Πούτιν χακάρει
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανία: Πώς προστατεύεται το Κίεβο από τους επιδέξιους Ρώσους χάκερς;

Εδώ και ένα χρόνο, η Ουκρανία δέχεται φυσική και ψηφιακή επίθεση από ρωσικές δυνάμεις. Εκτός από τις σφοδρές μάχες στην πρώτη γραμμή του πολέμου, οι Ρώσοι επιτίθενται επίσης τις ψηφιακές υποδομές της χώρας, τα ενεργειακά τους συστήματα και τις κρατικές επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα τώρα με την ουκρανική σελίδα NV, οι χάκερς του Κρεμλίνου έχουν εξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό κρίκο του πολέμου, εφαρμόζοντας τεχνικές "κεραυνοβόλου πολέμου" στον τομέα των δεδομένων από την αρχή του 2023. 

Ωστόσο, οι Ουκρανοί αναφέρουν πως πολλοί κρίσιμοι παράγοντες δουλεύουν εναντίον τους, όπως για παράδειγμα η αδιαλλαξία και η επιθυμία νίκης του ουκρανικού λαού, η σταθερότητα των αρχών έναντι των επιτιθέμενων, η βοήθεια των δυτικών συμμάχων με κάποιες από τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες του κόσμου κλπ. 

Ψηφιακές Επιθέσεις: Πώς Ξεκίνησαν;

Μέρες πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, η ουκρανική κυβέρνηση εκτελούσε όλες τις τις διεργασίες μέσω σέρβερ που βρίσκονταν σε κρίσιμα κυβερνητικά κτήρια. Αυτά τα κτήρια ήταν όμως ιδιαίτερα ευάλωτα σε πυραυλικές επιθέσεις. Εάν καταστρέφονταν η ηγεσία της χώρας θα απειλούνταν με ολική παράλυση.

Για αυτό και στις 17 Φεβρουαρίου, ο υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού Μιχάιλο Φέντοροβ και οι συνάδελφοί του στο κοινοβούλιο αποφάσισαν να μεταφέρουν τους υπάρχοντες τοπικούς σέρβερ σε δημόσιες ψηφιακές αποθήκες δεδομένων (public cloud). Στην ουσία αυτό που έκαναν ήταν να εκκενώσουν υψίστης σημασίας κυβερνητικά δεδομένα σε κέντρα δεδομένων της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνδρομές Από Την Δύση

Οι Ουκρανοί πήραν μία έξυπνη και δραστική απόφαση, περιορίζοντας έτσι την επίδραση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων και των κυβερνοεπιθέσεων.

Από την άλλη, η γενική ψηφιακή προστασία της Ουκρανίας δεν θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς την μεγάλη συνδρομή δυτικών οργανισμών, εταιρειών και κυβερνήσεων. Ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft για παράδειγμα έχει βοηθήσει τους Ουκρανούς σε μεγάλο βαθμό, παρέχοντας πρόσβαση σε υπερσύχρονα τεχνολογικά εργαλεία, αυξάνοντας την ταχύτητα μεταφοράς κρίσιμων δεδομένων έξω από την χώρα, κατ΄ επέκταση κρατώντας την κυβέρνηση επιχειρησιακή. 

Έτσι, οι υπηρεσίες cloud όπως τις αποκαλούν (δηλαδή οι ψηφιακές αποθήκες δεδομένων) έχουν γίνει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την προστασία των ουκρανικών κρατικών εγγράφων, την υποστήριξη της οικονομίας και την συνέχιση της ακεραιότητας του κρατικού συστήματος λειτουργίας. 

Από τότε μέχρι και σήμερα, όλα τα κέντρα δεδομένων των κρίσιμων ουκρανικών ψηφιακών δομών βρίσκονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ρώσοι χάκερς δεν έχουν καταφέρει να κάνουν την διαφορά στον πόλεμο.

GALLERY

Μιχάιλο Φέντοροβ
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...