Ένοπλες Συρράξεις

Το Γαλλικό Ναυτικό εκτόξευσε πύραυλο Aster-15 κατά την διάρκεια άσκησης

 Στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, η φρεγάτα κλάσης Aquitaine (FREMM) του Γαλλικού Ναυτικού FS Bretagne (D-655), πραγματοποίησε ζωντανή εκτόξευση ενός πυραύλου εδάφους-αέρος Aster 15, κατά τη διάρκεια άσκησης εκπαίδευσης αεράμυνας στον Βισκαϊκό Κόλπο.

Η FS Bretagne εμπλέκεται στους εναέριους στόχους, προσομοιώνοντας εισερχόμενες αεροπορικές απειλές με πύραυλο Aster 15 σε μια εκπαίδευση υψηλής έντασης. Ο πύραυλος κατέστρεψε επιτυχώς τον στόχο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, η απευθείας βολή διεξήχθη σε ρεαλιστικό σενάριο. «Προκειμένου να προετοιμαστούμε για μάχη υψηλής έντασης, αυτή η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε σε ένα ρεαλιστικό σενάριο που πραγματοποιήθηκε από έναν αξιωματικό του Τμήματος Εκπαίδευσης των Ναυτικών Δυνάμεων, με τους πόρους ενός κέντρου δοκιμών πυραύλων της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA) . Αυτό το σενάριο, οδήγησε στην περιπολία της Βρετάνης στις ακτές μιας εχθρικής χώρας: το πλοίο εξελίχθηκε έτσι για μια ολόκληρη μέρα σε κατάσταση συναγερμού, σε ένα πλαίσιο κρίσης που προσομοιώθηκε με συνδέσμους τακτικών δεδομένων».

 «Γνωρίζοντας τον πραγματικό χρόνο της επίθεσης, το πλήρωμα του Bretagne απέδειξε την ικανότητά του να προσαρμόζεται και να αντιδρά γρήγορα σε μια κατάσταση μάχης, αναπτύσσοντας επιτυχώς όλα τα μέσα αυτοάμυνας σε μεσαία και μικρή απόσταση», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

Σειρά πυραύλων Aster

Η σειρά πυραύλων Aster, που περιλαμβάνει κυρίως τους Aster 15 και Aster 30, είναι μια οικογένεια κάθετα εκτοξευόμενων πυραύλων εδάφους-αέρος. Το όνομα "Aster" προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη aster, που σημαίνει "άστρο". Το Aster κατασκευάζεται από την EuroSAM, μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία που αποτελείται από την MBDA Γαλλίας, την MBDA Ιταλίας (σε συνδυασμό 66%) και τον Όμιλο Thales (33%). Ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών απειλών, όπως υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ κατά πλοίων σε πολύ χαμηλό ύψος (Sea-skimming) και με γρήγορη πτήση αεροσκάφη ή βλήματα υψηλής απόδοσης.

Το Aster λειτουργεί κυρίως από τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ένα ολοκληρωμένο στοιχείο του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας PAAMS, γνωστό στο Βασιλικό Ναυτικό ως Sea Viper. Ως το κύριο όπλο του συστήματος PAAMS, η Aster εξοπλίζει τα αντιτορπιλικά Type 45 και τις φρεγάτες κλάσης Horizon. Το Aster εξοπλίζει επίσης, τις γαλλικές και ιταλικές φρεγάτες πολλαπλών χρήσεων FREMM, αν και δεν θα λειτουργούν ως μέρος μιας σουίτας αεράμυνας PAAMS.

Αν και το Aster 30 είναι ικανό για αντιβαλλιστικούς πυραύλους, μια παραλλαγή Aster Block 2 BMD (Ballistic Missile Defence) του πυραύλου Aster 30, με ικανότητα Hit-To-Kill και εξω-ατμοσφαιρική ικανότητα, αναπτύσσεται επί του παρόντος.

Χαρακτηριστικά

Ο Aster περιγράφεται καλύτερα ως ένας αντιπυραυλικός πύραυλος, που είναι ικανός να αναχαιτίσει όλους τους τύπους αεροπορικών απειλών υψηλής απόδοσης όπως π. αεροσκάφη, UAV, βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και πυραύλους κατά πλοίων σε βεληνεκές έως 120 km. 

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο εκδόσεις της οικογένειας πυραύλων Aster, η έκδοση μικρής εμβέλειας, Aster 15 και η έκδοση μεγάλης εμβέλειας, Aster 30. Τα σώματα των πυραύλων είναι πανομοιότυπα. Η διαφορά τους στην εμβέλεια και την ταχύτητα αναχαίτισης οφείλεται στο ότι, το Aster 30 χρησιμοποιεί έναν πολύ μεγαλύτερο ενισχυτή. Το συνολικό βάρος του Aster 15 και του Aster 30 είναι 310 κιλά και 450 κιλά αντίστοιχα. Το Aster 15 έχει μήκος 4,2 μέτρα, ανερχόμενο σε λίγο λιγότερο από 5 μέτρα για το Aster 30. Το Aster 15 έχει διάμετρο 180 mm.

Το Aster 30 είναι ικανό να φτάσει ταχύτητες 4,5 Mach, ενώ φτάνει σε υψόμετρα 20 km και είναι ικανό να εκτελεί εναέριους ελιγμούς μεγαλύτερους από 60 Gs, δίνοντάς του πολύ υψηλό βαθμό ευελιξίας. Αυτό οφείλεται στον συνδυασμό αεροδυναμικού ελέγχου και του ελέγχου διανύσματος άμεσης ώθησης που ονομάζεται "PIF-PAF". 

Τα διανύσματα ώθησης βρίσκονται σκόπιμα στο κέντρο βάρους του πυραύλου, μεγιστοποιώντας την απόκριση. Αυτό το σύστημα αποτρέπει επίσης τη ρήξη του πυραύλου σε ελιγμούς υψηλού g κατά τη διάρκεια διορθώσεων τροχιάς και επιτρέπει την εκτέλεση τέτοιων ελιγμών, χωρίς απώλεια αεροδυναμικών επιδόσεων, βελτιώνοντας την ακρίβεια της πρόσκρουσης στο στόχο. Μια τυπική εκτόξευση του Aster μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές τροχιάς 90 μοιρών.

Παραλλαγές:

Aster 15 - Άμυνα σημείων πλοίου και τοπικής περιοχής
Aster 30 Block 0 - Αποστολή τοπικής και ευρείας περιοχής άμυνας
Aster 30 Block 1 - Επίγεια άμυνα ευρείας περιοχής ικανή έναντι βαλλιστικών πυραύλων εμβέλειας 600 km, όπως Scud-B
Aster 30 Block 1NT (Νέα Τεχνολογία) - άμυνα ευρείας περιοχής ικανή έναντι βαλλιστικών πυραύλων εμβέλειας 1500 km
Aster 30 Block 2 BMD - άμυνα ευρείας περιοχής ικανή έναντι βαλλιστικών πυραύλων εμβέλειας 3000 km

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σύμβουλος Ερντογάν απειλεί 3 μεγάλα νησιά μας-Προσομοίωση ανακατάληψης νήσου από Γάλλους και Έλληνες πεζοναύτες προκαλεί σοκ σε Άγκυρα

Ι.Καραγκιούλ : (Θα κάνουμε δικά μας) Μοσούλη, Κιρκούκ, Χαλέπι, Τζαραμπλούς, Αφρίν, Ρόδο, Χίο, Λέσβο-Τουρκικός εθνικός...