πυροβολικό
Ένοπλες Συρράξεις

ΗΠΑ: Πόσα ακόμη χρήματα και όπλα θα δώσει στο Κίεβο; Τι λέει ο λαός; (Εικόνες)

Το Πεντάγωνο ανακοινώθηκε πως θα προμηθεύσει την Ουκρανία με προηγμένα αμυντικά πυραυλικά συστήματα Patriot, προχωρώντας σε ένα αδιαμφισβήτητο βήμα που δείχνει την αποφασιστική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει πως όσο βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ θα στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας μέσω συνεχούς αποστολής πακέτων στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας. 

Πολλά Λεφτά

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια αξίας 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Στα μέσα του Νοεμβρίου ο Μπάιντεν αιτήθηκε την αποστολή επιπλέον βοήθειας αξίας 37,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταλήγοντας συνολικά στο ποσό των 105,5 δισεκατομμυρίων. 

Για να συγκρίνετε, ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος του 2023 είναι 860 δισεκατομμύρια δολάρια. Οπότε περίπου το 12 τις εκατό των αμυντικών δαπανών πήγαν στο Κίεβο.

Στρατηγική Απόφαση

Βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προέβησαν σε αυτές τις δωρεές χωρίς να διακυβεύονται και δικά τους συμφέροντα στην περιοχή. Το πλεονέκτημά τους από όλη αυτήν την κατάσταση είναι στρατηγικό, μιας και βρήκαν τρόπο να αποδυναμώσουν σε κάποιον βαθμό τον ρωσικό στρατό, χωρίς να ρισκάρουν άμεσα υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι Πιστεύει Όμως ο Αμερικανικός Λαός;

Σύμφωνα με δεδομένα, οι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες συμφωνούν με την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία. Τον Δεκέμβριο έγινε δημοσκόπηση, η οποία έδειξε πως το 65 τις εκατό των Αμερικανών υποστηρίζουν την αποστολή οικονομικής βοήθειας στην χώρα. 

Βέβαια η δημοσκόπηση αυτήν δεν περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τα όρια της βοήθειας. 

Οι Πολιτικές Διαμάχες

Όσον αφορά την πολιτική σκηνή, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αρκετά σκεπτικοί με τα πακέτα βοήθειας. Τον Μάιο 57 μέλη του ρεπουμπλικανικού κόμματος ψήφησαν έναντι πακέτου βοήθειας αξίας 40 δισεκατομμυρίων. 

Κάποιοι πολιτικοί αντιτίθεται σθεναρά σε όλη αυτήν την αμερικανική στρατηγική, δηλώντας δημόσια πως δεν συμφωνούν και δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με αυτές τις τεράστιες δωρεές.   

Έξω από την πολιτική, δημόσια πρόσωπα αμφισβητούν τις αποφάσεις του Μπάιντεν πολύ συχνά. 

Ανεξαρτήτως πάντως των απόψεων, υπάρχει και ένα οικουμενικό ερώτημα στον ορίζοντα: πόσα χρήματα ακόμη θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία; Εάν εγκριθεί το νεότερο πακέτο πριν το νέο έτος, οι ΗΠΑ θα έχουν στείλει λίγα παραπάνω από 100 δισεκατομμύρια στην Ουκρανία μέσα σε μόλις 12 μήνες!

Δεδομένου αυτού, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξοδέψουν άλλα τόσα στην Ουκρανία! Έχει όμως ο Μπάιντεν την έγκριση του κόσμου και του Κογκρέσου; Μόνο ο χρόνος θα δείξει…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή