Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί τα γερμανικά συστήματα αεράμυνας IRIS-T αποδεικνύονται άκρως αποτελεσματικά στην Ουκρανία

Είναι γνωστό ότι  στις πολεμικές  επιχειρήσεις στην Οκρανία  γίνεται ευρεία χρήση οπλικών συστημάτων και μέσων τελευταίας τεχνολογίας της Δύσης, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του Κιέβου, προκειμένου αυτό να προτάξει αποτελεσματική αντίσταση κατά των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πεδίο της μάχης είναι εκείνο που καταδεικνύει στην πράξη την αποτελεσματικότητα και την φονικότητα του κάθε οπλικού συστήματος, αποτελώντας ουσιαστικό πρόκριμα στη συνέχεια για πωλήσεις του  σε άλλες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που στρατιωτικοί αναλυτές από πάρα πολλές χώρες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ισχυρό, μοντέρνο και αποτελεσματικό- Χειριστής αεράμυνας της Ουκρανίας  είναι ενθουσιασμένος με την φονικότητα του γερμανικού συστήματος IRIS-T"

Σε μια εποχή που μια σειρά από δυτικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας εισχωρούν στην Ουκρανία, ένας χειριστής του τμήματος αεράμυνας στον ουκρανικό στρατό χαιρέτισε τα γερμανικά συστήματα αεράμυνας IRIS-T.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε στις 21 Ιανουαρίου ότι το IRIS-T κατέρριψε επιτυχώς κάθε εισερχόμενο στόχο κατά την πρώτη επιχειρησιακή χρήση του συστήματος από την Ουκρανία, ανέφερε η New Voice of Ukraine.

Σε μια νέα δήλωση, ο τεχνικός αντιαεροπορικών πυραύλων Vadym ανέφερε:

«Το γερμανικό σύστημα είναι πραγματικά σύγχρονο, ισχυρό και αποτελεσματικό. Ακόμη και κατά το βάπτισμα του πυρός τον Οκτώβριο, κατέρριψε όλους τους στόχους, κυρίως πυραύλους κρουζ», εξήγησε.

Ο Βαντίμ είπε ότι έλαβε εκπαίδευση στη Γερμανία αφού χρησιμοποίησε το σύστημα αεράμυνας Buk-M1 για την Ουκρανία. «Η αντιαεροπορική στρατιωτική μας μονάδα Buk-M1 εξάλειψε δέκα στόχους, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων Mi-24 και αεροσκαφών Su-30 και Su-35», είπε.

«Στην αρχή βρισκόμασταν κοντά στο Τσορνόμπιλ και αργότερα μετακινηθήκαμε. Όταν μου προσφέρθηκε εκπαίδευση στη Γερμανία, αποδέχτηκα την προσφορά χωρίς δισταγμό, συνειδητοποιώντας ότι συνεπάγεται τεράστια ευθύνη γιατί το IRIS-T είναι ένα από τα νεότερα συστήματα αεράμυνας».

Το γερμανικό σύστημα αεράμυνας IRIS-T έχει επαινεθεί από τα υψηλότερα κλιμάκια του στρατού της Ουκρανίας για τις μαχητικές του επιδόσεις από τότε που τέθηκε σε λειτουργία στην Ουκρανία.

Τα βίντεο αποκάλυψαν πώς αυτοί οι πύραυλοι έχουν αναχαιτίσει και καταστρέψει εξελιγμένους ρωσικούς πυραύλους όπως τους Kalibr εν μέσω ενός μαζικού βομβαρδισμού από τη Ρωσία.

Η Γερμανία παρέδωσε το πρώτο IRIS-T στην Ουκρανία στις 11 Οκτωβρίου 2022. Έγινε η πρώτη χώρα που παρέδωσε ένα δυτικό σύστημα αεράμυνας στο Κίεβο, αφού η Ρωσία εξαπέλυσε ένα μπαράζ πυραύλων  στα αστικά κέντρα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την τότε γερμανίδα υπουργό Άμυνας Christine Lambrecht, τα τρία τουλάχιστον συστήματα αεράμυνας θα παραδοθούν στο Κίεβο το 2023. Όχι μόνο αυτό, η Γερμανία έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα παραδώσει μιασυστοιχία του προηγμένου συστήματος πυραυλικής άμυνας PAC-3 Patriot στην Ουκρανία που θα ενισχύσει την άμυνα του Κιέβου έναντι των εισερχόμενων ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων.

Ο κατασκευαστής IRIS-T Deihl ισχυρίζεται ότι η σύζευξή του με το αμερικανικής κατασκευής πυραυλικό αμυντικό σύστημα Patriot PAC-3, το οποίο έχει υψηλότερο μέγιστο ύψος, θα μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά του.

Η δήλωση του Vadym φαίνεται να είναι μια απαλλαγή των αρνητικών κριτικών κατά του γερμανικού συστήματος αεράμυνας, το οποίο έχει δεχτεί συχνά πυρά για την απόδοσή του. Επιπλέον, η δήλωση είναι σημαντική καθώς έρχεται όταν η Ουκρανία ασκεί πιέσεις για να εξασφαλίσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από το Βερολίνο, συμπεριλαμβανομένων των Κύριων Αρμάτων μάχης Leopard-2.

Άψογη Απόδοση

Τα πρώτα στοιχεία της λειτουργίας του πυραύλου IRIS-T SLM καταγράφηκαν λίγες μέρες μετά την παράδοση του συστήματος στην Ουκρανία. Όπως αναφέρουν οι EurAsian Times, τα πρώτα συντρίμμια του θραύσματος της ουράς του πυραύλου IRIS-T καταγράφηκαν στην κάμερα στις 19 Οκτωβρίου μέσα ή κοντά στο Κίεβο.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε προηγουμένως ότι το σύστημα IRIS-T είχε αναπτυχθεί στη νότια Ουκρανία.

Ενώ η τρέχουσα τοποθεσία του συστήματος είναι άγνωστη, αυτό  ευθύνεται  εκτενώς για την κατάρριψη των drones καμικάζι Shahed-136 και των πυραύλων κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τη Μόσχα.

Υπήρξαν  ωστόσο αναφορές ότι το αμείωτο μπαράζ ρωσικών πυραύλων και drones αυτοκτονίας έχει εξαντλήσει κυρίως τους πυραύλους που χρησιμοποιούνται από αυτά τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Yuriy Ihnat, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ότι η Ουκρανία χρειάζεται κυρίως πυραύλους για το γερμανικό σύστημα αεράμυνας IRIS-T.

«Κυρίως, θα ήθελα να έχω αρκετά πυρομαχικά για το IRIS-T. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό συγκρότημα, μια νέα γενιά συστημάτων αεράμυνας… Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα από αυτό το όπλο επειδή έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τα παλιά μας συστήματα», είπε ο Ihnat.

Αμέσως μετά, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου του περασμένου έτους ότι είχε στείλει μερικούς επιπλέον πυραύλους για τα προηγούμενα παρεχόμενα συστήματα αεράμυνας IRIS-T στην Ουκρανία.

Οι πύραυλοι IRIS-T είναι πολύ πιο ακριβοί από τα drones που καταρρίπτει, προκαλώντας μια τεράστια διαφορά κόστους.

Ένας χρήστης του Twitter είπε: «Κάθε πύραυλος IRIS-T κοστίζει 430.000 δολάρια.Το κόστος ενός drone  Shahed-136 πιστεύεται ότι είναι περίπου $20.000. »

Τι περιλαμβάνει ένα σύστημα IRIS-T SLM

Σύμφωνα με την Diehl Defense, ένα τυπικό ενιαίο σύστημα IRIS-T SLM περιλαμβάνει τρεις κινητούς εκτοξευτές, ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών εγκατεστημένο σε ένα φορτηγό και ένα άλλο φορτηγό που έχει μετατραπεί σε όχημα διοίκησης.

Το σύστημα πυραύλων που τοποθετείται σε φορτηγό έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει βόμβες, drones, πυραύλους αντι-ραντάρ, πυραύλους κρουζ, επιθετικά ελικόπτερα,  πυραύλους εδάφους-εδάφους , drones και μαχητικά αεροσκάφη. Επιπλέον, διαθέτει ένα πολυλειτουργικό ραντάρ που μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα πολλούς στόχους.

Ο ανιχνευτής απεικόνισης υπέρυθρων (IIR) του πυραύλου επιτρέπει μια τερματική προσέγγιση υψηλής ακρίβειας με μεγάλη πιθανότητα άμεσης πρόσκρουσης. Ο πύραυλος αναχαίτισης καθοδηγείται προς τον στόχο του χρησιμοποιώντας μια σύνδεση δεδομένων και μόλις πλησιάσει αρκετά για να εμπλακεί, ο ανιχνευτής υπέρυθρης απεικόνισης του αποκτά τον στόχο για το τελευταίο στάδιο της εμπλοκής.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι το IRIS-T SLM είχε αποδειχθεί εξαιρετικό και είναι ένα πραγματικά αποτελεσματικό σύστημα. "

Η θέση της Ελλάδας

Με βεληνεκές 40 χιλιόμετρα και δυνατότητα προσβολής στόχων σε υψόμετρο  έως 20 χιλιόμετρα , το εν λόγω οπλικό σύστημα εκτιμούμε ότι θα είναι ένα δοκιμασμένο και λίαν αποτελεσματικό  αντιαεροπορικό σύστημα για τις Ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις.

Ο εξοπλισμός Σχηματισμών του στρατού μας σε νησιά και Έβρο θα ενισχύσει κατακόρυφα το επίπεδο αντιαεροπορικής τους προστασίας.

Αυτό θα επιτευχθεί σε συγκερασμό με τις αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot, Hawk, S-300, αλλά και με το Anti-drone σύστημα  της χώρας μας, αφού είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει εναντίον μας κάνοντας μαζική χρήση  φθηνών drones, προκειμένου η αεράμυνά μας να εξαντλήσει μεγάλο stock των ακριβών πυραύλων της.  

Τέλος υπενθυμίζουμε  ότι στα τέλη του 2022, υπεγράφη σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των  ΕΑΣ  (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) με του γερμανικού Diehl Defense, για το πυραυλικό σύστημα επίγειας αεράμυνας IRIS–T SLM/SLS.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Το' δε το όνειρο ο Τζ. Γιαϊτζί: Έξοδο Τουρκίας από ΝΑΤΟ- Την θέση της θα πάρει Κύπρος & Ισραήλ- Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές εξελίξεις, που μπορεί να δρομολογηθούν μετά το βέτο της Τουρκίας στην...