Ένοπλες Συρράξεις

Υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κουρδική αντιπροσωπεία συναντά την κυβέρνηση Άσαντ

Μια κουρδική αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ολοκλήρωσε μια επίσκεψη στη Δαμασκό την Παρασκευή μετά από συνάντηση με αρκετούς εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες, ανέφερε η λιβανική εφημερίδα Al-Akhbar.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Μπαντράν Τζία Κουρντ (Badran Jia Kurd), και έφτασε στην πρωτεύουσα στις 17 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την αναφορά, οι τελευταίες συναντήσεις δεν κατέληξαν σε τίποτα σημαντικό, αλλά η «επικρατούσα εντύπωση» είναι ότι και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να συνεχίσουν την πορεία του διαλόγου, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για προκαταρκτικές συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, για θέματα όπως η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, η εθνική σημαία και η προεδρία του Μπασάρ αλ Άσαντ», αναφέρεται.

Προσθέτει ότι η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις SDF «να μην συμμετάσχουν σε διμερή διάλογο με τη συριακή κυβέρνηση [και να μην] σκεφτούν στρατιωτικές λύσεις μαζί της», ακόμη και αν η διαδικασία συμφιλίωσης αποτύχει. Αυτό βασίζεται στη «συνειδητοποίηση ότι οποιαδήποτε στρατιωτική λύση [μεταξύ των δύο] μπορεί να μετατραπεί σε πόλεμο εμφυλίου και εθνοτικού χαρακτήρα», προσθέτει, πιθανώς ενδεχόμενο ξέσπασμα άμεσων συγκρούσεων μεταξύ τουρκικών και κουρδικών χερσαίων δυνάμεων ή ακόμη και συριακών και τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.

Ωστόσο, πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η συνολική ατμόσφαιρα της επίσκεψης στη Δαμασκό και των συνομιλιών Κούρδων-Συρίας ήταν «θετική», ιδιαίτερα για τις SDF, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες εκτίμησαν τη σταθερή θέση της Συρίας να μην προχωρήσει στη συμφιλίωση μέχρι να υπάρξει σαφής επίσημη πρόθεση της Τουρκίας να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη χώρα.

«Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την ανάγκη διατήρησης της πορείας του διαλόγου αναζητώντας σημεία σύγκλισης για να γίνουν προχωρημένα βήματα στο μέλλον», φέρεται να δήλωσαν οι πηγές.

Στον απόηχο της συνάντησης της 18ης Ιανουαρίου μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι SDF εξέφρασαν εκ νέου φόβο για την από καιρό αναμενόμενη χερσαία επίθεση της Τουρκίας.

Αυτοί οι φόβοι ενισχύθηκαν από την κοινή δήλωση ΗΠΑ-Τουρκίας που κυκλοφόρησε λίγο μετά τη συνάντηση, δεσμεύοντας τη συνέχιση του αγώνα της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας ενάντια στο «Daesh, PKK, Al Qaeda και όλες τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και τις προεκτάσεις τους».

Οι φόβοι των Κούρδων έχουν επίσης επιδεινωθεί από τους τουρκικούς στρατιωτικούς βομβαρδισμούς και τη σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων στο Αΐν αλ Άραμπ και σε άλλες περιοχές σε ολόκληρη τη βόρεια Συρία, που ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου και συνεχίζεται έκτοτε. Ως αποτέλεσμα, οι SDF βομβάρδισαν μια τουρκική βάση και τις θέσεις των μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στις 20 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...