Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

ISW: Επιθέσεις φθοράς από τους Ρώσους, στόχος το Λουγκάνσκ

Η Ρωσία μπορεί να πραγματοποιεί «επιθέσεις αποπροσανατολισμού» στο μέτωπο της Ουκρανίας για να αποσπάσει την προσοχή από τους πραγματικούς της στόχους στο Λουγκάνσκ, ενώ η επιχείρησή της στην πόλη Μπαχμούτ φαίνεται να κορυφώνεται, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.

Το ISW, μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, έγραψε στην τελευταία του επισκόπηση της σύγκρουσης ότι αυτές οι «περιορισμένες επιθέσεις φθοράς» πραγματοποιούνταν σε όλο το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία για να «διασκορπίσουν και να αποσπάσουν την προσοχή» των ουκρανικών δυνάμεων και να «θέσουν όρους να ξεκινήσει μια αποφασιστική επιθετική επιχείρηση» στην ανατολική περιοχή Λουγκάνσκ.

Τις τελευταίες ημέρες, μικρές ρωσικές ομάδες επίθεσης 10 έως 15 στρατιωτών έχουν εξαπολύσει αυτές τις «περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις» σε δύο βασικούς τομείς της πρώτης γραμμής, στην κεντρική περιφέρεια Ζαπορίζια κατά μήκος της γραμμής Καμιάνσκε-Μάλι Στσερμπάκι-Μάλα Τοκμάτσκα και στην περιοχή Ουγκλεντάρ της δυτικής περιφέρειας Ντονιέτσκ.

Ο ρωσικός στρατός μπήκε στο Ουγκλεντάρ και περιχαρακώθηκε στα περίχωρα της πόλης, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Τα ρωσικά στρατεύματα μπόρεσαν να σπάσουν την ουκρανική άμυνα και να εισέλθουν στα προάστια του σε τρεις ημέρες, αναφέραμε νωρίτερα στο Πενταπόσταγμα.

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται σοβαρές μάχες στο έδαφος της πόλης, ενώ, σύμφωνα με πηγές, τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να εδραιώσουν με επιτυχία την παρουσία τους στα περίχωρα της πόλης, καταλαμβάνοντας τα καταφύγια που υπάρχουν εκεί. Αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει το νότιο τμήμα της πόλης και προσπαθεί να κινηθεί βόρεια. Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες να περικυκλωθεί το Ουγκλεντάρ προκειμένου να αποτραπεί η μεταφορά επιπλέον δυνάμεων του ουκρανικού στρατού και να αποκλειστεί η υποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Παρόλα αυτά, το ISW σημείωσε ότι ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι αυτές οι επιθέσεις έχουν στόχο να διαλύσουν τις αμυντικές τους γραμμές.

«Το μέγεθος και η φύση αυτών των επιθέσεων υποδηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να αποσπάσουν την προσοχή και να κολλήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε διακριτές περιοχές του μετώπου παρά μια συντονισμένη προσπάθεια επανέναρξης επιθετικών επιχειρήσεων για να κερδίσουν έδαφος στην κεντρική Ζαπορίζια και στο δυτικό Ντονιέτσκ», σύμφωνα με τους αναλυτές του think tank.

Το ISW είπε ότι είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές οι επιθέσεις φθοράς λαμβάνουν χώρα καθώς ο ρυθμός των ρωσικών επιχειρήσεων γύρω από το Μπαχμούτ, υπό την ηγεσία της παραστρατιωτικής μονάδας του Ομίλου Wagner, φαίνεται να "μειώνεται".

Ο Όμιλος Wagner, με επικεφαλής τον Ρώσο επιχειρηματία Γεβγκένι Πριγκόζιν (Yevgeny Prigozhin), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία κατέλαβε την πόλη εξόρυξης αλατιού Σολεντάρ, μια μικρή πόλη που βρίσκεται εννέα μίλια βόρεια του Μπαχμούτ. Από τότε, οι μαχητές του Πριγκόζιν και ο ρωσικός στρατός προελαύνουν προς τη βιομηχανική πόλη Μπαχμούτ, η οποία υπήρξε ένα από τα πιο καυτά σημεία του πολέμου.

«Μετά τη ρωσική κατάληψη του Σολεντάρ στα μέσα Ιανουαρίου, οι επιθέσεις στο Μπαχμούτ και τους γύρω οικισμούς προφανώς έπεσαν, υποδηλώνοντας ότι η ρωσική επιθετική επιχείρηση για την κατάληψη του Μπαχμούτ μπορεί να κορυφώνεται», ανέφερε το ISW.

Οι αναλυτές είπαν ότι ο όμιλος Wagner απέτυχε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να εξασφαλίσει το Μπαχμούτ και δεν μπόρεσε να προχωρήσει πέρα από τα μικρά τακτικά κέρδη στο Σολεντάρ και σε άλλους μικρούς οικισμούς πέριξ αυτού.

«Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία μπορεί, επομένως, να αποφάσισε να στερήσει τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων γύρω από το Μπαχμούτ αφού αναγνώρισε τη χαμηλή πιθανότητα ότι η Wagner θα μπορέσει πραγματικά να αναλάβει τη διευθέτηση», ανέφερε το ISW, το οποίο επίσης γνωστοποίησε την Τρίτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν σημειώσει «επιχειρησιακά σημαντικά κέρδη» γύρω από το Μπαχμούτ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ