Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικός «πυρετός» για χερσαία επιχείρηση στη Β. Συρία- Τι αναφέρουν τα καθεστωτικά MME

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Claw-Sword» της Τουρκίας σε βόρεια Συρία και Ιράκ, όπου οι δυνάμεις της Άγκυρας κατά πάγια τακτική βομβαρδίζουν πολιτικές υποδομές, θέτουν σε κίνδυνο της μάχη κατά της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους και αποσταθεροποιούν την περιοχή, σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει άλυτα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιοσημείωτο είναι πως η τουρκική επιχείρηση είχε ως εφαλτήριο τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία η Άγκυρα κατηγόρησε τις κουρδικές οργανώσεις PKK και YPG, με τις τελευταίες να αρνούνται την οποιαδήποτε ανάμειξή τους. Σε κάθε περίπτωση, και ενόψει των εκλογών, το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας έχει ξεκινήσει και μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα νότια της χώρας, στόχος της οποίας - όπως αναφέραμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ - είναι η δημιουργία «buffer-zone» και ο εκφοβισμός του Κουρδικού πληθυσμού.

H συνεχής προπαγάνδα στο εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζεται, με τουρκικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως «η τουρκική Πολεμική Αεροπορία (TAF) καθάρισε 40 χιλιόμετρα στο Ιράκ από την τρομοκρατία, ενώ επόμενος στόχος είναι η δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής στη Συρία σε βάθος 30 χιλιομέτρων».

Η Sabah, επικαλούμενη τις αξιολογήσεις για την επιχείρηση «Claw-Sword» που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής του Κράτους, μεταδίδει πως τα αποτελέσματα και οι στόχοι των επιχειρήσεων έχουν ως εξής:

«Με την επιχείρηση Claw-Sword που πραγματοποιήθηκε στο βόρειο Ιράκ, δημιουργήθηκε ζώνη ασφαλείας σε βάθος 40 χιλιομέτρων. Έτσι, τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, που ξεκινούσαν από την κορυφή των βουνών, επεκτάθηκαν 40 χιλιόμετρα εντός του Ιράκ προκειμένου να αποτραπούν οι δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι δυνάμεις ασφαλείας καθάρισαν και τα σπήλαια της τρομοκρατικής οργάνωσης στα βουνά και δημιούργησαν λωρίδα ασφαλείας. Τα ανώτερα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, που ζούσαν στις σπηλιές της καθαρισμένης περιοχής, χρειάστηκε να τραπούν σε φυγή. Το πιο εντυπωσιακό στις εκατοντάδες σπηλιές όπου οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις καθάρισαν ήταν η ανακάλυψη οικοδομικών υλικών, που χρησιμοποιούνταν για το άνοιγμα σπηλαίων. Όταν βομβαρδίστηκε μια σπηλιά, καπνός βγήκε από 500 μέτρα μακριά. Με τις τελευταίες επιχειρήσεις έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα όσον αφορά την ασφάλεια των συνόρων Τουρκίας-Ιράκ. Οι ΤΕΔ τώρα έχουν αρχίσει να δημιουργούν προσωρινές βάσεις στις εκκαθαρισμένες περιοχές για να αποτρέψουν την επανεγκατάσταση και την πρόκληση προβλημάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. Η πλάτη αυτών των βάσεων βλέπει προς τα βουνά και τις πλαγιές, ενώ η είσοδος βλέπει προς την πεδιάδα.

Με τα σύνορα με το Ιράκ ασφαλισμένα, η Τουρκία έχει πλέον επικεντρωθεί στη Συρία. Μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις και οι καταδρομείς θα περικυκλώσουν και θα καθαρίσουν τις φωλιές των τρομοκρατικών οργανώσεων στα σημεία που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επισημάνει ως στόχο και θα παρέχουν κυριαρχία στην περιοχή. Έτσι, τα συριακά σύνορα θα είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό ασφαλή. Σύμφωνα με τις συνθήκες, αναφέρεται ότι μπορεί να επιτευχθεί συντονισμός με τον συριακό στρατό στο πεδίο. Το Κομπάνι (Αΐν Αλ Αράμπ) θεωρείται ως ο πιο σημαντικός πυλώνας καθαρισμού και δημιουργίας μιας ασφαλούς ζώνης στη Συρία. Γιατί για την τρομοκρατική οργάνωση, το Κομπάνι στη Συρία είναι το ίδιο με το Καντίλ στο Ιράκ. Εάν η Τουρκία καθαρίσει αυτό το μέρος από την οργάνωση, οι απειλές από τα συριακά σύνορα θα ελαχιστοποιηθούν. Θεωρείται ότι η Ρωσία δεν θα αντιταχθεί στον καθαρισμό του Κομπάνι, του Μάνμπιζ και του Ταλ Ριφάατ, ακόμη κι αν προβάλει αδύναμες αντιρρήσεις».

Από την πλευρά της η Μilliyet, με ένα προβοκατόρικο δημοσίευμα, αναφέρει πως «ο Ερντογάν υπέδειξε 3 περιοχές, οι ΗΠΑ μπορεί να μεταφέρουν τους τρομοκράτες αλλού». Αφού ο Ερντογάν φέρεται να σηματοδοτεί μια χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με στόχο τρεις περιοχές, ο Δρ. Ουγκούρ Γιασίν Ασάλ (Uğur Yasin Asal), Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Εμπορικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, μιλώντας στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, έκανε τις εξής παρατηρήσεις:

«Οι τρομοκρατικές ομάδες στη βόρεια Συρία, ειδικά στη γραμμή Αζάζ και Τζαραμπλούς, έχουν σταδιακά εκκαθαριστεί από αυτές τις περιοχές. Μετά τις επιχειρήσεις, παρατηρήθηκε ότι η τρομοκρατική οργάνωση βρισκόταν κυρίως στις περιοχές Ταλ Ριφάατ, Μάνμπιζ και Κομπάνι και συνέχισε τις δραστηριότητές της σε αυτές τις περιοχές, όπου πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Τουρκίας. Ειδικά η Μάνμπιζ και τα περίχωρά της, αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Για την προστασία της Τουρκίας και την εκπλήρωση του δικαιώματός της αυτοάμυνας με αναφορά στο άρθρο 51 του ΟΗΕ, η εξάλειψη της απειλής που προέρχεται από αυτές οι περιοχές είναι στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία», είπε ο Ασάλ.

«Η πιθανή χερσαία επιχείρηση θα εμβαθύνει τον ασφαλή διάδρομο που ήταν υπέρ της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας εδώ και πολύ καιρό και θα ενισχύσει το δόγμα της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πέρα ​​από τα σύνορα. Είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ, που παρέχουν ανοιχτά την υποστήριξή τους, να επιχειρήσουν να μεταφέρουν αυτά τα τρομοκρατικά στοιχεία στο βόρειο Ιράκ ή σε άλλη περιοχή της Συρίας», πρόσθεσε ο Ασάλ.

Τονίζοντας τη σημασία μιας πιθανής χερσαίας επιχείρησης για την Τουρκία, ο Ασάλ είπε: «Είναι μια δήλωση ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού κράτους στα νότια σύνορά της. Ωστόσο, είναι έκφραση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Και πάλι, τα ποσοστά των εγχώριων και εθνικών πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν και η αύξηση των τεχνολογιών όπλων μέρα με τη μέρα είναι ένας δείκτης της στρατιωτικής ικανότητας και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Τουρκίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως μια χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία θεωρείται επικείμενη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται έντονη τρομοκρατική δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), το οποίο δεν έχει διακόψει τις προσπάθειες ανασύνταξής του, ενώ κατά καιρούς, έχει παρατηρηθεί και έξαρση της βίας σε περιοχές όπου αυτό δραστηριοποιείται. Οι σύνδεσμοι της Άγκυρας με τα υπόγεια του ISIS είναι επί έτη γνωστή.

Παράλληλα, Τούρκοι ακαδημαϊκοί και αναλυτές, αναλαμβάνουν εκ νέου το ρόλο προπαγανδιστών, και επιχειρούν να νομιμοποιήσουν στη διεθνή κοινότητα τα εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ, επικαλούμενοι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που η ίδια η Τουρκία έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις πως τροφοδοτεί, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκουν ευκαιρία να προχωρήσουν και σε ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας.

Το τουρκικό παράδοξο συνεχίζεται...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...