Γενς Στόλτενμπεργκ
Κόσμος

Το NATO φοβάται για 3ο Παγκόσμιο! Οι ΗΠΑ σε συναγερμό λόγω Ρωσίας-Ιράν

Ο αρχηγός του NATO εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι μάχες στην Ουκρανία θα μπορούσαν να βγουν εκτός ελέγχου και να εξελιχθούν σε μία γενική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και NATO. Αυτά ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας της συμμαχίας, την Παρασκευή. 

"Είναι φρικτός ο πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι επίσης ένας πόλεμος που μπορεί εξελιχθεί σε πλήρης κλίμακας σύρραξη που θα επεκταθεί σε μία τεράστια σύγκρουση μεταξύ NATO και Ρωσίας," πρόσθεσε. "Εργαζόμαστε κάθε μέρα για να το αποφύγουμε."

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, δήλωσε σε συνέντευξή του πως "δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα πόλεμος πλήρης κλίμακας είναι πιθανός."

Τόνισε πως είναι σημαντικό να αποφευχθεί μία σύρραξη "που εμπλέκει περισσότερες χώρες στην Ευρώπη για να μην ξεσπάσουν έντονες συρράξεις στην περιοχή."

Το Κρεμλίνο από την άλλη δεν σταματά να κατηγορεί τους συμμάχους του NATO για την συνεχιζόμενη υποστήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία μέσω όπλων, εκπαίδευσης στρατιωτών και κατασκοπευτικών δεδομένων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ σε Συναγερμό

Ο Λευκός Οίκος από την άλλη βρίσκεται σε συναγερμό, αφού πρόσφατες αναφορές μιλούν για εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίες Τεχεράνης και Μόσχας, δηλαδή την στρατηγική συνεργασία Ιράν και Ρωσίας.

Βέβαια η Ρωσία δήλωσε πως δεν χρειάζεται βοήθεια από καμία χώρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείο άμυνας, είπε πως η Μόσχα "πρόσφερε στο Ιράν ένα πρωτοφανές επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης," το οποίο "μετατρέπει την σχέση τους σε μία κανονική αμυντική συνεργασία."

Πρόσθεσε πως αυτή η εξέλιξη είναι επιβλαβής για την Ουκρανία, για τις γειτονικές χώρες του Ιράν και για την διεθνής κοινότητα. Παράλληλα ανακοίνωσε κυρώσεις έναντι ρωσικών φορέων που όπως ανέφερε εμπλέκονται ενεργά στην αγορά ιρανικών drones.

Η Μόσχα όπως όλα δείχνουν χρησιμοποιεί ιρανικής παραγωγής drones για την καταστροφή υποδομών ενέργειας και ύδρευσης της Ουκρανίας. Βέβαια η χώρα έχει αρνηθεί την όποια χρήση εξοπλισμού από το Ιράν, πράγμα παράλογο εάν σκεφτείτε πως Ιρανός επίσημος δήλωσε λίγο αργότερα πως η χώρα του προμήθευσε την Ρωσία με όπλα πριν ακόμη ξεκινήσει ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα τέλος με πληροφορίες των ΗΠΑ, Μόσχα και Τεχεράνη σκοπεύουν να ξεκινήσουν μαζί την παραγωγή drones "δολοφόνων" στην Ρωσία, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, χωρίς ωστόσο να παραθέτει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ