Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Θα πατήσει το κουμπί ο Πούτιν; Γερμανός ειδικός: Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μεγαλύτερο πόλεμο

Η Ουκρανία προωθεί με επιτυχία την αντεπίθεσή της και πρόσφατα ανέφερε ότι κερδίζει έδαφος στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας στον αγώνα ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα επίθεσης.

Αυτό αφορά και περιοχές που η Ρωσία διεκδικεί της μέσω της προσάρτησης και στις οποίες ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να δει τις πολεμικές πράξεις ως επίθεση σε δήθεν δικό του έδαφος. Από την άποψη του πολιτικού επιστήμονα Markus Kaim, αυτό σημαίνει «τίποτα απολύτως».

Η δυναμική υπέρ της Ουκρανίας συνεχίστηκε για τέσσερις εβδομάδες και η στρατιωτική προέλαση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά και νότια είναι αδιάκοπη.

«Δεν βλέπουμε άλλη υποχώρηση από την ουκρανική πλευρά. Αντίθετα, η ρωσική πλευρά αποσύρεται», τονίζει ο Markus Kaim, Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής.

Αν και οι προσαρτήσεις και η μερική επιστράτευση προκάλεσαν «πολιτικό θόρυβο», δεν είχαν «καμία επίδραση» στο έδαφος στρατιωτικά. «Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να ενεργούν όπως πριν», τόνισε ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας από το Science and Politics Foundation στο ZDF. Ο Πούτιν έχει δείξει την αποφασιστικότητά του να μην αποσυρθεί, παρά τις παραδόσεις όπλων από τη Δύση και τα κέρδη των Ουκρανών.

Το αν η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει πραγματικά το πάνω χέρι είναι ασαφές. Η δυναμική δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Αλλά το να πούμε τώρα ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο μου φαίνεται λίγο πρόωρο, δεδομένης της αποφασιστικότητας που επιδεικνύει και ο Πρόεδρος Πούτιν με την προσάρτηση. Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μεγαλύτερο πόλεμο», προειδοποιεί ο Markus Kaim.

Ο Kaim θεωρεί επί του παρόντος απίθανο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Από τη μια, αυτό δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, από την άλλη, η Ρωσία χάνει τους συμμάχους της και ο Πρόεδρος Πούτιν θα ήταν «μια διεθνής παρία». Επιπλέον, τότε θα ήταν ξεκάθαρο στον ρωσικό πληθυσμό ότι επρόκειτο για πόλεμο και όχι -όπως ανακοίνωσε ο Πούτιν- για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Όσον αφορά τη μερική επιστράτευση που εξήγγειλε ο Πούτιν, ο Kaim επεσήμανε στο ZDF ότι οι στρατιώτες της Ουκρανίας προφανώς πολέμησαν καλύτερα από εκείνους της  Ρωσίας. Οι στρατιώτες επέδειξαν καλύτερο ηθικό γιατί ήξεραν για τι πολεμούσαν. «Δηλαδή για την ελευθερία της χώρας τους. Αυτό δεν συμβαίνει με τους Ρώσους στρατιώτες».

«Τα προβλήματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζονται. Επομένως, δεν πιστεύω ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα εμφανίζεται τόσο γρήγορα», συνοψίζει ο ειδικός. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρομερά πλήγματα! Εσπευσμένη παρουσία Ακάρ λόγω Βατερλό-Μόλις ανακοινώθηκε χερσαία επίθεση στη Συρία οι Κούρδοι χτύπησαν (Βίντεο)

Εξουδετερώθηκαν 3 τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα και δεκάδες στρατιώτες-Περίεργο τουρκικό βίντεο με υποτιθέμενους...