Ένοπλες Συρράξεις

Next Generation Air Dominance (NGAD): Τα αεροσκάφη έκτης γενιάς θα ελέγχουν στόλους δολοφονικών drones

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) συνεχίζει το πρόγραμμα Next-General Air Dominance (NGAD) σε πολεμική βάση. Παράλληλα με την ανάπτυξη ενός επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς, η USAF πρόκειται να ξεκινήσει έναν διαγωνισμό για ένα βοηθητικό drone πιστού wingman.

Ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Frank Kendall, είπε ότι η επανδρωμένη παραλλαγή του αναδυόμενου συστήματος Next Generation Air Dominance (NGAD) έκτης γενιάς, πιθανότατα θα ελέγχει έως και πέντε drones ταυτόχρονα. Αυτό θα εισαγάγει νέες τακτικές, θα επεκτείνει μαζικά το εύρος της αποστολής των μαχητικών stealth και θα επιτρέψει σε διάσπαρτα δικτυωμένα όπλα και κόμβους επιτήρησης, να αυξήσουν τις επιλογές επίθεσης και αναγνώρισης. 

Πολλές από τις λεπτομέρειες αυτής της μικρής οικογένειας επανδρωμένων και μη επανδρωμένων πλατφορμών, δεν είναι διαθέσιμες για λόγους ασφαλείας, επειδή βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη ή και τα δύο. 

Τα μη επανδρωμένα συστήματα που κατασκευάζονται για να υποστηρίζουν επανδρωμένα αεροσκάφη έκτης γενιάς, είναι πιθανό να εμφανιστούν πολύ νωρίτερα από μια επανδρωμένη παραλλαγή. Οι απαιτήσεις για μη επανδρωμένα συστήματα, που ονομάζονται Συνεργατικά Αεροσκάφη Μάχης (CCA), είναι ακόμα ασαφείς, αλλά ο Αντριου Χάντερ είπε στους δημοσιογράφους ότι, τα drones κατασκευάζονται σύμφωνα με βασικές επιχειρησιακές επιταγές.

«Χρειαζόμαστε ένα αεροσκάφος που να μπορεί να εκτελεί πτήσεις σε απαγορευμένο εναέριο χώρο και να βεβαιωθεί ότι, έχουμε την ικανότητα να καθιερώσουμε ελευθερία ελιγμών. Είχαμε επιτυχημένες πλατφόρμες χωρίς πλήρωμα που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω. Είναι πρόκληση να έχουμε μια πλατφόρμα ικανή να λειτουργεί σε απαγορευμένο εναέριο χώρο», είπε ο Χάντερ . 

Οι CCA θα διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και θα λειτουργούν ως κόμβοι επιτήρησης και επίσης ως πλατφόρμες επίθεσης. 

Ενώ το επανδρωμένο NGAD αναμένεται να είναι έτοιμο για λειτουργία γύρω στο τέλος της δεκαετίας, τα CCA θα μπορούσαν να είναι εδώ «σύντομα», είπε ο Χάντερ . «Η βιομηχανία επεκτείνει την Ε&Α και είναι έτοιμη για ένα πρόγραμμα εξαγοράς». 

Η προοπτική πολλαπλών δικτυωμένων CCA που εργάζονται σε στενό συντονισμό με ένα επανδρωμένο αεροπλάνο υποδοχής, εισάγει νέες τακτικές δυνατότητες, σε μεγάλο βαθμό επειδή θα δικτυωθούν μεταξύ τους καθώς και με ένα επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτελεί διοίκηση και έλεγχο.

 Ο έλεγχος των drones από τον αέρα, θα μειώσει τον λανθάνοντα χρόνο αποφεύγοντας την αποστολή δεδομένων μέσω ενός επίγειου σταθμού, κάτι που απλοποιεί τη μετάδοση δεδομένων ευαίσθητων στο χρόνο και μειώνει τον χρόνο από τον αισθητήρα σε έναν σκοπευτή. 

Ένα οπλισμένο προς τα εμπρός drone, για παράδειγμα, θα μπορούσε αυτόνομα να αναγνωρίσει έναν στόχο, να χρησιμοποιήσει την επεξεργασία του υπολογιστή και να επιτρέψει σε έναν άνθρωπο που λαμβάνει αποφάσεις, να καταστρέψει εχθρικούς στόχους από αποστάσεις. Οι προηγμένοι αλγόριθμοι και η επεξεργασία δεδομένων με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης (AI), μπορούν να αναλύσουν μια σειρά από μεταβλητές αποστολής από διαφορετικές ροές εισερχόμενων πληροφοριών αισθητήρων. 

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας : Το “Black Program” της Αμερικής : Η ιδέα του NGAD Loyal Wingman Drone έκτης γενιάς πλησιάζει την πραγματικότητα, αναφέραμε ότι το πρόγραμμα CCA θα περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών ως στοιχείο της οικογένειας συστημάτων Air Dominance (NGAD) της υπηρεσίας επόμενης γενιάς.

Σε μια συνομιλία με το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Μελετών Mitchell νωρίτερα αυτό το έτος, ο Διοικητής της USAF Pacific, Στρατηγός Kenneth Wilsbach , ζήτησε την αυτόνομη ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα, η οποία διαθέτει ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα Anti Access/ Area Denial.

Τα CCA θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αποστολές διεισδυτικής κρούσης πάνω από την ηπειρωτική Κίνα.

Το επανδρωμένο αεροσκάφος NGAD αναμένεται να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ακριβό αεροσκάφος F-35 πέμπτης γενιάς. Επομένως, η έμφαση στα αεροσκάφη χαμηλού κόστους χωρίς πλήρωμα που υποστηρίζουν το ακριβό μαχητικό δεν είναι άστοχη.

«Η Πολεμική Αεροπορία, πρέπει να λάβει μέτρα για να αρχίσει να μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί μαχητικά drones μαζί με μαχητικά αεροσκάφη, καθώς αναπτύσσει CCA», είπε ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Frank Kendall. Αυτό περιλαμβάνει τη γνώση του τρόπου συντήρησης τέτοιων drones, του τρόπου οργάνωσης του προσωπικού μιας μονάδας και του τρόπου με τον οποίο οι μη επανδρωμένες επιχειρήσεις θα ενσωματωθούν στη διαχείριση μάχης.

Το όραμα του Kendall περιλαμβάνει πάνω από πέντε drones που πετούν δίπλα σε ένα μαχητικό αεροσκάφος και εκτελούν αποστολές όπως χτύπημα, επιτήρηση και ηλεκτρονικό πόλεμο ή που χρησιμεύουν ως δολώματα , με λίγες οδηγίες από έναν άνθρωπο πιλότο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...