Ένοπλες Συρράξεις

Οι Κούρδοι σταμάτησαν όλες τις κοινές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ κατά του ISIS

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων έχουν σταματήσει όλες τις κοινές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις με τον συνασπισμό υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των επανειλημμένων επιδρομών της Τουρκίας στο έδαφός τους στη βόρεια Συρία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters στις 2 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία ξεκίνησε μια επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ, με την κωδική ονομασία Claw-Sword, στις 20 Νοεμβρίου, ως απάντηση στη φονική  βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η βασική παράταξη των SDF, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, συμμετείχε στον βομβαρδισμό που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 80 άλλους, ωστόσο, πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η εν λόγω επίθεση ήταν προϊόν προβοκάτσιας του Ερντογάν για να διατάξει την επιχείρηση κατά των Κούρδων.

Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση έχει περιοριστεί σε αεροπορικό και πυροβολικό. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ήδη προειδοποιήσει για μια σχεδόν επίγεια φάση.

Ο Aram Henna, εκπρόσωπος των SDF, δήλωσε στο Reuters ότι «όλος ο συντονισμός και οι κοινές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό που μάχεται κατά των υπολειμμάτων του ISIS στη Συρία, καθώς και «όλες οι κοινές ειδικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούσαμε τακτικά» έχουν διακοπεί.

Η Τουρκία ξεκίνησε τρεις χερσαίες επιχειρήσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία το 2016, το 2018 και το 2019, οι οποίες οδήγησαν όλες σε μαζικούς εκτοπισμούς αμάχων.

Ο αρχηγός των SDF, Φερχάτ Αμπντί Σαχίν, έχει ήδη απειλήσει ότι θα βάλει φωτιά στα συρροτουρκικά σύνορα εάν η Τουρκία ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Ο Κούρδος ηγέτης ζήτησε περισσότερη αμερικανική και ρωσική πίεση στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 30 Νοεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ για την «σθεναρή αντίθεσή του» σε μια νέα τουρκική χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Την ίδια μέρα, η Ρωσία ανέπτυξε στρατεύματα κοντά στο Τελ Ριφάατ, μία από τις τρεις πόλεις που ονομάστηκαν πρόσφατα από τον Πρόεδρο Ερντογάν ως κύριοι στόχοι οποιασδήποτε νέας επιχείρησης στη βόρεια Συρία με τις άλλες δύο να είναι η Μανμπίτζ και το Κομπάνι.

Οι πρόσφατες κινήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας μπορεί να μην είναι αρκετές για να σταματήσουν την Άγκυρα. Ο τουρκικός στρατός και οι πληρεξούσιοί του φέρεται να έχουν ολοκληρώσει όλες τις στρατιωτικές και υλικοτεχνικές προετοιμασίες που απαιτούνται για να ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ