ουκρανικό ολμοβόλο
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σουδανικές οβίδες στην Ουκρανία! Πώς κατέληξαν από την Β. Αφρική στο Κίεβο; (Εικόνες)

Σύμφωνα με την ουκρανική αμυντική σελίδα ενημέρωσης DefenceExpress, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας λαμβάνουν συχνά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό από συμμάχους και άλλους φορείς, αλλά αυτήν την φορά έλαβαν κάτι πολύ απρόσμενο. 

Σε νέα φωτογραφία που δημοσίευσε ο λογαριασμός Ukraine Weapons Tracker σε ΜΜΕ, παρατηρούμε ένα σουδανικό κουτί οβίδων 120 χιλιοστών HE-843, δίπλα σε θέση Ουκρανών χειριστών ολμοβόλων. Πρόκειται λοιπόν για εξοπλισμό που προήλθε από το Σουδάν, γεγονός που κάνει αρκετά απρόσμενο τον αποστολέα του.

Παραθέτεται και μία φωτογραφία παρόμοιων κουτιών που τραβήχτηκε στο Σουδάν, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για πυρομαχικά της χώρας της Βόρειας Αφρικής.

Ποια Είναι τα Πυρομαχικά;

Τα πυρομαχικά αυτά είναι οβίδες ειδικά σχεδιασμένες για εκτόξευση από ολμοβόλα. Τα HE-843 είναι ισχυρά εκρηκτικά πυρομαχικά, βαμμένα σκούρο γκρι με μαύρες χαρακτηριστικές λεπτομέρειες. Η σταθερότητά της οβίδας στον αέρα επιτυγχάνεται μέσω πτερυγίου που βρίσκεται στο πίσω μέρος του πυρομαχικού. Συνολικά έχουν ύψος 60 εκατοστών και πλάτος 12 εκατοστών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς Κατέληξαν στην Ουκρανία;

Οπότε μιας και καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως πρόκειται αδιαμφισβήτητα για σουδανικά πυρομαχικά, θα ήταν εύλογο να αναρωτηθεί κανείς πώς κατέληξαν οι οβίδες στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, αλλά η ουκρανική σελίδα DefenceExpress προέβη σε κάποιες εικασίες.

Σύμφωνα με αυτήν, οι χώρες που δεν μπορούν να αποστείλουν απευθείας εξοπλισμό στο Κίεβο, πωλούν τον εξοπλισμό σε τρίτο φορέα (δηλαδή μεσολαβητή). Αυτός αγοράζει τα όπλα ειδικά για την Ουκρανία.

Μία άλλη πιθανότητα είναι αυτά τα πυρομαχικά να κατασχέθηκαν από τις ουκρανικές αρχές, κατά την διάρκεια παράνομων μεταφορών όπλων επί ουκρανικού εδάφους. Εάν αυτό συνέβη, τότε οι Ουκρανοί δεν έχασαν καθόλου χρόνο και εκμεταλλεύτηκαν τα πυρομαχικά παρατάσσοντάς τα στο πεδίο της μάχης. Έτσι και αλλιώς το Κίεβο δεν έχει άπλετα βλήματα και οβίδες. Έχουνε φτάσει στο σημείο που κάθε σφαίρα μετράει, οπότε θα έκαναν το οτιδήποτε για λίγα περισσότερα όπλα.

Η ουκρανική σελίδα προσθέτει βέβαια πως αυτή έλλειψη πυρομαχικών δεν ισχύει μόνο για το ουκρανικό στρατόπεδο, αλλά και για το ρωσικό. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, η Ρωσία υπερεκτίμησε τόσο πολύ τα αποθέματα πυρομαχικών της, που η Μόσχα αναγκάστηκε να στείλει στο ουκρανικό πεδίο πυρομαχικά που περιλαμβάνονταν σε συμβόλαια εξαγωγής με ξένες χώρες. Συγκεκριμένα η DefenseExpress αναφέρει πως το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε στον πόλεμο βλήματα πυροβολικού 152 χιλιοστών, τα οποία κανονικά προορίζονταν για το Αζερμπαϊτζάν.

GALLERY

HE-843 στην Ουκρανία
HE-843
HE-843 (δεξία από το Σουδάν)
HE-843
HE-843
HE-843
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...