Ένοπλες Συρράξεις

Αμερικανικό think tank: Kαμία πλευρά στην Ουκρανία δεν θα επιτύχει «απόλυτη νίκη»

Το γνωστό αμερικανικό think tank RAND Corporation (μεταξύ των πελατών του είναι και το Πεντάγωνο) στην έκθεσή του "Αποφεύγοντας έναν μακρύ πόλεμο" καταλήγει στο συμπέρασμα ότι καμία από τις δύο πλευρές στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν θα επιτύχει "απόλυτη νίκη".

Αναλύονται τρεις επιλογές για τον τερματισμό του πολέμου: απόλυτη νίκη, κατάπαυση του πυρός και πολιτική διευθέτηση.

Μια απόλυτη νίκη (όπως αυτή που πέτυχαν οι Σύμμαχοι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), σύμφωνα με το κέντρο, είναι εξαιρετικά απίθανη. Το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με την RAND, ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με κάποιου είδους διαπραγμάτευση.

Μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αναμένουν οι ειδικοί, θα παγώσει τις γραμμές του μετώπου και θα οδηγήσει σε μακροχρόνια παύση των ενεργών εχθροπραξιών. Η Ρωσία θα σταματούσε να προσπαθεί να καταλάβει επιπλέον ουκρανικά εδάφη (εκτός από αυτά που έχει ήδη καταλάβει) και θα σταματούσε τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ουκρανικών πόλεων και υποδομών. Στη συνέχεια, η AFU θα σταματούσε τις επιθέσεις εναντίον των κατεχόμενων από τη Ρωσία περιοχών της Ουκρανίας και της ίδιας της Ρωσίας.

Τα ανεπίλυτα εδαφικά ζητήματα θα παραμείνουν. Αλλά θα αμφισβητηθούν πολιτικά και οικονομικά, όχι στρατιωτικά. Οι αναλυτές γράφουν ότι οι δύο πλευρές είναι πιθανό να διεξάγουν ελάχιστες εμπορικές συναλλαγές και ότι τα σύνορα θα είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ξεχωριστά, διερευνώνται οι προοπτικές πυρηνικών όπλων και πλήρους εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Και τα δύο σενάρια θεωρούνται απίθανα από την RAND. Και με τα δύο, λέγεται ότι αν η Ρωσία εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα και επωφεληθεί από αυτό, έστω και φευγαλέα, θα προκαλέσει μεγάλη πολιτική ζημιά στις ΗΠΑ και θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση της διεθνούς τάξης, συμπεριλαμβανομένης της ατλαντικής συνεργασίας.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, λέγεται ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, η οποία έχει ήδη εξαντληθεί από τον πόλεμο με την Ουκρανία. Δεδομένου όμως του υπαρξιακού χαρακτήρα που αποδίδει η Μόσχα στην αντιπαράθεση με τη Δύση, μπορεί να το επιδιώξει. Αλλά η RAND δεν βλέπει ορατές προοπτικές επιτυχίας της Ρωσίας σε μια τέτοια αντιπαράθεση.

Σε μια σύνοψη, οι αναλυτές της RAND σημειώνουν ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να μην επιτρέψουν να παραταθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία - τα οφέλη ενός τέτοιου σεναρίου αντισταθμίζονται κατά πολύ από τις αρνητικές συνέπειες, δεδομένου του κινδύνου πυρηνικών όπλων και της άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

"Ενώ η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να καθορίσει τη διάρκεια του πολέμου, μπορεί να λάβει μέτρα που αυξάνουν την πιθανότητα ενός ενδεχόμενου τερματισμού της σύγκρουσης με διαπραγματεύσεις", γράφει το RAND.

Ένα βασικό εμπόδιο στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις είναι η αμοιβαία αισιοδοξία των μερών για τις στρατιωτικές τους προοπτικές και η αμοιβαία απαισιοδοξία για τις συνέπειες της ειρήνης.

Η RAND βλέπει τέσσερα εργαλεία που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να αμβλύνουν αυτά τα εμπόδια και να επιταχύνουν την κίνηση προς μια διαπραγματευτική διαδικασία: αποσαφήνιση των σχεδίων για την υποστήριξη της Ουκρανίας, δέσμευση για την ασφάλεια της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου, παροχή εγγυήσεων για την ουδετερότητα της Ουκρανίας και καθορισμός όρων για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας