αμερικανικός εξοπλισμός προς Ουκρανία
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανικός εκβιασμός: Η Δύση έχει επενδύσει πολλά- Δεν αντέχει να κερδίσει η Ρωσία

Έντεκα μήνες άνευ προηγουμένου δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ «δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά» η Ρωσία να κερδίσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο, σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό εθνικής ασφάλειας του Κιέβου.

Ο Ολεξάντρ Ντανίλιουκ (Oleksandr Danylyuk), ο οποίος ηγήθηκε του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας υπό τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2019, δήλωσε στο Newsweek ότι τα στρατηγικά λάθη του Βλαντιμίρ Πούτιν άφησαν τη Μόσχα αντιμέτωπη με έναν τρομερό διεθνή συνασπισμό, φαινομενικά προσηλωμένος στην επιτυχία του Κιέβου παρά τις ελπίδες του Κρεμλίνου για διαίρεση.

«Σκεφτόμαστε πάντα από την προοπτική ότι ίσως η Δύση θα κουραστεί», είπε ο Ντανίλιουκ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως ειδικός σύμβουλος του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ουκρανίας και ως σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουν κουραστεί, στην πραγματικότητα δεσμεύονται όλο και περισσότερο στην Ουκρανία. Η Ρωσία περίμενε επίσης ότι η Δύση θα κουραζόταν, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σημάδι για αυτό», είπε. «Όταν συγκρίνουμε τους πόρους των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας με τη Ρωσία, προφανώς η Δύση είναι καλύτερη και δεν διακινδυνεύει την άμεση επέμβαση».

«Το χειρότερο σενάριο για τη Δύση θα ήταν να υποστηρίξει και μετά να καταλήξει να χάσει τον πόλεμο. Λόγω της πολιτικής δέσμευσης των δυτικών ηγετών, δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσει η Ουκρανία».

Η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας σηματοδότησε ένα υψηλό σημείο της δυτικής υποστήριξης προς το Κίεβο, ακόμη και αν οι εκπρόσωποι περίπου 50 εθνών που παρευρέθηκαν τελικά απέτυχαν να συμφωνήσουν για την παροχή κύριων αρμάτων μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τις ημέρες πριν από τη συνάντηση στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, οι σύμμαχοι διέθεσαν ένα ευρύ φάσμα όπλων που απαιτούνται. Προηγμένες αντιαεροπορικές άμυνες, σύγχρονα μαχητικά οχήματα πεζικού, μια χούφτα βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2, μεγάλη γκάμα συστημάτων πυροβολικού και τεράστια αποθέματα πυρομαχικών είναι όλα καθ' οδόν προς την Ουκρανία.

Ο Ντανίλιουκ είπε ότι το Κίεβο θα χρειαστεί κάθε όπλο που μπορεί να αποκτήσει - και τόνισε την ανάγκη για αυτά που δεν έχουν ακόμη παρασχεθεί όπως το Leopard 2, το τακτικό πυραυλικό σύστημα MGM-140 και τα δυτικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη - για να αποκρούσουν τις ανανεωμένες ρωσικές επιθέσεις φέτος.

Οι αναφορές των τελευταίων ημερών υποδεικνύουν αναζωπύρωση της ρωσικής δραστηριότητας στο νότιο μέτωπο της Ζαπορίζια, το οποίο πολλοί αναμένουν ότι θα είναι το επίκεντρο της επόμενης αντεπιθετικής επιχείρησης της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τις πρόσφατα επιστρατευμένες δυνάμεις της για να επαναλάβει μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις και να προσπαθήσει να πάρει πίσω τη δυναμική από την Ουκρανία.

Ο Ντανίλιουκ είπε ότι το Κρεμλίνο πιθανότατα σχεδιάζει να εξαπολύσει νέες επιθέσεις πριν φτάσει η πρόσφατη πλημμύρα δυτικών όπλων στην Ουκρανία για να υποστηρίξει την αναμενόμενη εαρινή επιχείρηση του Κιέβου. «Νομίζω ότι θα σχεδιάσουν να κάνουν αυτή την προληπτική επίθεση, αυτό είναι το λογικό να γίνει», είπε. «Παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στο Ramstein και σε άλλες πλατφόρμες και βγάζουν τα συμπεράσματά τους».

«Μόλις η Ρωσία καταλάβει ότι είναι σοβαρό, ότι θα πάρουμε τα όπλα, θα προσπαθήσει να εξαπολύσει μια προληπτική επίθεση», προέβλεψε ο Ντανίλιουκ. «Το καλό για εμάς είναι ότι δεν έχουν πολύ χρόνο να προετοιμαστούν γι' αυτό. Προς το παρόν, δεν μπορώ να πω ότι οι δυνάμεις τους έχουν μεγάλο κίνητρο. Νομίζω ότι το καλύτερο για εμάς θα ήταν να ξεκινήσουν αυτήν την επίθεση με απροετοίμαστες δυνάμεις».

Ο Ντανίλιουκ πρόσθεσε: «Θα είμαστε σε θέση να σταματήσουμε αυτές τις επιθέσεις και στη συνέχεια να εξαπολύσουμε επιθέσεις «χιονοστιβάδας», όπως αυτή που είχαμε στην περιοχή Kharkiv όταν απελευθερώσαμε τόσα πολλά εδάφη», αναφερόμενος στην απροσδόκητη και ταπεινωτική καταστροφή των ρωσικών δυνάμεων στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η Μόσχα ελπίζει ότι θα μπορέσει να αξιοποιήσει τους πόρους-μαμούθ της το 2023

Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να αντικαταστήσουν όσους σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σοβαρά, με τις φήμες για ένα επικείμενο δεύτερο κύμα επιστράτευσης να φουντώνουν. Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Ρωσίας ξεπερνά τις κυρώσεις και στρέφεται σε μια μακροπρόθεσμη πολεμική βάση.

Οι Ουκρανοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει τους δυτικούς εταίρους τους ότι η ταχύτητα είναι ουσιαστική. Ένας μακρύς πόλεμος θα είναι επώδυνος και για τις δύο πλευρές, αλλά ο Πούτιν φέρεται να πιστεύει ότι η Ρωσία θα είχε το προβάδισμα σε μια παρατεταμένη σύγκρουση.

«Η Ρωσία έχει πόρους για να κινητοποιηθεί, να αυξήσει την παραγωγή, να κινητοποιήσει περισσότερους ανθρώπους», είπε ο Ντανίλιουκ. «Το ερώτημα εδώ είναι πραγματικά αν είναι ικανοί να το κάνουν αυτό. Θεωρητικά, φυσικά, είναι». Περαιτέρω αποτυχίες στο πεδίο της μάχης για τους Ρώσους μπορεί να αποδειχθούν δαπανηρές, σύμφωνα με τον Ντανίλιουκ.

«Δεν είναι μόνο να διατηρήσουμε τη δυναμική μας, αλλά και να διατηρήσουν τη δυναμική τους. Χρειάζονται επίσης να τροφοδοτήσουν με κάποιο τρόπο θετικά νέα. Όταν δεν υπάρχουν θετικά νέα, νομίζω ότι θα είναι όλο και πιο δύσκολο για αυτούς να κινητοποιήσουν τον κόσμο», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία νομίζω ότι παρά τις προσπάθειες και τις κυρώσεις, θα μπορέσει να προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά από μέρη όπως η Κίνα, η Ινδία και ούτω καθεξής». Αλλά η συνεχής και διευρυμένη δυτική υποστήριξη θα ισοπεδώσει τις πιθανότητες. «Η Δύση δεν κάθεται αδρανής», κατέληξε ο Ντανίλιουκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Το' δε το όνειρο ο Τζ. Γιαϊτζί: Έξοδο Τουρκίας από ΝΑΤΟ- Την θέση της θα πάρει Κύπρος & Ισραήλ- Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές εξελίξεις, που μπορεί να δρομολογηθούν μετά το βέτο της Τουρκίας στην...