Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία εκσυγχρονίζει το ΤΟΜΑ ZMA-15 AFV τοποθετώντας πυροβόλο 125 χιλ σε αυτό-Στόχος η Ελλάδα

"Η Τουρκία βάζει οπλικό σύστημα NEFER 25 χιλιοστών στα 134 ZMA-15 AFV της", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου σε αμυντικά θέματα Βουλγαρικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Οι τουρκικές επίγειες ένοπλες δυνάμεις θα παραλάβουν αναβαθμισμένα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ZMA-15. Σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν το 2019 για να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός. Το ZMA-15 είναι μια κοινή ανάπτυξη μεταξύ της τουρκικής εταιρείας Aselsan και της FNSS Defense.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέρυσι, αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα πέρασαν με επιτυχία τις δοκιμές.

Τα αναβαθμισμένα ZMA-15 διαθέτουν νέους μη επανδρωμένους πυργίσκους. Είναι πλέον οπλισμένα με το οπλικό σύστημα NEFER 25 χλστ.

Ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει επίσης την ενσωμάτωση ενός συστήματος προειδοποίησης λέιζερ, ενός συστήματος επιτήρησης κοντινής εμβέλειας, ενός συστήματος όρασης οδηγού και  πλοήγησης.

Το οπλικό σύστημα NEFER 25mm αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την Aselsan. Για στενή εμπλοκή και άμυνα, οι Τούρκοι σχεδιαστές έχουν ενσωματώσει ένα ελαφρύ πολυβόλο των 7,62 χλστ.

Ολόκληρος ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει αποκλειστικά  τουρκικές λύσεις, που ήταν η αρχική ιδέα το 2019.

Οι πρώτες παραδόσεις των αναβαθμισμένων ZMA-15 AFV έχουν ήδη ξεκινήσει. Την 1η Δεκεμβρίου, με επίσημη τελετή, ξεκίνησε το πρόγραμμα για την παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων, το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι το 2024 συμπεριλαμβανομένου.

Τα πρώτα πέντε ZMA-15 AFV παραδόθηκαν στις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Δρ. Ισμαήλ Ντεμίρ, είπε ότι η ύπαρξη ενός ισχυρού συστήματος χερσαίας άμυνας, που είναι ευέλικτο, γρήγορο, καλά οπλισμένο και  νέας τεχνολογίας είναι καθοριστικής σημασίας για την επίυεξη νίκης έναντι του εχθρού.

Ο Δρ Ντεμίρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον εκσυγχρονισμό του ZMA-15. «Τα θωρακισμένα οχήματα μάχης είναι σχεδιασμένα ως ευέλικτα οχήματα που συνδυάζουν ισχύ πυρός και ελιγμούς και παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς ανθρώπινου δυναμικού κοντά στον  στόχο», είπε.

Στο πλαίσιο του κύριου εκσυγχρονισμού, το ZMA-15 AFV έλαβε επίσης έναν δευτερεύοντα εκσυγχρονισμό του πλαισίου, ο οποίος επηρεάζει άμεσα την ευημερία των στρατιωτών σε αυτό, ενσωματώνοντας νέο σύστημα κλιματισμού και πυρόσβεσης, σύστημα θέρμανσης.

Το ZMA-15 AFV

Είναι γνωστό και ως FNSS ACV-15 είναι ένα τουρκικό τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού. Σχεδόν 3.000 μονάδες παρήχθησαν από αυτήν, ξεκινώντας το 1992.

Το ACV-15 έχει χρησιμοποιηθεί ενεργά σε πολλές συγκρούσεις όπως στις επιχειρήσεις των Τούρκων κατά των Κούρδων, τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης το 2014, καθώς και την πεντάμηνη σύγκρουση το 2017 .

Πολλές χώρες χρησιμοποιούν αυτό το θωρακισμένο όχημα όπως,Ιορδανία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Συρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Λιβύη.

Η θωράκιση του ACV-15 έχει σχεδιαστεί για να αμύνεται έναντι σφαιρών διάτρησης θωράκισης 14,5×114 χιλιοστών.  ο κινητήρας έχει ισχύ 300 ίππους και είναι  ντίζελ 6V-53T του Ντιτρόιτ.

Το ACV-15 έχει τελική ταχύτητα 65 km/h. Με γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου, η απόσταση που διανύεται είναι κοντά στα 500 km."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η Τουρκία προβαίνει σε ενίσχυση του οπλισμού του ZMA-15 AFV με  την προσθήκη του  πυροβόλου NEFER 25mm, ενισχύοντας την ισχύ πυρός του  κατακόρυφα, με τα πρώτα 5 από αυτά να παραδίδονται  ήδη στον τουρκικό στρατό.

Μένει να δούμε σε ποιούς Σχηματισμούς του τουρκικού στρατού θα αρχίσουν να εντάσσονται τα εκσυγχρονισμένα  ZMA-15 AFV , αφού αυτό θα αποτελέσει σαφή ένδειξη των προτεραιοτήτων τους.

Ειδικότερα, το φυσιολογικό θα ήταν, λόγω της επικείμενης τουρκικής επίθεσης στη Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ, αυτά να διατεθούν σε Μηχανοκίνητους και Τεθωρακισμένους Σχηματισμούς της 2ης τουρκικής Στρατιάς.

Σε περίπτωση που τα εν λόγω ΤΟΜΑ διατεθούν είτε σε Σχηματισμούς της 1ης Στρατιά (Κων/πολη), είτε του  4ου Σώματος Στρατιάς το οποίο σε καιρό πολέμου αποτελεί την εφεδρεία της Στρατιάς Αιγαίου (4η Στρατιά με έδρα την Σμύρνη), τότε σαφώς αυτό θα αποτελεί μια επιπλέον ένδειξη των τουρκικών προτεραιοτήτων, που δεν είναι άλλη από την  εκδήλωση επιθετικής ενέργειας σε βάρος της  Ελλάδας.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Το' δε το όνειρο ο Τζ. Γιαϊτζί: Έξοδο Τουρκίας από ΝΑΤΟ- Την θέση της θα πάρει Κύπρος & Ισραήλ- Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές εξελίξεις, που μπορεί να δρομολογηθούν μετά το βέτο της Τουρκίας στην...