Ένοπλες Συρράξεις

Απρόβλεπτες και πιθανώς καταστροφικές συνέπειες: 115 προκλητικοί ελιγμοί και στενές “συναντήσεις” μεταξύ πολεμικών πλοίων ΗΠΑ και Κίνας

Μια ομάδα που εργάζεται για τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, έστειλε τη Δευτέρα μια επιστολή στους ηγέτες και των δύο χωρών, καλώντας τους να τερματίσουν ή να περιορίσουν τους «επικίνδυνους και προκλητικούς στρατιωτικούς ελιγμούς» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και κοντά στην Ταϊβάν, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν γενικευμένο πόλεμο.

Γράφοντας στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, οι συμπρόεδροι της Επιτροπής  Πολιτική ΗΠΑ-Κίνας, Τζόζεφ Γκέρσον και Μάικλ Κλάρε προειδοποίησαν ότι, το «μάχιμο» ναυτικό των ΗΠΑ και της Κίνας και οι εναέριοι ελιγμοί « θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ξέσπασμα τυχαίας ή ακούσιας σύγκρουσης με απρόβλεπτες και πιθανώς καταστροφικές συνέπειες».

Η ομάδα  κατέγραψε  115 «προκλητικούς ελιγμούς και στενές συναντήσεις», μεταξύ των αμερικανικών και κινεζικών δυνάμεων φέτος, με δραματική αύξηση μετά από μια  αμφιλεγόμενη επίσκεψη του Αυγούστου  στην Ταϊβάν, από αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ με επικεφαλής την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι (Καλιφόρνια).

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Κίνα ξεκίνησε 93 από τα περιστατικά, ενώ οι ΗΠΑ πυροδότησε 22 . Κυμαίνονταν από «μέτριες ενέργειες» από ένα ή δύο πλοία ή αεροπλάνα έως «ελιγμούς μεγάλης κλίμακας», όπως μια άσκηση της κινεζικής αεροπορίας στην οποία συμμετείχαν 62 πολεμικά αεροσκάφη κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων της Κίνας με την Ταϊβάν. 

«Όποτε γίνονται αυτοί οι ελιγμοί, είναι σύνηθες για την αντίπαλη πλευρά να κινητοποιεί τις δικές της αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, για να προστατεύσει το έδαφός της (ή των συμμάχων της) και να αποκρούσει τυχόν εισβολείς», σημειώνει η επιστολή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε στενές συναντήσεις μεταξύ των πλοίων και των αεροπλάνων των αντίπαλων πλευρών, με μόνο την επιδέξια δράση των πιλότων και των καπετάνιων που αποτρέπουν μια δυνητικά θανατηφόρα σύγκρουση.

«Αυτή η καλή τύχη, ωστόσο, δεν είναι πιθανό να διαρκέσει για πάντα», προειδοποίησε η ομάδα, «και, με τη συχνότητα και την κλίμακα αυτών των ελιγμών να αυξάνονται κάθε εβδομάδα, η πιθανότητα ενός ατυχήματος αυξάνεται εκθετικά ».

«Δεδομένου αυτού του κινδύνου, σας καλούμε να λάβετε αμέσως μονομερή και διμερή μέτρα, για να μειώσετε τον κίνδυνο τυχαίας ή ακούσιας σύγκρουσης μεταξύ των αμερικανικών και κινεζικών αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων στον Δυτικό Ειρηνικό, διακόπτοντας ή μειώνοντας τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα μπορούσαν να θεωρείται απειλητικό από άλλους», συνεχίζει η επιστολή.

Οι ακτιβιστές, προέτρεψαν επίσης τους ηγέτες των δύο χωρών, να πραγματοποιήσουν συνομιλίες «μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο πλευρών", καθώς και "άλλα ενδιαφερόμενα μέρη όπως η Ταϊβάν, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες", για να δημιουργήσουν "κανόνες του δρόμου" για ασφάλεια, μη απειλητικοί αεροπορικοί και ναυτικοί ελιγμοί». Η επιστολή της ομάδας, έρχεται εν μέσω έντονων διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ να πείσουν την Κίνα να υποστηρίξει λιγότερο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία .

«Είναι περίεργο»,  έγραψε την Παρασκευή ο συντάκτης  της South China Morning Post  , Dong Lei, «πώς η Ουάσιγκτον αναμένει βοήθεια από την Κίνα για την Ουκρανία, ενώ παράλληλα διατηρεί μια εκστρατεία επιτάχυνσης και ταπείνωσης, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης της Κίνας να καταδικάσει τη Ρωσία και την Ταϊβάν».

Στροφή προς την Ασία

Από τότε που η κυβέρνηση Ομπάμα ξεκίνησε μια «στροφή προς την Ασία», οι ΗΠΑ επέκτειναν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις και τους προκλητικούς στρατιωτικούς ελιγμούς τους, σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν και να εκφοβίσουν την Κίνα.

Οι στρατηγικοί σχεδιαστές των ΗΠΑ θεωρούν την Ταϊβάν - η οποία αποσχίστηκε από την Κίνα το 1949 μετά την καταφυγή του ηττημένου Guomindang στον εμφύλιο πόλεμο της Κίνας με την υποστήριξη των ΗΠΑ - απαραίτητη για τον αποκλεισμό της Κίνας και μια βασική πηγή για την κατασκευή προηγμένων υπολογιστικών τσιπ απαραίτητα για τον στρατό και τη βιομηχανία των ΗΠΑ.

Όταν ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να υποστηρίξει στρατιωτικά την Ταϊβάν, ουσιαστικά ανέτρεψε την «Πολιτική της Μίας Κίνας» -που θεσπίστηκε όταν οι ΗΠΑ επανέλαβαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα το 1979 - αναγνωρίζοντας το Πεκίνο ως νόμιμη κυβέρνηση όλης της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.

Από το 2019, οι ΗΠΑ πούλησαν περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα στην Ταϊβάν και έστειλαν στρατιωτικούς συμβούλους για να εκπαιδεύσουν τις Ειδικές Δυνάμεις τους. 

Απόρριψη του ισχυρισμού της Κίνας για κυριαρχία στα στενά της Ταϊβάν

Σύμφωνα με αυτή την τελευταία στρατηγική, η κυβέρνηση Μπάιντεν απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Κίνας για κυριαρχία στα στενά της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο ισχυρισμός της Κίνας ότι «δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα» στο στενό της Ταϊβάν δεν είναι θεμιτός, αλλά έχει σκοπό να «αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να πλεύσουν μέσω του Στενού», κάτι που λέει το Πεκίνο «βλάπτει τη σταθερότητα και στέλνει το λάθος σήμα στις «δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

Οι ΗΠΑ επίσης κατηγορούν την Κίνα ότι, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο καθιερώνοντας γραμμές βάσης γύρω από διάσπαρτα νησιά όπως τα Paracels στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που επιτρέπει στην Κίνα να  διεκδικήσει περισσότερα εσωτερικά ύδατα, χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα από όσα δικαιούται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Κίνα, ωστόσο, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας, ενώ επιδιώκουν τη θαλάσσια ηγεμονία και στρατιωτικοποιούν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. «Τα γεγονότα αποδεικνύουν πλήρως ότι οι ΗΠΑ είναι «δημιουργός κινδύνου» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και ο «μεγαλύτερος καταστροφέας» της ειρήνης και της σταθερότητας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», αναφέρουν.

«Εν ολίγοις, το φάσμα του πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο. Κατά συνέπεια, εναπόκειται σε εμάς να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση και να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα και τη λογική στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, μέσω συντονισμένου πολιτικού ακτιβισμού», αναφέρει η επιστολή της επιτροπής.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρομερά πλήγματα! Εσπευσμένη παρουσία Ακάρ λόγω Βατερλό-Μόλις ανακοινώθηκε χερσαία επίθεση στη Συρία οι Κούρδοι χτύπησαν (Βίντεο)

Εξουδετερώθηκαν 3 τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα και δεκάδες στρατιώτες-Περίεργο τουρκικό βίντεο με υποτιθέμενους...