Ένοπλες Συρράξεις

Βελιγράδι: Η Wagner να σταματήσει τη στρατολόγηση Σέρβων πολιτών

Η Σερβία και η Ρωσία βιώνουν σπάνιες εντάσεις για τον πόλεμο στην κοντινή Ουκρανία, με τη σερβική κυβέρνηση να απευθύνει την Τρίτη επίσημο αίτημα προς τη Μόσχα να σταματήσει όλες τις προσπάθειες στρατολόγησης Σέρβων για να πολεμήσουν στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η διαμάχη επικεντρώνεται στην ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει επεκτείνει τις προσπάθειές της για στρατολόγηση εντός της Σερβίας. Η εταιρεία μισθοφόρων που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη φέρεται να έχει άμεσους δεσμούς με τον Πρόεδρο Πούτιν και έχει κατηγορηθεί ότι ενεργούσε ατιμώρητα στην Ουκρανία.

Είναι εδώ και καιρό παράνομο στη Σερβία για οποιονδήποτε από τους πολίτες της να φύγει και να πολεμήσει σε μια ξένη σύγκρουση, με τον Σέρβο υπουργό Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς να επαναλαμβάνει πρόσφατα ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία ότι «αυτό θα έχει νομικές συνέπειες».

«Γιατί εσείς, από τη Wagner, καλείτε οποιονδήποτε από τη Σερβία, όταν ξέρετε ότι είναι αντίθετο με τους νόμους μας;», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, τονίζοντας ότι η Wagner πρέπει να τερματίσει τις δραστηριότητές της.

Ο Βούτσιτς επεσήμανε επίσης την αξιοσημείωτη άνοδο στο διαδικτυακό υλικό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διακινείται από τη Wagner και τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στη σερβική γλώσσα.

Για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti δημοσίευσε το παρακάτω ευρέως διαδεδομένο βίντεο που διαφημίζει "Σέρβους εθελοντές" που πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων...

Η Wagner πιθανότατα βλέπει τη Σερβία ως γόνιμο έδαφος στρατολόγησης, δεδομένου ότι υπήρξαν σποραδικές μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας σε μεγάλες σερβικές πόλεις που σχετίζονται με γεγονότα στην Ουκρανία τον τελευταίο καιρό. Οι δύο χώρες έχουν επίσης κατά κύριο λόγο ορθόδοξους χριστιανικούς πληθυσμούς που επίσης ενώνουν τους δύο με τη σλαβική κουλτούρα και την ταυτότητά τους.

Παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα τμήματα του σερβικού πληθυσμού γενικά συμπαθούν τη Ρωσία, ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι βλέπει το μονοπάτι της ΕΕ ως το μοναδικό για τη Σερβία, ενώ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στην Ουκρανία και τις προσπάθειες να ανακτήσει το έδαφός της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Και οι δύο περιφρονούν επίσης το ΝΑΤΟ, δεδομένου στην περίπτωση της Σερβίας τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι το 1999 και τον πόλεμο που οδήγησε στον αποκλεισμό του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία ως ανεξάρτητο κράτος που αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ και τη Δύση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ