Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μπορούν τα δυτικά άρματα στην Ουκρανία να αλλάξουν τη ροή των επιχειρήσεων;

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, η  Δύση εν μέσω αντιφάσεων και πισωγυρισμάτων, αποφάσισε τελικά να ενισχύσει τις Ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονα άρματα μάχης, με μικρούς όμως αριθμούς.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη  ότι 31 άρματα μάχης Abrams θα δοθούν στην  Ουκρανία,ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak, είχε εγκρίνει την αποστολή 14 αρμάτων Challenger-2.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των δυτικών αρμάτων μάχης που θα παραλάβει μέχρι στιγμής η Ουκρανία ανέρχεται σε 59, αριθμός ο οποίος απέχει πολύ από τα 300 που είχε πει ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ότι θα ήταν χρειαζόταν για να απωθήσει τη Ρωσία από τα εδάφη της χώρας του.

Ωστόσο ένα ερώτημα απασχολεί τους αναλυτές παγκοσμίως, αν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα μπορούσαν να τελειώσουν πριν από την άφιξη των αμερικανικών Abrams, γερμανικών Leopard και βρετανικών αρμάτων μάχης Challenger.

Σε αυτόν τον προβληματισμό επιχειρεί να δώσει απάντηση Διεθνές ΜΜΕ με άρθρο του, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

Η Ρωσία "δείχνει" έτοιμη

"Οι αντιδράσεις από τη Ρωσία αναφορικά με την παροχή σύγχρονων Δυτικών αρμάτων στην Ουκρανία ήταν σχετικά  ήρεμες, αφού ούτε η πολιτική ούτε η στρατιωτική ηγεσία έχουν εκφράσει ανησυχία δείχνοντας έτσι βέβαιοι  ότι τα βαρέα όπλα δεν αποτελούν σημαντική απειλή.

Ακόμη και δυτικοί αναλυτές συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι τα τανκς δεν θα μπορέσουν να ανατρέψουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης .

Η Μόσχα θα προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τις θέσεις της στο Bakhmut (Artemovsk), στο Soledar και στη Zaporizhzhia μέχρι να φτάσουν τα τανκς στην Ουκρανία.

Έχει εισαγάγει στη μάχη  τα άρματα μάχης T-90M «Provy» (Breakthrough), που έχουν επαινεθεί από τους Ουκρανούς αντιπάλους της και διαθέτει άλλα μέσα, όπως ένα μεγάλο απόθεμα πυροβολικού, ελικοπτέρων και  αεροσκαφών για να υποστηρίξει  τις χερσαίες επιχειρήσεις της.

Η Μόσχα διόρισε επίσης τον Αρχηγό του επιτελείου της, Στρατηγό Valery Gerasimov, Διοικητή των  Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, μεταθέτοντάς τον από την προηγούμενη θέση του εν όψει ενός «πόλεμου τανκς» που θα ξεσπάσει στην Ουκρανία.

Ο Gerasimov είναι ένας αξιωματικός  με σταδιοδρομία στα  τεθωρακισμένα και  ο ανώτερος όλων των Αξιωματικών  των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων.

Εμπειρογνώμονες σε ομάδες Telegram αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα προτιμούσε να ολοκληρώσει τον πόλεμο καταλαμβάνοντας τις επιδιωκόμενες περιοχές πριν τα δυτικά  τανκς φθάσουν στο πεδίο μάχης και να  κηρύξει το τέλος της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SMO),  ακόμα κι αν έχει την στρατιωτική ικανότητα να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά .

Η ενδεχόμενη καταστροφή δυτικών αρμάτων μάχης θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, πυροδοτώντας έναν κύκλο αντιποίνων στρατιωτικής βοήθειας που θα συνέχιζε τη σύγκρουση.

Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

«Ο Πούτιν περίμενε ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποδυναμώσουν την αποφασιστικότητά μας. Έκανε λάθος από την αρχή και συνεχίζει να κάνει λάθος. Δίνουμε επίσης στην Ουκρανία τα απαραίτητα εξαρτήματα και εξοπλισμό για να συντηρήσουν αυτά τα τανκς στη μάχη.

Πρόκειται για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί και να προστατεύσει την ουκρανική γη. Δεν αποτελεί επιθετική απειλή για τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ενώπιον των καμερών, παρουσία του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Η παραλλαγή που θα σταλεί στην Ουκρανία, είτε η M1A1 είτε η M1A2, δεν έχει καθοριστεί. Το τελευταίο πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης θωρακισμένα οχήματα  και πυρομαχικά , ο αριθμός των οποίων είναι επίσης άγνωστος.

Ωστόσο, τα 14 γερμανικά Leopard-2 θα αποτελούν την παραλλαγή Leopard-2A6, σύμφωνα με το Der Spiegel, και πιθανόν να προέρχονται από τον στόλο της Bundeswehr (Γερμανικός Στρατός).

Επίσημη έγκριση θα εκδοθεί επίσης σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής και του Βορειοατλαντικού Οργανισμού (ΝΑΤΟ) για τη μεταφορά των αρμάτων Leopard τους, αφού  απαιτείται κύρωση από το Βερολίνο για την επανεξαγωγή όπλων που έχει αναπτύξει.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι τα πρώτα τανκς από τη Γερμανία θα πρέπει να βρίσκονται στην Ουκρανία σε τρεις μήνες και ότι η εκπαίδευση των  ουκρανικών πληρωμάτων στη Γερμανία θα πρέπει να ξεκινήσει «σύντομα».

Όπως έχουν υποστηρίξει προηγουμένως γερμανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Άμυνας από τις 22 Μαΐου, η Bundeswehr διέθετε 312 άρματα μάχης Leopard-2, συμπεριλαμβανομένων 212 σε υπηρεσία, 99 υπό επισκευή ή αναβάθμιση στην παραλλαγή Leopard 2A7V, ενώ ένα επρόκειτο να παροπλιστεί.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) ανέφερε ότι τα τανκς θα παρασχεθούν ως μέρος της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), πράγμα που σημαίνει ότι τα όπλα δεν θα προέρχονται από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού αλλά από τον κατασκευαστή.

Αυτό σημαίνει ότι θα περάσουν λίγοι μήνες μέχρι να φτάσουν οι Abrams στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είναι πιθανό να επιδιώξει να καταλάβει τα εναπομείναντα κομμάτια εδάφους στις αποσχισθείσες περιοχές στο Ντονμπάς και στο νότο και να αποτρέψει την κλιμάκωση του πολέμου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν  δεν στέλνει άμεσα διαθέσιμα άρματα μάχης από το απόθεμά της, έχοντας ως παράλληλο στόχο να μην εξαντλήσει τα αποθέματά της πυρομαχικών.

Υποδηλώνει επίσης μια απροθυμία να μην προκληθεί η Μόσχα με μια μεγάλη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά μάλλον με μικρές αυξητικές δόσεις που ανταποκρίνονται στους στόχους της, προκειμένου  να μην επεκταθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη ενώ αντιμετωπίζει στρατηγικά τη Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, ο καναδικός Τύπος επικαλέστηκε έναν ανώτερο  κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στην Ουκρανία τέσσερα ή πέντε άρματα μάχης Leopard 2 από τις Καναδικές Δυνάμεις, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση.

Ο Καναδάς διαθέτει 20 Leopard 2A6M CAN, 20 Leopard 2A4M CAN και 42 Leopard 2A4 CAN."

Τι σχεδιάζει ο Πούτιν

Εκτίμηση μας είναι ότι ο μικρός αριθμός τριών διαφορετικών Δυτικών σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard-2A6, Abrams M1A1 ή Μ1Α2 και Challenger-2, που θα δοθεί στην Ουκρανία, δεν είναι σε θέση να αλλάξει την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων και ούτε να οδηγήσει σε απελευθέρωση των Ουκρανικών εδαφών από τους Ρώσους, όπως επιθυμεί ο Ζελένσκι.

Πεποίθησή μας είναι ότι ο Πούτιν θα επιτείνει τις  χερσαίες επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να καταλάβει όλα τα εδάφη του Ντονμπάς το επόμενο τρίμηνο και πριν τα Δυτικά άρματα ενσωματωθούν στις τάξεις του Ουκρανικού στρατού, τηρώντας παράλληλα αμυντική στάση στην Κριμαία, ενισχύοντας τα οχυρωματικά έργα και τις γραμμές αμύνης του στην κατεύθυνση Χερσώνα-Κριμαία, η οποία είναι και η μόνη που οι Ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις έχουν την δυνατότητα εκδήλωσης μεγάλης κλίμακας επίθεσης.

Στη συνέχεια ο Ρώσος Πρόεδρος θα κηρύξει μονομερώς την λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, δίνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων σε Ουκρανία και Δύση για να αποφασίσουν αν θα διαπραγματευθούν με βάση την πραγματικότητα στο έδαφος την λήξη του πολέμου, πράγμα απίθανο, ή θα συνεχίσουν με δική τους όμως υπαιτιότητα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ενισχυόμενες οι Ρωσικές δυνάμεις με τους χιλιάδες εφέδρους που εκπαιδεύουν, εκτιμά ο Ρώσος Πρόεδρος ότι θα είναι ευχερής η απόκρουση των Ουκρανικών επιθέσεων, οπότε και θα επέλθει η τελμάτωση των επιχειρήσεων και του ρυθμού προχώρησης των Ουκρανών, παγιώνοντας τη γραμμή ενός στάσιμου μετώπου.

Από εκεί και μετά οι επιλογές του είναι δύο. Είτε αρκείται σε αυτά που κατέλαβε, Ντονμπάς, Αζοφική θάλασσα, Μαριούπολη, Κριμαία, Ζαπορόζιε, μάλλον το πιθανότερο, είτε συνεχίζει την κατάληψη της Ουκρανίας, ρισκάροντας να συρθεί σε μακροχρόνιο πόλεμο και κυρώσεις κατά της οικονομίας του, πράγμα που δεν επιθυμεί.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ