Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Διοικητής στρατού ΗΠΑ στην Ευρώπη: Συνηθίστε να χρησιμοποιείτε «σκληρή ισχύ»

Έρχονται δραστικές αλλαγές για το ΝΑΤΟ και ο κορυφαίος Αμερικανός αξιωματικός της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη λέει ότι τα μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το γεγονός: «Η σκληρή ισχύς είναι πραγματικότητα».

Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι (Christopher Cavoli), μιλώντας σε φόρουμ ασφαλείας στη Σουηδία τη Δευτέρα, περιέγραψε τα βήματα που κάνουν οι σύμμαχοι, πολλά από τα οποία προέρχονται από το πώς εκτυλίσσεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. «Η κλίμακα αυτού του πολέμου είναι δυσανάλογη με όλη την πρόσφατη σκέψη μας, αλλά είναι πραγματική», είπε ο Κάβολι. «Και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Το συμπέρασμα είναι ότι, ενώ η διπλωματία της «ήπιας ίσχυος» και τα οικονομικά μέτρα που ευνοούνται από ορισμένους συμμάχους τα τελευταία χρόνια διαδραματίζουν ρόλο, η ικανότητα με άρματα μάχης, πυροβολικό και κάθε είδους δύναμη πυρός πρέπει να έχει προτεραιότητα για την άμυνα ενάντια στη Ρωσία.

Για το ΝΑΤΟ, η εφαρμογή της γενικής του στρατηγικής, γνωστής ως Άμυνα και Αποτροπή του Ευρωατλαντικού Χώρου, είναι κεντρικής σημασίας για τις προσπάθειές του καθώς οι σύμμαχοι δίνουν προτεραιότητα στη συλλογική εδαφική άμυνα, είπε ο Κάβολι.

Η εργασία περιστρέφεται γύρω από την προσαρμογή στρατιωτικών σχεδίων ανά περιοχή με ενημερωμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο προστασίας των στρατηγικών περιοχών. «Φυσικά, αυτά τα σχέδια θα προχωρήσουν και θα οδηγήσουν σε μια τεράστια αλλαγή στη συμμαχία», είπε ο Κάβολι.

Για παράδειγμα, οι δομές διοίκησης και ελέγχου που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή αμυντικών σχεδίων θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να «τα καταστήσουν κατάλληλα για έναν νέο σκοπό», είπε ο ίδιος σύμφωνα με το Stars and Stripes, ένα αμερικανικό ΜΜΕ αμυντικού περιεχομένου.

Ένα νέο μοντέλο δύναμης για την παραγωγή μεγαλύτερων και πιο έτοιμων δυνάμεων είναι επίσης στα σκαριά. Αυτό θα περιλαμβάνει την ύπαρξη στρατευμάτων έτοιμα σε μόνιμη βάση, σε αντίθεση με τα εκ περιτροπής, που οι σύμμαχοι βάσει χρονοδιαγράμματος είχαν την πολυτέλεια να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία 20 χρόνια. Το νέο μοντέλο δύναμης, το οποίο ο Κάβολι περιέγραψε ως «υποσχόμενο», τώρα ολοκληρώνεται με δεσμεύσεις στρατευμάτων από τα κράτη μέλη.

Επιπλέον, θα εγκατασταθεί μια νέα δομή δύναμης που θα προσδιορίζει τις ποσότητες και τους τύπους εξοπλισμού που απαιτείται σε ολόκληρη τη συμμαχία για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, είπε. Τέτοια σχέδια θα παίξουν ρόλο στο να μπορέσει το ΝΑΤΟ να ενισχύσει οκτώ ομάδες μάχης που έχουν συσταθεί κατά μήκος της ανατολικής πλευράς των κρατών-μελών ΝΑΤΟ. Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν ένα πιο ολοκληρωμένο δόγμα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας στα ανατολικά, είπε ο Κάβολι.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έδειξε στη Δύση ότι χρειάζεται να παράγει όπλα και πυρομαχικά σε μεγάλη κλίμακα, πρόσθεσε. Στην Ουκρανία, οι Ρώσοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο πάνω από 20.000 βολές πυροβολικού την ημέρα, είπε ο Αμερικανός στρατηγός.

Για δεκαετίες, η εστίαση του ΝΑΤΟ ήταν σε επιχειρήσεις «εκτός έδρας», όπως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, ενώ η εδαφική άμυνα έπεσε στο περιθώριο κατά τη διάρκεια μιας μεταψυχροπολεμικής εποχής που θεωρούσε δεδομένη την ειρήνη στην Ευρώπη.

Το τρομακτικό αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει αλλαγές σχεδόν αδιανόητες πριν από ένα χρόνο, όπως οι προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να στραφούν από τη στρατιωτική ουδετερότητα στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας, η οποία καθυστέρησε λόγω των αντιρρήσεων από την Τουρκία, ο Κάβολι είπε ότι η ενσωμάτωση της σκανδιναβικής χώρας στα συμμαχικά αμυντικά σχέδια θα ήταν εύκολη δεδομένης της ποιότητας του στρατού της χώρας.

«Είναι καλό αν είναι εύκολο, γιατί νομίζω ότι το μέλλον φαίνεται δύσκολο», είπε ο Κάβολι στο σουηδικό κοινό του. «Το ΝΑΤΟ στο οποίο σχεδιάζετε να ενταχθείτε βρίσκεται σε έναν νέο κόσμο, που διαμορφώνεται από τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο Κάβολι, αξιωματικός του στρατού που υπηρετεί επίσης ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ με έδρα τη Στουτγάρδη, είπε ότι το μέλλον σημαίνει να δοθεί προτεραιότητα στη σκληρή ισχύς, ένα σχόλιο που θα μπορούσε να είναι αντίθετο με τις ευαισθησίες ορισμένων κρατών μελών όπως η Γερμανία.

Στις προηγούμενες συναλλαγές του Βερολίνου με τη Μόσχα, η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών και η υποβάθμιση της στρατιωτικής απειλής της Ρωσίας ήταν ο κανόνας τα χρόνια πριν από την εισβολή του 2022. Αλλά η ήπια ισχύς δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει αντιπάλους όπως η Ρωσία, πιστεύει ο Κάβολι.

«Το μεγάλο μη αναγώγιμο χαρακτηριστικό του πολέμου είναι η σκληρή ισχύς. Και πρέπει να είμαστε καλοί σε αυτό», είπε. Πρόσθεσε ότι στον στρατιωτικό τομέα, οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο και τις πληροφορίες είναι επίσης πολύτιμες. «Αλλά αν ο άλλος εμφανιστεί με τανκ, καλύτερα να έχεις ένα τανκ», κατέληξε ο νατοϊκός στρατηγός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...