Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

''Game Changer'' για τον πόλεμο στην Ουκρανία τα Αμερικανικά βλήματα πυροβολικού M982 Excalibur

Είναι γνωστό ότι πρόσφατα , οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα τεράστιο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 3,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πολλών προηγμένων οπλικών συστημάτων όπως τα οχήματα μάχης πεζικού Bradley και οι πύραυλοι Sea Sparrow που δεν είχαν σταλεί ποτέ στο Κίεβο στο παρελθόν.

Εκτός από τη μαμούθ στρατιωτική βοήθεια, η Ουάσιγκτον σκέφτηκε να στείλει τα τεθωρακισμένα οχήματα αιχμής Stryker και να ασκήσει πίεση με τους Γερμανούς ομολόγους της για να πείσει το Βερολίνο να απελευθερώσει τα άρματα μάχης Leopard-2 για την Ουκρανία.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα παραπάνω συγκροτούν έναν πολύ σύγχρονο εξοπλισμό,  εντούτοις δεν τρομάζουν την Πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) όσο τα Αμερικανικά βλήματα πυροβολικού M982 Excalibur, τα οποία αποτελούν  game changer  για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, "η πολιτοφυλακή DPR δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι οι κατευθυνόμενες οβίδες πυροβολικού M982 Excalibur είναι δυνητικά το πιο επικίνδυνο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και πρέπει να καταστραφούν όσο βρίσκονται ακόμη σε αποθήκες", ενώ στη συνέχεια αναφέρει

Τρόμος για το M982 Excalibur

«Αυτό είναι ίσως το πιο επικίνδυνο μέρος της παράδοσης. Αυτά τα πυρομαχικά είναι εξοπλισμένα με έναν αναζητητή και μπορούν να προσαρμόσουν την πορεία πτήσης τους όταν πλησιάσουν τον στόχο. Είναι καθοδηγούμενα με GPS», είπε ο εκπρόσωπος της Πολιτοφυλακής του DPR .

«Μπορεί να υπάρξει μόνο ένα αντίμετρο , όπως αποτελεσματικά   χτυπήματα σε αποθήκες των εν λόγω  πυρομαχικών και οχήματα που τα μεταφέρουν στους εκτοξευτές. Πρέπει να αποτραπούν από το να παραδοθούν  σε θέσεις βολής», πρόσθεσε.

Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο καθώς η DPR είπε επίσης στο TASS ότι τα αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα Stryker δεν είναι «τίποτα το ιδιαίτερο» και  ότι η αποστολή τους στις δυνάμεις που υποστηρίζουν το Κίεβο χρησιμεύουν απλώς για να τονίσουν το γεγονός ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαντλούνται τα τεθωρακισμένα οχήματα.

Η δήλωση του αρχηγού της πολιτοφυλακής της ΛΔΔ έρχεται σε μια στιγμή που διεξάγονται έντονες μάχες στην περιοχή του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε στις 13 Ιανουαρίου ότι ο «εχθρός» είχε επικεντρώσει τις μεγαλύτερες δυνάμεις του προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε στις 6 Ιανουαρίου ότι το πακέτο των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει πάνω από 500 βλήματα πυροβολικού M982 Excalibur που κατευθύνονται με GPS. Οι οβίδες άρχισαν να φτάνουν στην Ουκρανία και έκτοτε προκάλεσαν όλεθρο στις ρωσικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της ΛΔΔ.

Το Excalibur ήταν απαραίτητο για τις αντεπιθέσεις της Ουκρανίας. Με ακριβή ακρίβεια, ένα μόνο κατευθυνόμενο βλήμα  μπορεί να καταστρέψει πλήρως έναν στόχο, όπως ένα άρμα , ένα καταφύγιο ή μια αποθήκη ανεφοδιασμού.

Παρόλο που το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας περιλαμβάνει θανατηφόρο εξοπλισμό όπως Bradley, M113 Armored Personnel Carriers,  αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M119 105 mm, αντιαεροπορικούς πυραύλους RIM-7 και πύραυλους κατά  αεροσκαφών Zuni, η DPR αναγνωρίζει το βλήμα πυροβολικού M982 Excalibur ως το απόλυτο φονικό πυρομαχικό.

Ίσως είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι το πυροβολικό ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στον πόλεμο στην Ουκρανία .

Σε ένα σημείο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, περίπου 20.000 βολές πυροβολικού την ημέρα χρησιμοποιούνταν από τον ρωσικό στρατό στο Ντονμπάς. Αντίθετα, οι Ουκρανοί υπερασπίζονταν συχνά τις θέσεις τους  με περίπου 6.000 βολές την ημέρα.

Η παράδοση του M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS) και M-777 155mm Howitzer από τα στρατιωτικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών βοήθησε πολύ την Ουκρανία να αλλάξει την τροχιά της σύγκρουσης.

Το M-777 155 mm Howitzer και άλλα όπλα πυροβολικού των 155 mm μπορούν να εκτοξεύσουν το βλήμα M982 Excalibur. Εκτός από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης παραδώσει τα αντίστοιχα οβιδοβόλα τους στο Κίεβο.

Όσον αφορά το M982 Excalibur, η ανάπτυξη αυτού ήταν μια κοινή προσπάθεια μεταξύ της BAE Systems και της Raytheon. Η BAE Systems κατασκευάζει το σώμα, τη βάση και το ωφέλιμο φορτίο και η Raytheon προμηθεύει τα συστήματα καθοδήγησης.

.Το Excalibur είναι ένα βλήμα πυροβολικού με δυνατότητα GPS που μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο σε απόσταση 250–500 ποδιών. Συνήθως χρησιμοποιείται για αποστολές πυρός στενής υποστήριξης, καθώς υπάρχουν φιλικές δυνάμεις ή υπάρχει υψηλός κίνδυνος παράπλευρης ζημιάς σε πολίτες ή μη στρατιωτικές υποδομές.

Μετά την εκτόξευση, τα πτερύγια εκτείνονται, επιτρέποντάς του να αλλάξει την τροχιά του και να προσγειωθεί στον καθορισμένο στόχο. Φυσικά, η ισχύς πυρός των ουκρανικών δυνάμεων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά από το M982 Excalibur, και τους επιτρέπει επίσης να εξαπολύουν ακριβή χτυπήματα για την εξάλειψη σημαντικών ρωσικών στόχων.

Με τη βοήθεια ενός ενσωματωμένου δέκτη GPS με προστασία από εμπλοκή, το βλήμα Excalibur ενημερώνει το σύστημα αδρανειακής πλοήγησης, παρέχοντας ακριβή καθοδήγηση κατά την πτήση και αυξάνοντας δραματικά την ακρίβεια σε λιγότερο από δύο μέτρα.

Τώρα που τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν απωθηθεί και βρίσκονται πιο κοντά στα ρωσικά  στρατεύματα και τα στρατεύματα της ΛΔΚ μετά την ανακατάληψη ορισμένων περιοχών τον περασμένο μήνα και την έναρξη μιας αντεπίθεσης, η πιθανότητα να χτυπηθούν ρωσικοί στόχοι υψηλής αξίας από το Excalibur είναι πολύ υψηλή.

Αυτό μπορεί να είναι το κίνητρο της πολιτοφυλακής της ΛΔΚ για την καταστροφή των οβίδων στην αποθήκη προτού ακόμη μπορέσουν να αναπτυχθούν εναντίον των στρατευμάτων εισβολής."

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το συγκεκριμένο βλήμα αποτελεί πολλαπλασιαστή φονικότητας και συνεπως ισχύος για τους Ουκρανούς, παρέχοντας εγγύς προστασία στα μαχόμενα Ουκρανικά τμήματα στην πρώτη γραμμή με ασφάλεια, ακόμη και σε εκείνα που βρίσκονται σε πολύ στενή εμπλοκή με τις Ρωσικές Δυνάμεις, αφού η απόκλιση του από τον στόχο είναι μόλις 2 μέτρα.

Εκτίμησή μας είναι ότι το εν λόγω πορομαχικό είναι σε θέση να αμβλύνει την ένταση της Ρωσικής επίθεσης κατάλληλα και μαζικά χρησιμοποιούμενο από τους Ουκρανούς.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...