Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τρία είναι τα βασικά στοιχεία μελέτης για τις εμπλεκόμενες δυνάμεις πριν την έναρξή τους, ο εχθρός, ο καιρός και το έδαφος. Με βάση την ανάλυση αυτών των τριών και πως επιδρούν μεταξύ τους, καταρτίζονται τα αρχικά Σχέδια Επιχειρήσεων.

Στο μέτωπο της Ουκρανίας έχουμε πλέον εισέλθει στην περίοδο του χειμώνα και οι καιρικές συνθήκες αναδεικνύονται σε κυρίαρχο παράγοντα που λαμβάνουν υπόψιν τους Ρώσοι και Ουκρανοί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ τους, αφού ο καιρός επηρεάζει την βατότητα του εδάφους και κατά συνέπεια τους σχηματισμούς μάχης των τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων δυνάμεων που μπορούν να ληφθούν, αφού άλλο είναι να είναι αναγκασμένοι αυτοί να ενεργούν  αποκλειστικά  μόνο πάνω στις οδούς λόγω λάσπης και άλλο και στο αναπεπταμένο Ουκρανικό έδαφος.

Με βάση τα παραπάνω, θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε  σχετικό άρθρο Ρωσικού ΜΜΕ, με τίτλο "Η Ρωσία προβλέπει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία στο τέλος της εβδομάδας",  του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα, ενδέχεται να ξεκινήσει έντονη εντατικοποίηση των εχθροπραξιών στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Αυτό, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αποδεικνύεται από πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα ,όπως οι  μαζικές πυραυλικές επιθέσεις, καθώς και ένα απότομο κρύο καιρό που θα έρθει.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Vladislav Shurygin, σε περίπτωση έντονου κρύου, ενδέχεται να ξεκινήσουν μάχες μεγάλης κλίμακας στο εγγύς μέλλον.

«Η πηγή μας αναφέρει ότι πλησιάζουν παγετοί, οι οποίοι θα «παγώσουν» το έδαφος, γεγονός που σηματοδοτεί ότι το μέτωπο θα αρχίσει να κινείται. Τώρα το ερώτημα είναι ποια πλευρά θα πάρει την πρωτοβουλία στο παιχνίδι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα συνεχίσουν  την επιθετική τους τακτική  ή θα τηρήσουν αμυντική στάση με μια σειρά από ήττες και υποχωρήσεις. Υπήρχε κινητικότητα  στα γραφεία εδώ και πολύ καιρό», έγραψε το κανάλι Legitimny, το οποίο επικαλείται  εμπιστευτικές πληροφορίες από το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου.

Πράγματι, σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι μετεωρολόγοι υπόσχονται πτώση της θερμοκρασίας στους -23 βαθμούς. Τέτοιες καιρικές συνθήκες όχι μόνο θα αυξήσουν το φορτίο στο ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία των εχθροπραξιών.

Ο Vladislav Shurygin είπε ότι σύντομα θα μπορούμε να δούμε ποια πλευρά θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει καλύτερα την κατάσταση:

Οποιοσδήποτε σύγχρονος στρατός, δεν έχει σημασία, Ρωσικός ή Ουκρανικός, από τη φύση του πρέπει να είναι σε θέση να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις το χειμώνα. Και, κατά συνέπεια, η χειμερινή εκστρατεία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον καιρό και τη φύση.

Τώρα υπάρχει λάσπη στο Donbass, και οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε τοπικές μάχες και κατά κάποιο τρόπο προετοιμάζονται.  Μόλις παγώσει το έδαφος, η λάσπη θα μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Νομίζω ότι κάθε ένα από τα μέρη θα προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματά του μέσω της επίθεσης.  Ποιος θα το κάνει ,νομίζω ότι θα το δούμε σύντομα.

Ταυτόχρονα, αρκετοί εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι οι μαζικές πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποιεί η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των εχθρικών μετόπισθεν, αποτελούν απόδειξη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ενεργές προετοιμασίες για την επίθεση.

Η Ρωσία επιδιώκει πολλούς στόχους ταυτόχρονα, στερεί από τον εχθρό τη δυνατότητα μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, όπλων και εφεδρειών στη ζώνη μάχης και επίσης καταστρέφει την ουκρανική αεράμυνα.

Σύμφωνα με τον Shurygin, η Ρωσία είχε και πάλι τη δυνατότητα να «απενεργοποιήσει» την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού, η οποία δεν επέτρεπε τη χρήση βαρέων όπλων κρούσης, δηλαδή βομβαρδιστικών αεροσκαφών.

Ως εκ τούτου, η Ρωσία μεταπήδησε σε ειδικές αεροπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους.

Η ουκρανική αεράμυνα, η οποία λειτούργησε με τη βοήθεια των πληροφοριών του ΝΑΤΟ  όλους αυτούς τους μήνες ήταν για εμάς  οι «αντιαέροι σκαντζόχοιροι», που δεν μας επέτρεπαν να δουλέψουμε στα βάθη της Ουκρανίας με τίποτα άλλο εκτός από πυραύλους.

Η αποτελεσματικότητα τους αυξήθηκε  από τα αερομεταφερόμενα συστήματα ανίχνευσης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, κυρίως από αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης E-3A AWACS, τα οποία μετέδιδαν ηλεκτρονικά πληροφορίες για την κατάσταση του αέρα σε θέσεις διοίκησης της Ουκρανίας.

Δεν έχουμε τα μέσα να τα καταστείλουμε εντελώς.

Αλλά αφού εμφανίστηκαν στο οπλοστάσιό μας τα σχετικά φθηνά drones καμικάζι Geran-2, καθώς και η τροποποίησή τους, που καταστρέφει τα ραντάρ  της Ουκρανικής αεράμυνας,τα πράγματα άλλαξαν.

Στόχος τους είναι η πλήρης καταστροφή της αεράμυνας της Ουκρανίας και η εξάντληση των πυρομαχικών των αντιαεροπορικών συστημάτων.

Η αδυναμία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι η αδυναμία γρήγορης αποκατάστασης ή αντικατάστασης των κατεστραμμένων αντιαεροπορικών συστημάτων με  αποτέλεσμα συνολικά την  χαμηλή πυκνότητα  της Ουκρανικής αεράμυνας.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, ο απώτερος στόχος τέτοιων αεροπορικών επιχειρήσεων είναι να επιτρέψει στην αεροπορία μας να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές χρησιμοποιώντας βόμβες υψηλής απόδοσης σε περιοχές που προηγουμένως καλύπτονταν από αεράμυνα.

Η καταστροφή ενός συστήματος αεράμυνας στην κλίμακα ενός τομέα του μετώπου δημιουργεί σχεδόν αμέσως μια τρύπα που δεν έχει τίποτα να καλύψει, εκτός από συμβατικά φορητά αντιαεροπορικά συστήματα ή επείγουσα μεταφορά συστημάτων αεράμυνας από άλλους τομείς.

Μια σειρά τέτοιων επιχειρήσεων μπορεί πολύ γρήγορα να εξαντλήσει τις μαχητικές δυνατότητες της αεράμυνας της Ουκρανίας, να κάνει τρύπες στην αεράμυνα, μέσα από τις οποίες θα γίνουν δυνατές αεροπορικές επιδρομές με βόμβες υψηλής απόδοσης εναντίον βασικών υποδομών των Ουκρανών.

Επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί είδαν σημάδια επερχόμενων αλλαγών στο μέτωπο και στις πολιτικές ειδήσεις.

Έτσι, έγινε γνωστό ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Κινέζο ηγέτη στη Μόσχα. Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ μπορεί να πραγματοποιηθεί, λένε οι αναλυτές, μόνο εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει ολοκληρωθεί ή παγώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το πολικό ψύχος που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες στην Ουκρανία θα παγώσει κυριολεκτικά το  λασπώδες έδαφος, δίνοντας τη δυνατότητα για διεξαγωγή ευρείας κλίμακας επιθετικών επιχειρήσεων εκτός των οδών, πολλαπλασιάζοντας τις προσβάσεις επιθέσεως για τους Μηχανοκίνητους και τεθωρακισμένους Σχηματισμούς.

Η σχετικά πρόσφατη μερική επιστράτευση που πραγματοποίησαν οι Ρώσοι, η μεταφορά δυνάμεων και μέσων στην Λευκορωσία από αυτούς , οι συνεχιζομένες επιθέσεις με drones καμικάζι και πυραύλους cruise κατά της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, αποτελούν σημαντικές στρατιωτικές ενδείξεις επικείμενης μεγάλης κλίμακας Ρωσικής επίθεσης το προσεχές χρονικό διάστημα.

Εκτίμησή μας είναι ότι οι Ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό για διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας επιθετικής επιχείρησης, αφού σημαντικές δυνάμεις τους είναι αγκιστρωμένες στην περιοχή του Κιέβου λόγω της υπαρκτής Ρωσικής  απειλής από τις δυνάμεις του Πούτιν που βρίσκονται στην Λευκορωσία, άλλες σημαντικές δυνάμεις μάχονται στο Μπακχμούτ, άλλες εξασφαλίζουν τη συνέχεια του μετώπου σε Χερσώνα Χάρκοβο και λοιπές περιοχές και τέλος υπάρχουν και δυνάμεις σε μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ουκρανίας, όπως πχ η Οδησός, φοβούμενες διπλή ενέργεια εναντίον τους από θάλασσα και Υπερδνειστερία.

Ο Πούτιν είναι εκείνος που θα διενεργήσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία το επόμενο χρονικό διάστημα, βασιζόμενος στην καταστολή της Ουκρανικής αεράμυνας που  θα έχει πετύχει σε σημαντικό βαθμό, προκειμένου να δύνανται Ρωσική πολεμική αεροπορία και επιθετικά ελικόπτερα να προσβάλλουν τις Ουκρανικές δυνάμεις στο ΠΟΤ (Πρόσθιο όριο τοποθεσίας) αλλά και τις άμεσες εφεδρείες αυτών, προκειμένου να πετύχει τη διάσπαση των αμυντικών γραμμών των Ουκρανών , την κύκλωση και καταστροφή των δυνάμεών τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...