Ένοπλες Συρράξεις

Στο ναδίρ οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις! Το μαύρο πρόβατο ο Ασάντ για την Ουάσιγκτον; Κολλητός του ο Ερντογάν!

Το γεγονός ότι οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις εδώ και καιρό βρίσκονται στο ναδίρ είναι γνωστό στη Διεθνή κοινότητα.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση φαίνεται ότι "έχει ξεφύγει"  με αφορμή την νέα διπλωματική πιρουέτα του Ερντογάν, μετα τις  κινήσεις του σε συνεργασία με τον Πούτιν, για εξομάλυνση των σχέσεων  με το καθεστώς Άσαντ  στη Συρία.

Με βάση τα παραπάνω, Διεθνές ΜΜΕ με άρθρο του με τίτλο "Οι ΗΠΑ λένε ότι αντιτίθενται στην εξομάλυνση χωρών με τον Άσαντ μετά τις συνομιλίες Συρίας-Τουρκίας", αναφέρει τα εξής:

"Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε  ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην εξομάλυνση των  σχέσεων άλλων χωρών με τη Συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετά από συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

Οι υπουργοί Άμυνας της Συρίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη Μόσχα στα τέλη Δεκεμβρίου, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η Άγκυρα και η Δαμασκός είχαν συνομιλίες σε αυτό το επίπεδο από το 2011. Ενώ πηγές είπαν στο Middle East Eye ότι δεν έγιναν συμφωνίες στη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι αναμένει να συναντηθεί με τους Σύριους και Ρώσους ομολόγους του αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η τουρκική προσέγγιση με τη Συρία αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή καθώς η Άγκυρα διέκοψε τις σχέσεις με τη Δαμασκό το 2012 και υποστήριξε την αποτυχημένη προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος κατά του Άσαντ υποστηρίζοντας αντικυβερνητικούς μαχητές στη Συρία.

Παρόλο που είναι σαφές ότι ο Άσαντ δεν πάει πουθενά, οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην εξομάλυνση των γειτόνων της Συρίας με την κυβέρνησή του.

«Δεν υποστηρίζουμε χώρες που αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους ή εκφράζουν υποστήριξη για την αποκατάσταση του βάναυσου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο  εκπρόσωπος  του Αμερικανικού ΥΠΕΞ Νεντ Πράις.

Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ μίλησαν στην Τουρκία για το θέμα, ο Πράις είπε: «Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές σε όλους τους συμμάχους και εταίρους μας ότι δεν είναι τώρα η ώρα για εξομάλυνση των σχέσεων, δεν είναι ώρα για αναβάθμιση των σχέσεων».

Η τρέχουσα πολιτική των ΗΠΑ κατά της Συρίας, όπως το έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, είναι να «αντιταχθούμε» στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά από πάνω από μια δεκαετία πολέμου. Ο Πράις κατηγόρησε τον Άσαντ ότι συνεχίζει «να επιφέρει φρικαλεότητες στον συριακό λαό», αλλά μια  ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ εξέθεσε πρόσφατα πώς οι αμερικανικές κυρώσεις βλάπτουν τους απλούς Σύριους.

Η Alena Douhan, ειδική εισηγήτρια για τα μονομερή μέτρα καταναγκασμού, επισκέφτηκε τη Συρία και διαπίστωσε ότι οι κυρώσεις είχαν «καταστροφικές επιπτώσεις» στους Σύριους όλων των κοινωνικών στρωμάτων, μεταξύ άλλων προκαλώντας ελλείψεις φαρμάκων, και ζήτησε την άρση τους.

«Στην τρέχουσα δραματική και ακόμα επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση, καθώς 12 εκατομμύρια Σύροι παλεύουν με την επισιτιστική ανασφάλεια, προτρέπω την άμεση άρση όλων των μονομερών κυρώσεων που βλάπτουν σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτρέπουν κάθε προσπάθεια για έγκαιρη ανάκαμψη, και ανοικοδόμηση»,είπε η Douhan στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Νοέμβριο.

Εκτός από τις κυρώσεις, οι ΗΠΑ διατηρούν μια δύναμη στην ανατολική Συρία περίπου 1.000 στρατιωτών και υποστηρίζουν τους Κούρδους SDF στην περιοχή, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να ελέγχουν ένα σημαντικό τμήμα της συριακής επικράτειας.

Δεν υπάρχει τέλος στην πολιορκία των ΗΠΑ στη Συρία, καθώς ο Λευκός Οίκος είπε τον Οκτώβριο ότι «δεν έχει σχέδια» να άρει τις κυρώσεις ή να τερματίσει τη στρατιωτική του παρουσία στη χώρα"

Παράλληλα σύμφωνα με έτερο  άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, οι Κούρδοι του SDF σύμμαχοι των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν εκστρατεία κατά του ISIS συλλαμβάνοντας 44 μέλη του  συμπεριλαμβανομένου του Εμίρη των οικονομικών υποθέσεων, από τις αρχές Ιανουαρίου 2023.

Οι ειδικές μονάδες των SDF, με την υποστήριξη του «Διεθνούς Συνασπισμού», συνέλαβαν 44 μέλη των πυρήνων του ISIS, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε μέλη του ISIS, στην Αλ Ράκα και την Αλ-Χασάκα.

Αυτό συνέπεσε με την έναρξη της επιχείρησης "Sa'qat Al-Jazeera" μετά την επίθεση των πυρήμων του ISIS στα  κεντρικά γραφεία και τις φυλακέςστην Al-Raqqah στις 26 Δεκεμβρίου.

Ακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες αυτής της εκστρατείας συλλήψεων:

1 Ιανουαρίου: Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, με την υποστήριξη των δυνάμεων της «Διεθνούς Συμμαχίας», συνέλαβαν περισσότερα από 30 μέλη του ISIS στη δυτική ύπαιθρο της Al-Hasakah φτάνοντας στο Tel Hamis στην ύπαιθρο Al-Hasakah.

2 Ιανουαρίου: Οι μονάδες ασφαλείας της Αυτόνομης Διοίκησης, με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού, πραγματοποίησαν εκστρατεία επιδρομής στην πόλη Al-Hawl, συλλαμβάνοντας περισσότερα από 11 άτομα που εμπλέκονται στην παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης σε μέλη του ISIS και στη διακίνηση των οικογενειών του ISIS από το στρατόπεδο Al-Hawl στην ύπαιθρο της Χασάκα.

3 Ιανουαρίου: Ειδικές Μονάδες των Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας εκτέλεσαν επιχείρηση ασφαλείας με εναέρια υποστήριξη από τις δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού στη συνοικία Maisalon στη βόρεια ύπαιθρο Al-Raqqa και συνέλαβαν δύο άτομα για «συμμετοχή στη μεγαλύτερη επίθεση του ISIS σε κέντρα, αρχηγεία και υπηρεσίες πληροφοριών Φυλακή στην Αλ Ράκα στις 26 Δεκεμβρίου», και οδηγήθηκαν στα κέντρα ασφαλείας.

4 Ιανουαρίου: Ειδικές μονάδες των SDF ξεκίνησαν επιχείρηση ασφαλείας με εναέρια υποστήριξη από τον Διεθνή Συνασπισμό στο αγρόκτημα Hatin στην ύπαιθρο της βόρειας Al-Raqqa και συνέλαβαν τον Εμίρη του ISIS's House Money, όπου διαχειριζόταν τις οικονομικές συνθήκες κατά τον έλεγχο του ISIS πάνω από την πόλη Deir Ezzor.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1.Η Oυάσιγκτον δεν επιθυμεί παραμονή του Ασαντ στην εξουσία, έχοντας ειδοποιήσει τον Ερντογάν να μην προβεί σε εξομάλυνση των σχέσεων μαζί του.

2. Ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνει να αδιαφορεί για τις επιθυμίες των ΗΠΑ και συντονίζει τις περαιτέρω κινήσεις του με τον Πούτιν και τον Άσαντ, εχθρούς της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών και γενικότερα της Δύσης.

3. Οι Κούρδοι του SDF φίλοι των ΗΠΑ, συνεχίζουν να εξολοθρεύουν τους τρομοκράτες του ISIS στη Συρία, ενεργώντας   από κοινού με την Ουάσιγκτον.

4. Ο Ερντογάν επθυμεί  να εξοντώσει τους Κούρδους του SDF και λόγω της άρνησης των ΗΠΑ να του επιτρέψουν νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους, βάζει στη μέση τον Πούτιν να το κάνει, με αντάλλαγμα την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με το Συριακό καθεστώς.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να επιχειρήσει κάτι τέτοιο, αφού στρατιωτικά δεν μπορεί να ανανεώσει και να ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Συρία, όντας βυθισμένος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό το γνωρίζει ο Ερντογάν και το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για έναν ακόμη ελιγμό του, αποσκοπώντας να αποκομίσει οφέλη και δεσμεύσεις από ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά και να  κερδίσει χρόνο πλησιάζοντας στη διεξαγωγή των εκλογών στην χώρα του.

Κοινώς αν ο Ερντογάν δεί ότι δημοσκοπικά συνεχίζει να χάνει, τότε θα χρησιμοποιήσει το χαρτί της κατάστασης έκτακτης ανάγκης της χώρας , προκειμένου να τις αναβάλλει.

Αυτό γίνεται μόνο όταν η Τουρκία βρίσκεται σε περίοδο πολέμου και συνεπώς ο Τούρκος Πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων του SDF ως επίφαση, αφού παράλληλα κηρύξει εκτός νόμου το κουρδικό κόμμα HDP στην χώρα του, ελπίζοντας ότι έτσι θα νικήσει στις εκλογές που θα προκηρύξει στη συνέχεια.

Ωστόσο στο όλο σενάριο παίζει και η χώρα μας, ανάλογα με την εξέλιξη των εκλογών στην Ελλάδα και την διαμορφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, αφού σε περίπτωση παρατεταμένης  περιόδου μη εκλογής κυβέρνησης, θα πρέπει να θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ πιθανόν ο Τούρκος Πρόεδρος να επιχειρήσει το απονενωημένο σε βάρος μας και να μας επιτεθεί, επιχειρώντας κατάληψη νησιών μας στο Αιγαίο, έτσι ώστε ως νικητής και τροπαιούχος  να αλλάξει την εκλογική ατζέντα και να κερδίσει στις εκλογές. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...