Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η κλιμάκωση Ισραήλ-Συρίας μεταφέρεται στην πρώτη γραμμή στα Υψίπεδα του Γκολάν

Οι επανειλημμένες επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία έχουν προφανώς αρχίσει να επηρεάζουν την κατάσταση κατά μήκος της κύριας γραμμής του μετώπου στα Υψίπεδα του Γκολάν. Μια ισραηλινή επίθεση που είχε στόχο την πρωτεύουσα της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας, τη Δαμασκό, στις 17 Σεπτεμβρίου οδήγησε σε ορισμένες εντάσεις στην πρώτη γραμμή.

Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν την επίθεση από την κατεύθυνση των υψωμάτων Γκολάν. Τα μαχητικά αεροσκάφη εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους κρουζ και δέκα κατευθυνόμενες βόμβες ολίσθησης στα νότια προάστια της Δαμασκού. Δύο πύραυλοι και έξι βόμβες αναχαιτίστηκαν με επιτυχία από τα συριακά συστήματα αεράμυνας Pantsir-S1 και Buk-M2E. Ωστόσο, αναφέρθηκαν επιπτώσεις.

Δύο κατασκευές στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού και μια βάση αεράμυνας στην κοντινή συνοικία Αλ-Κισουά χτυπήθηκαν.

Ο κύριος στόχος της επίθεσης φέρεται να ήταν το «Γραφείο Υποστήριξης του Σώματος του Λιβάνου» του Ιρανικού Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC). Το γραφείο φέρεται να υποστηρίζει τις φιλο-ϊρανικές δυνάμεις στη Συρία, και πιο σημαντικό τη Χεζμπολάχ στον γειτονικό Λίβανο.

Πέντε Σύριοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης. Όλοι τους φέρεται να ήταν χειριστές αεράμυνας.

Η θανατηφόρα επίθεση προφανώς είχε σκοπό να ενοχλήσει τις ιρανικές αποστολές όπλων που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Νωρίτερα φέτος, το Τελ Αβίβ κατηγόρησε το IRGC για λαθρεμπόριο όπλων στα αεροδρόμια της Συρίας με πολιτικά αεροσκάφη.

Δύο ημέρες μετά την επίθεση, στις 19 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε ένα ασυνήθιστο περιστατικό στην πρώτη γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Συρίας στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι πυροβόλησαν εναντίον τεσσάρων υπόπτων που πέταξαν αντικείμενα κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής με τη Συρία προς το Ισραήλ.

Ισραηλινά στρατεύματα πέρασαν τη γραμμή διαχωρισμού και άνοιξαν πυρ εναντίον των υπόπτων. Ένας από τους άνδρες τραυματίστηκε σοβαρά. Συνελήφθη από τους IDF και αργότερα μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στο Ισραήλ.

Αργότερα, οι IDF ισχυρίστηκαν ότι οι ύποπτοι έβαζαν νάρκες κατά προσωπικού κατά μήκος της γραμμής διαχωρισμού. Αυτοί οι ισχυρισμοί διαψεύστηκαν από πολλές πηγές στο κυβερνείο Αλ-Κουνέιτρα της νότιας Συρίας, οι οποίες είπαν ότι οι τέσσερις άνδρες μάζευαν μόνο καυσόξυλα.

Η φερόμενη επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση. Το Ισραήλ απάντησε σε παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν εξαπολύοντας αεροπορικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στη Συρία.

Το Ισραήλ ενέτεινε τις επιθέσεις του στη Συρία τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να πιέσει τη Δαμασκό να απομακρυνθεί από τους συμμάχους της, δηλαδή το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν θα συμβεί σύντομα.

Η Δαμασκός και οι σύμμαχοί της δεν έχουν απαντήσει σε καμία από τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ μέχρι στιγμής. Ωστόσο, δεν φαίνεται να σχεδιάζουν να υποκύψουν στην πίεση του Τελ Αβίβ. Οι εντάσεις πιθανότατα θα συνεχιστούν και θα πλησιάσουν πιο κοντά στην πρώτη γραμμή στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σύμβουλος Ερντογάν απειλεί 3 μεγάλα νησιά μας-Προσομοίωση ανακατάληψης νήσου από Γάλλους και Έλληνες πεζοναύτες προκαλεί σοκ σε Άγκυρα

Ι.Καραγκιούλ : (Θα κάνουμε δικά μας) Μοσούλη, Κιρκούκ, Χαλέπι, Τζαραμπλούς, Αφρίν, Ρόδο, Χίο, Λέσβο-Τουρκικός εθνικός...