξίας».

Στελέχη της General Atomics έχουν έρθει σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές εδώ και μήνες για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις μεταφορές τεχνολογίας που θα συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και τις ανησυχίες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αναφορές, ο στρατός των ΗΠΑ εξετάζει την τροποποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9, έτσι ώστε, ακόμη και αν κάποια από αυτά καταστραφούν, να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος έκθεσης κρίσιμης τεχνολογίας.

Αν και δεν είναι σαφές ποια τεχνολογία drone είναι η πιο ευαίσθητη, οι ειδικοί λένε ότι σχετίζεται με τις δυνατότητες και τους αισθητήρες συλλογής εικόνων και πληροφοριών.

Το Πεντάγωνο ανησυχεί κυρίως για το Multi-Spectral Targeting System της Raytheon Technologies, μια ηλεκτρο-οπτική/υπέρυθρη μπάλα που είναι εγκατεστημένη στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Grey Eagle (MSTS). Αυτή η ηλεκτρο-οπτική/υπέρυθρη μπάλα επιτρέπει στους χρήστες να στοχεύουν και να παρακολουθούν στόχους σε πραγματικό χρόνο.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναμφίβολα θα εξοπλίσουν τον ουκρανικό στρατό με ζωτικές δυνατότητες για την παρακολούθηση και τη στόχευση των ρωσικών δυνάμεων, εάν εγκριθούν."

Τυχόν αποστολή των Αμερικανικών UAV στην Ουκρανία θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο σε μικρούς αριθμούς δεν θα επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στην εξέλιξη των επιχειρήσεων.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ