Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Άμεση ανάλυση αμερικανικού think tank: Πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Για πολιτική αποκαθήλωση του Πούτιν, διάλυση της Ρωσίας και αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με την Κίνα κάνει λόγο Τουρκοβρετανός αναλυτής, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου.

Καθώς η Ουκρανία βλέπει ακόμη και το ενδεχόμενο της νίκης επί της Ρωσίας με την ανακατάληψη πολλών εδαφών τα τελευταία 24ωρα, ο απελπισμένος Βλαντιμίρ Πούτιν πατάει το «κουμπί του πανικού», κι έτσι θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Ρώσος πρόεδρος την τελευταία εβδομάδα εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην Ουκρανία, με την μερική επιστράτευση καλώντας στα όπλα 300.000 εφέδρους και εκτοξεύει πυρηνικές απειλές.

Αλλά με τις δηλώσεις του έχει σκοπό να κρύψει το γεγονός ότι η Ρωσία χάνει τον πόλεμο, καθώς η Ουκρανία ανακαταλαμβάνει εδάφη, εξηγεί ο Τουρκοβρετανός Alp Sevimlisoy, επιτετραμμένος του αμερικανικού «think tank» Atlantic Council.

Σε περίπτωση ήττας της Μόσχας, ο Πούτιν θα έμπαινε στο περιθώριο, η Ρωσία θα μπορούσε να διαλυθεί αφήνοντας τη Δύση να ανταγωνίζεται την Κίνα για τα «λάφυρα» του πολέμου ενώ το ΝΑΤΟ θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με το Πεκίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Απειλώντας με πυρηνικό πόλεμο όποιον τολμήσει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προέβη στην επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων διπλασιάζοντας τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην στην Ουκρανία.

Αλλά οι δηλώσεις του διαψεύδουν ένα απλό γεγονός: η Ρωσία χάνει τον πόλεμο και ο Πούτιν το ξέρει και είναι απελπισμένος. Ο στρατός του έχει καταρρεύσει, τα αρχικά πολεμικά του σχέδια δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δαπανά τα μετρητά του με μη βιώσιμο ρυθμό και ο χειμώνας πλησιάζει.

Στο μεταξύ, ο στρατός της Ουκρανίας συνεχίζει να προελαύνει σε όλη τη χώρα, δίνοντας στο Κίεβο μια βιώσιμη πορεία προς τη νίκη... Γεγονός που γεννά το ερώτημα: Τι θα συμβεί εάν η Ρωσία ηττηθεί σε αυτό τον πόλεμο;

Για τον Τουρκοβρετανό αναλυτή, αυτό θα σήμαινε καθαίρεση του Πούτιν, διαίρεση της ίδιας της Ρωσίας και αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με την Κίνα για τα «απομεινάρια » του πολέμου.

Η Δύση, όπως ο ίδιος επισημαίνει, θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο, διαφορετικά θα ανοίξει την πόρτα στο Πεκίνο να ενδυναμώσει την παρουσία του σε περιοχές όπως η Σιβηρία, η κεντρική Ασία, η Αφρική και η Νότια Αμερική όπου έχει ήδη βάλει βάλει τα δάχτυλα των ποδιών του, αλλά τώρα θα μπορούσε να βρει την κατάλληλη ευκαιρία ενώ η ρωσική δύναμη εξασθενεί.

«Πρέπει να... επιδιώξουμε να ασκήσουμε επιρροή και μετά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η Κίνα είναι μια παγκόσμια αναδυόμενη υπερδύναμη και πρέπει να την καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά», δηλώνει ο Alp Sevimlisoy.

Όταν ο Πούτιν ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση», αυτό το σενάριο ήταν σχεδόν αδιανόητο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ