Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Νέο "Σιδηρούν Παραπέτασμα" η Αν. Ευρώπη! Η Φινλανδία εγκρίνει την ανάπτυξη πυρηνικών στα σύνορα με τη Ρωσία

Ο κίνδυνος ανάφλεξης και η μετατροπή του νέου "Ψυχρού Πολέμου" σε μια καυτή σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας κορυφώνεται, καθώς μετά τη μεταφορά στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας (Screaming Eagles) του Στρατού των ΗΠΑ και την ανταλλαγή των πυρηνικών ασκήσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, εντοπίζονται ενδείξεις δυτικού σχέδιο ντε φάκτο αποκλεισμού της Ρωσίας από την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει την οργή της Ρωσίας, το Newsweek αναφέρει πως αμερικανικά πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν ενδεχομένως να τοποθετηθούν στη Φινλανδία εάν εγκριθεί η αίτηση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενο δημοσίευμα μιας φινλανδικής εφημερίδας.

Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Iltalehti με έδρα το Ελσίνκι, το νομοσχέδιο σχετικά με την πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ που η φινλανδική κυβέρνηση θα θέσει ενώπιον του κοινοβουλίου δεν περιλαμβάνει καμία εξαίρεση για πυρηνικά όπλα.

Μιλώντας στην εφημερίδα, πηγές άμυνας ανέφεραν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο (Pekka Haavisto) και Άντι Καϊκόνεν (Antti Kaikkonen), δεσμεύτηκαν στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ότι δεν θα επιδιώξουν «περιορισμούς ή εθνικές επιφυλάξεις» εάν γίνει αποδεκτή η αίτηση του Ελσίνκι. Οι γνώστες της εξωτερικής πολιτικής είπαν στην Iltalehti ότι αυτό σημαίνει ότι τα πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να διέρχονται από ή να βασίζονται σε φινλανδικό έδαφος. Επιπλέον, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην εγκατάσταση βάσεων του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη περίπου 100 πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, τοποθετημένα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. Η Βρετανία και η Γαλλία, μέλη του ΝΑΤΟ, διατηρούν επίσης τα δικά τους ανεξάρτητα πυρηνικά οπλοστάσια.

Αξιοσημείωτο είναι πως το Πεντάγωνο, στη νέα Στρατηγική Εθνικής Άμυνας που δημοσιεύθηκε προ ημερών, εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων ενάντια σε μη πυρηνική απειλή, σε μια εκπληκτική ανατροπή όσων υποστήριζαν εδώ και καιρό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του ελέγχου των όπλων.

Στην "τράπουλα" των πυρηνικών ανακατεύεται και η Πολωνία

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι είχε συζητήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με τη φιλοξενία πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Ουάσιγκτον. Ο Πολωνός πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα (Andrzej Duda) ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μια «δυνητική ευκαιρία» για τη χώρα του να συμμετάσχει σε «διαμοιρασμό πυρηνικών». Σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπό του, το ΝΑΤΟ είναι μια «πυρηνική συμμαχία», η οποία χρησιμοποιεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο για «να διατηρήσει την ειρήνη, να αποτρέψει τον εξαναγκασμό και να αποτρέψει την επιθετικότητα».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (Sergey Lavrov) να χαρακτηρίζει ανησυχητική την επιθυμία της Πολωνίας να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι τώρα η Δύση, μιλά για ενίσχυση των πυρηνικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ εκτός από τα πέντε κράτη που έχουν ήδη τέτοια συστήματα στο έδαφός τους. «Η Πολωνία ζητά να είναι υποψήφια για να μπορέσουν και οι Αμερικανοί να τοποθετήσουν εκεί τις πυρηνικές τους βόμβες. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική», είπε ο Λαβρόφ.

Οι αιτήσεις για το ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας έχουν ήδη εγκριθεί από τα κοινοβούλια 28 από τα 30 κράτη μέλη της συμμαχίας, με την Ουγγαρία και την Τουρκία να είναι οι μόνες που απομένουν να ψηφίσουν για το θέμα. Το κύριο εμπόδιο είναι η Τουρκία, με την Άγκυρα να λέει ότι θα εγκρίνει τα νέα μέλη μόνο εάν καταστείλουν τους Κούρδους αυτονομιστές, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.

Πυρηνική άσκηση, με την ονομασία «Steadfast Noon», η οποία ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται σήμερα 30 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή περίπου 60 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52 που είναι ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα. Ξεχωριστά, Φινλανδοί σεισμολόγοι κατέγραψαν μια σειρά από πέντε υποβρύχιες εκρήξεις την Πέμπτη και την Παρασκευή, η προέλευση των οποίων είναι ασαφής.

Σε εξέλιξη συνομιλίες για την αντικατάσταση του Βλαντιμίρ Πούτιν;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα αντέξει μέχρι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και οι αξιωματούχοι συζητούν ήδη την αντικατάστασή του, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας.

Ο υποστράτηγος Κιρίλο Μπουντάνοφ (Kyrylo Budanov) ισχυρίστηκε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι «συζητούν ενεργά» την απομάκρυνση του Βλαντιμίρ Πούτιν από την εξουσία, ανέφερε η Mirror.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δήλωση έρχεται εν μέσω αντεπίθεσης της Ουκρανίας για την ανάκτηση της Χερσώνας, μιας στρατηγικής πόλης-λιμάνι, η οποία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

«Είναι απίθανο [ο Πούτιν] να επικρατήσει. Και αυτή τη στιγμή, γίνονται ενεργές συζητήσεις στη Ρωσία σχετικά με το ποιος θα ήταν εκεί για να τον αντικαταστήσει», δήλωσε ο υποστράτηγος Κιρίλο Μπουντάνοφ.

Ο υποστράτηγος Μπουντάνοφ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία στοχεύει να ανακαταλάβει τη Χερσώνα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και θα επιχειρήσει ακόμη και να ανακτήσει την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Η Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρήσει ότι αυτό είναι το τέλος του πολέμου, είπε περαιτέρω.

Από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες ήττες τον Σεπτέμβριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άλλαξε στρατηγική και κλιμάκωσε, καλώντας εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους, ανακοινώνοντας την προσάρτηση κατεχομένων εδαφών και απειλώντας επανειλημμένα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Πρόσφατες επιδρομές πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν εκμηδενίσει περισσότερο από το 40% των δυνατοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, οδηγώντας σε συρρίκνωση ενέργειας και διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα. Σηματοδοτούν την έναρξη αυτού που θα μπορούσε να είναι ένας κρύος, σκοτεινός χειμώνας στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος μαίνεται.

Εάν οι δυτικές ιαχές για πρόωρη ή/και βίαιη απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία εισακουστούν, και σε συγκερασμό με την πυρηνική κινητικότητα και όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, ένα πυρηνικό χτύπημα καθίσταται ακόμα πιο πιθανό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...