Ένοπλες Συρράξεις

“Μεγάλο Υποβρύχιο τείχος” της Κίνας! Έχει αναπτύξει απίστευτο στόλο υποβρυχίων μέσων έναντι των ΗΠΑ

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα. Το ζήτημα συγκαταλέγεται, στις πολλές εστίες των εντάσεων στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον απορρίπτει αυτές που χαρακτηρίζει παράνομες εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στην περιοχή αυτή, (στρατηγικής σημασίας), τόσο λόγω του πλούτου της σε φυσικούς πόρους, όσο κι επειδή αποτελεί μείζονα θαλάσσια οδό για το παγκόσμιο εμπόριο.

Αμερικανικά πολεμικά διαπλέουν τη Νότια Σινική Θάλασσα ολοένα πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, κάνοντας στην πράξη επιδείξεις δύναμης.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι, πυραυλοφόρο καταδρομικό του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ «παρεισέφρησε παράνομα» σε ύδατα κοντά στα νησιά Σπράτλι, στη Νότια Σινική Θάλασσα, προσθέτοντας πως επιτήρησαν την πορεία του και κατόπιν το απώθησαν.

Η Κίνα χτίζει το «Μεγάλο Υποβρύχιο Τείχος» για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Κίνας, Ταϊβάν και Ηνωμένων Πολιτειών  από το 2018 αλλά τώρα η κατάσταση χειροτερεύει. Αυτό το καλοκαίρι, κινεζικά υποβρύχια «πλημμύρισαν» τα νερά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, κάτι που φυσικά ανησυχεί την Ταϊβάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δημοσίευσαν πρόσφατα πληροφορίες σχετικά με τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας της Κίνας στην ανάπτυξη ενός στόλου υποβρυχίων , μέσων ανίχνευσης εχθρικών υποβρυχίων και φραγμών εναντίον τους. Επιπλέον, με αυτό το σκεπτικό, αναδιοργανώνεται η δομή της στρατιωτικής διοίκησης της χώρας.

Το 2030, ο στόλος των υποβρυχίων της Κίνας θα πρέπει να έχει 76 μονάδες, σε σύγκριση με τον τρέχοντα αριθμό των 66. Από τα ενεργά υποβρύχια, υπάρχουν 6 πυρηνικά με βαλλιστικούς πυραύλους και  ίδιος αριθμός πυρηνικών υποβρυχίων κρούσης. Ο αριθμός των κινεζικών υποβρυχίων πυραύλων Type-039, που είναι ελάχιστα ορατά από συστήματα ανίχνευσης εκτός Κίνας, είναι άγνωστος.

Τα υπόλοιπα φαίνεται να είναι ντίζελ. Η προηγμένη γενιά σκαφών Type-039, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για «αποκλεισμό». 

Ποιον θα «αποκλείσει» η Κίνα

Προφανώς, τα λιμάνια της Ταϊβάν. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι,  η Κίνα έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά το μέγεθος του στόλου.

Το Ναυτικό της ΛΔΚ σήμερα διαθέτει 742 πολεμικά πλοία εναντίον 460 του αμερικανικού. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης βάσεων στα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, μια τέτοια στρατιωτικοποίηση γίνεται εφιάλτης όχι μόνο για την Ταϊβάν, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επίσης έχουν τα δικά τους συμφέροντα εκεί (και όχι μόνο με αυτά που σχετίζονται με την Ταϊβάν).

Και αυτό παρά το γεγονός ότι, η Ουάσιγκτον πάντα επιδίωκε ορισμένα (μάλλον επιθετικά) συμφέροντα στην περιοχή, αλλά η στρατιωτική της πολιτική ήταν σχετικά σταθερή. Σχεδόν η μόνη εξαίρεση, φυσικά, ήταν ο μακροχρόνιος πόλεμος στο Βιετνάμ.

Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημά της ανά πάσα στιγμή. Η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της, δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσει τον έλεγχο της Ταϊβάν σε περίπτωση κατάληψής της με τη βία. Ωστόσο, το αν θα υπάρξει τέλος στην ύπαρξη για «δύο κράτη Κίνας», είναι μια ξεχωριστή συζήτηση. Αλλά, οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν οι πλευρές της αντιπαράθεσης είναι πλέον οι πιο ενδιαφέρουσες.

Γενικά, με την υπεροχή της Κίνας στον αριθμό των πλοίων, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν τη σύγκρουση και να διατηρήσουν τον έλεγχο στην περιοχή, αφού οι Κινέζοι ναύτες, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, δεν έχουν εμπειρία σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις. 

Αλλά, η αύξηση της χρήσης υψηλής τεχνολογίας από την Κίνα στον στόλο, ειδικά των υποβρυχίων, είναι ασύγκριτη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να μην αναφέρουμε την Ταϊβάν, όσον αφορά την κλίμακα. Η Ταϊβάν έχει γενικά μόνο τέσσερα υποβρύχια.

Αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αλλά… υποβρύχιο αντικείμενο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, άρχισαν να σκέφτονται το κινεζικό πλεονέκτημα τον Οκτώβριο του 2021, όταν, κατά τη διάρκεια διεθνούς άσκησης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ένα από τα πιο σύγχρονα και μυστικά αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια συγκρούστηκε με ένα άγνωστο εμπόδιο, με αποτέλεσμα 11 μέλη το πλήρωματός του να τραυματιστούν. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έσπευσε να πει ότι, το υποβρύχιο προσέκρουσε σε κάποιο είδος υποβρύχιου βράχου, το οποίο προκλήθηκε από ανθρώπινο παράγοντα.

Αυτό, ειπώθηκε ακόμη και πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Στο κινεζικό υπουργείο Άμυνας άφησαν να εννοηθεί ότι, δεν υπήρχε τίποτα να πλησιάσει τα χωρικά τους ύδατα, διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Ωστόσο, δεδομένης της περιοχής όπου συνέβη το περιστατικό, η οποία είναι μέρος της ζώνης του «Μεγάλου Υποβρύχιου Τείχους», το σκάφος θα μπορούσε να είχε πέσει σε κινεζικό υδροακουστικό σταθμό.

Η πραγματική δημοσιότητα έγινε από τις πληροφορίες ότι, οι κβαντικές τεχνολογίες έχουν μπει στο παιχνίδι. Στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022, το οπλοστάσιο υδροακουστικής της Κίνας, σχεδιασμένο για την ανίχνευση εχθρικών υποβρυχίων, αναπληρώθηκε με ένα κβαντικό σύστημα, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της καθοδήγησης πυραύλων και την αύξηση της ακρίβειας κρούσης.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ και η Ρωσία δεν έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις, διεξήχθη έρευνα, (ιδίως στην Αυστραλία), αλλά τα πρώτα πρωτότυπα εμφανίστηκαν ακριβώς στην Κίνα. Πρώτα απ 'όλα, οι κβαντικές συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν το μαγνητικό πεδίο που προέρχεται από ένα υποβρύχιο.

Η κβαντική τεχνολογία, από την άλλη πλευρά, επιτρέπει σε ένα υποβρύχιο να πλοηγείται ανεξάρτητα, χωρίς να συνδέεται με δορυφόρο. Ομοίως, η κινεζική τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καθοδήγηση πυραύλων. Οι κβαντικοί αισθητήρες, μπορούν να τοποθετηθούν όχι μόνο σε σταθερές συσκευές στον βυθό της θάλασσας, όπου είναι ευάλωτοι στον εχθρό, αλλά και σε δορυφόρους. 

Πώς να μπλοκάρουν τέτοιους δορυφόρους, οι Αμερικανοί επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλάβει. Η Κίνα πρόκειται επίσης, να χρησιμοποιήσει την κβαντική εμπλοκή για να κρυπτογραφήσει τις επικοινωνίες με τα υποβρύχια.

«Γη-αέρα», «αέρα-Αέρα» και, τέλος, «Νερό-Αέρα»

Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι, στη στρατιωτικοποίηση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, η «Ουράνια Αυτοκρατορία» της Κίνας προηγείται του ΝΑΤΟ σε τεχνολογίες έντασης επιστήμης, όχι μόνο στον τομέα της κβαντικής εμπλοκής.

Τον Αύγουστο, το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ανατολικής Κίνας, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μη επανδρωμένου υποβρυχίου ικανού να ανέβει από την επιφάνεια της θάλασσας στον αέρα! Το drone θα πετά με ταχύτητα περίπου 120 km/h. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, το drone δεν μπορεί να σηκωθεί από το νερό σε περίπτωση ισχυρών κυμάτων.

Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη της ανάπτυξης ενός νέου σχεδίου για ένα νέο όπλο δύο «ρόλων», έναν πύραυλο τορπίλης που μπορεί να χτυπήσει στόχους τόσο κάτω από το νερό όσο και από τον αέρα και, σε αντίθεση με ένα drone, θα κινείται σε υπερηχητική ταχύτητα μέσω του αέρα.

Παρόμοιες εξελίξεις ήταν ήδη σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ και στη συνέχεια στη Ρωσία, αλλά αφορούσαν εκτόξευση από πλοίο και προσγείωση με αλεξίπτωτο. Ο επαναστατικός χαρακτήρας της κινεζικής ιδέας είναι ότι, ένας κινητήρας τζετ θα χρησιμοποιηθεί στον πύραυλο τορπίλης, ο οποίος θα αυξήσει την ταχύτητα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους των  Ρώσων  και των  Αμερικανών.

Προφανώς, εάν πραγματικά ξεσπάσει ένας πόλεμος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τότε θα διεξαχθεί από την Κίνα με τη βοήθεια της δημιουργίας νέων δομών μηχανικής και υψηλών τεχνολογιών. Παρά το γεγονός ότι, η Κίνα είναι υπερπληθυσμένη και ο στρατός της είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, οι Κινέζοι προστατεύουν τους μαχητές τους, δίνοντας έμφαση στην τεχνολογική ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ δεν είναι αντίθετες να διακινδυνεύσουν το ανθρώπινο δυναμικό, όπως έχουν δείξει οι προηγούμενοι πόλεμοι. Σε αυτό, δεν διαφέρουν από τη Ρωσία ή την Ουκρανία. Σε γενικές γραμμές, η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, διεξάγεται με ντεμοντέ μεθόδους σε σύγκριση με μια πιθανή σύγκρουση στη Νοτιοανατολική Ασία, για την οποία προετοιμάζεται η Κίνα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ