Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Άσχημα νέα για το Κίεβο! Ο Μπάιντεν κλείνει την πόρτα για τα F-16 - Η Ολλανδία έστειλε οκτώ μαχητικά Lockheed F-35 στην Πολωνία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία δεν θα λάβει αμερικανικά μαχητικά F-16. Ο Μπάιντεν δεν εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκε να προμηθεύσει αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, ωστόσο, απάντησε αρκετά ξεκάθαρα και χωρίς δισταγμό ότι, αυτά τα αεροσκάφη δεν θα σταλούν στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να υπενθυμίσουμε ότι, ο εκπρόσωπος  της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, Γιούρι Ιγκνάτ, μέσα στον μήνα είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι η Ουκρανία θα λάβει δυτικά μαχητικά. Σύμφωνα με τον Ιγκνάτ, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων, κατέστη δυνατό να επιτευχθούν ορισμένες συμφωνίες και να αποφασιστεί ο τύπος των μαχητικών που θα λάβει η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία στο εγγύς μέλλον. Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες ότι δύο χώρες σκοπεύουν να οργανώσουν την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία αμέσως.

«Ουκρανοί πιλότοι έχουν επισκεφθεί τις ΗΠΑ και ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους που θα παρασχεθεί στην Ουκρανία έχει ήδη επιλεγεί», είχε αναφέρει.

Ωστόσο, ένας Ουκρανός εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας και του στρατού στο Κίεβο είπε ότι, «με βάση την ιδέα της ανάπτυξης της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αναζητούμε ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων κατά την πρώτη φάση. Θα μπορούσε να είναι κάποια παραλλαγή του   μαχητικού αεροσκάφους F-16».

Πρέπει να τονίσουμε ότι, μία εκπαίδευση στα F-16 δεν είναι απλή, είναι περίπλοκη, και απαιτείται χρόνος για μια άρτια εκπαίδευση τόσο των ιπταμένων όσο και των τεχνικών.

 Για να μάθουν το πρώτο στάδιο απογείωσης και προσγείωσης και να πετάξουν από το σημείο Α στο σημείο Β, θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες, αλλά για να μάθουν πώς να πολεμάνε πάνω σε αυτό, για να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν πυραύλους, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες.

Αρκετοί μήνες απαιτούνται επίσης, για την πλήρη εκπαίδευση των τεχνικών ειδικοτήτων καθώς και των οπλουργών  του αεροσκάφους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Αμερικανών δημοσιογράφων για το αν ο Μπάιντεν θα προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, ο Αμερικανός ηγέτης απάντησε αρνητικά. 

Αυτό μπορεί να οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να συνεχίσουν τη διακριτική υποστήριξη της Ουκρανίας με όπλα και δεν θέλουν να προχωρήσουν σε απότομη κλιμάκωση με τη Ρωσία, καθώς η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικά τεταμένη αυτή τη στιγμή.

Μια τελική και επίσημη δήλωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό θα πρέπει να αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση του Ραμνστάιν, όπου, εκ των προτέρων, είχε ανακοινωθεί η συγκατάθεσή τους για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία από αυτές τις χώρες όπως η Ολλανδία, η Πολωνία και η Γαλλία και, στην περίπτωση του Παρισιού, θα πρέπει να αναμένεται η παράδοση της μεγαλύτερης παρτίδας πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να μιλήσουμε για μαχητικά Dassault Rafale.

Αποστολή Γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία δεν αποτελεί επιλογή εάν δεν πληρούνται  απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ο Μακρόν, πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ολλανδία.

Εκφράζοντας ότι συζήτησαν το ζήτημα της Ουκρανίας στη συνάντησή τους με τον Ρούτε, ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την Ουκρανία σε κάθε τομέα και όσο χρειαστεί.

Όταν ρωτήθηκε για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ο Μακρόν είπε: «Τίποτα δεν αποκλείεται» και επεσήμανε ότι, μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να δοθούν στην Ουκρανία εάν δεν αυξήσουν την ένταση, δεν χρησιμοποιηθούν σε ρωσικό έδαφος και δεν αποδυναμώσουν τη δύναμη του γαλλικού στρατού.

Ενώ ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να υποβάλει επίσημο αίτημα για πολεμικά αεροσκάφη, ο Ρούτε σημείωσε ότι τέτοιο αίτημα δεν έχει έρθει ακόμη από την Ουκρανία.

Η Ολλανδία θα στείλει  F-35  στην Πολωνία

Ολλανδικά F-35 έχουν ήδη προσγειωθεί στην Πολωνία. Τα οκτώ αεροσκάφη θα αναπτυχθούν στην αεροπορική βάση Malbork. 

Τα ολλανδικά F-35 θα χωριστούν σε δύο ομάδες. Η πρώτη, αποτελούμενη από τέσσερα μαχητικά, θα παρακολουθεί τον εναέριο χώρο στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ ως μέρος της αποστολής Air Policing/Air Shielding, όπου, για παράδειγμα, θα αναχαιτίσουν άλλο αεροσκάφος εάν ο πιλότος του αρνηθεί να υπακούσει στις εντολές ή πλησιάσει τον εναέριο χώρο της χώρας χωρίς άδεια.

Η δεύτερη ομάδα τεσσάρων ακόμη μαχητικών, θα χρησιμοποιηθεί στο συμμαχικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αύξηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μελών του.

 Τα ολλανδικά αεροσκάφη θα λειτουργήσουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2023. Η Ολλανδία ανέπτυξε επίσης  F-35 για την ίδια αποστολή τον Απρίλιο και τον Μάιο του περασμένου έτους στη Βουλγαρία. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Ψήνεται" κλιμάκωση! “Μακελειό” για Aμερικανούς από ιρανικό drone στη Συρία-Απάντηση των ΗΠΑ με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές

Η επίθεση και η απάντηση των ΗΠΑ απειλούν να ανατρέψουν τις πρόσφατες προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην...