Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ισραηλινός αναλυτής: Γιατί επιστράτευση; Επειδή η Ρωσία ήθελε έναν σύντομο και φθηνό πόλεμο

Οι αναφορές ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη μια μερική στρατιωτική κινητοποίηση στη Ρωσία δεν αποτελούν έκπληξη. Η Ρωσία προσπαθεί να πολεμήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία φθηνά, προστατεύοντας τους πολίτες της από οποιεσδήποτε πραγματικές συνέπειες, αλλά η ουκρανική αντίσταση συντρίβει τις ρωσικές μονάδες που στάλθηκαν στην εισβολή.

Η Μόσχα φέρεται να έχει εξετάσει τώρα ευρύτερη κινητοποίηση για την πολεμική προσπάθεια. Αυτό έρχεται καθώς η Ρωσία μιλάει για «δημοψηφίσματα» για περιοχές που έχει κατακτήσει, γράφει ο Ισραηλινός αναλυτής Σεθ Φράντζμαν (Seth Frantzman) για την Jerusalem Post.

Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα θέλει να σταθεροποιήσει τα κέρδη και να αντλήσει μερικούς νέους πόρους σε μια επιχείρηση. Η Μόσχα πάντα αποκαλούσε αυτή την επιχείρηση «ειδική», μη θέλοντας να την κάνει να φαίνεται σαν ένας τεράστιος πόλεμος, αλλά η Ουκρανία έδωσε στη Ρωσία έναν πραγματικό πόλεμο επειδή το Κίεβο δεν έπεσε όπως πίστευε η Μόσχα, και αντ' αυτού είχε ως αποτέλεσμα μια σκληρή σύγκρουση. Μια πρόσφατη σειρά αντεπιθέσεων της Ουκρανίας άλλαξε το ρυθμό και έβαλε τη Ρωσία εκτός ισορροπίας.

Η επιθυμία της Μόσχας να πολεμήσει τον πόλεμο φθηνά καταδεικνύεται από την απροθυμία της να δεσμεύσει τις περισσότερες από τις ένοπλες δυνάμεις της, χωρίς να χρησιμοποιεί πολύ την αεροπορία της και αντί να στέλνει μισθοφόρους, μαχητές από περιφερειακές περιοχές όπως η Τσετσενία και ακόμη και να στρατολογεί αιχμαλώτους για να πολεμήσουν.

Η Ρωσία στηρίζεται επιπλέον σε αυτονομιστικές περιοχές στην Ουκρανία για να βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις μάχες και τα δεινά. Ο όλος στόχος εδώ ήταν να αφήσουμε τη Μόσχα να κάνει τις δουλειές της ως συνήθως. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πήγε πρόσφατα στο Ουζμπεκιστάν για τη συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου συνάντησε άλλους αυταρχικούς.

Τι θέλει ο Πούτιν;

Ο Πούτιν θέλει να δημιουργήσει μια πολυπολική παγκόσμια τάξη και να μειώσει την επιρροή των ΗΠΑ στον κόσμο. Αλλά δεν μπορεί να το κάνει αυτό εάν δεν μπορεί να κερδίσει πολέμους και η Ρωσία χάνει στην Ουκρανία.

Δεν είναι σαφές εάν η επιστράτευση μπορεί να σημαίνει νέες επιθέσεις από τη Μόσχα ή απλώς έναν τρόπο για να εδραιώσει τα κέρδη που έχει ήδη κάνει. Φαίνεται ότι επιθυμεί να διεξαχθούν δημοψηφίσματα στην Ουκρανία, ώστε η Μόσχα να προσαρτήσει περισσότερα εδάφη, όπως έκανε με την Κριμαία το 2014.

Η Ρωσία έχει προκαλέσει τη φυγή του πληθυσμού ορισμένων περιοχών που κατέκτησε, αφήνοντας πίσω ανθρώπους που μπορεί να προτιμούν την κυριαρχία της Μόσχας. Ορισμένοι Ρωσόφωνοι Ουκρανοί είχαν συχνά δεσμούς με τη Μόσχα και προτιμούσαν φιλορώσους πολιτικούς. Η Ρωσία χρησιμοποίησε αυτούς τους Ουκρανούς το 2014 για να καταστρέψει τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ.

Η Κριμαία, μια περιοχή που κάποτε ήταν μέρος της Ρωσίας, αφαιρέθηκε επίσης από την Ουκρανία. Η άποψη της Μόσχας είναι ότι ένα τμήμα της Ουκρανίας ανήκει ιστορικά στη Ρωσία και ότι οι άνθρωποι εκεί είναι Ρώσοι, όχι Ουκρανοί. Αυτό είναι μέρος ενός είδους νεο-ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Μόσχας.

Όμως, όπως όλες οι αυτοκρατορίες, η Ρωσία προτιμά να είναι στις φθηνές στρατηγικές και εμμένει στην τακτική διαίρει και βασίλευε. Δεν ήθελε να δεσμεύσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες. Ο Πούτιν προσπάθησε να μεταρρυθμίσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δημιουργώντας αυτό που βλέπει ως νέο πρότυπο στρατού. Αλλά αυτός ο στρατός δεν είχε καλή απόδοση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία παραδοσιακά βασιζόταν σε στρατεύσιμους και μάζες ανδρών για να διεξάγει πόλεμο, ξεπερνώντας τις αρχικές αποτυχίες με ωμή βία. Έτσι η Ρωσία νίκησε τους Ναζί αλλά και τους Τσετσένους. Αλλά το 2022 μπορεί να είναι διαφορετικό. Η Μόσχα δεν θέλει να θυσιάσει ανθρώπους όπως έκανε τη δεκαετία του 1940 ή του 1990. Η Ουκρανία υποστηρίζεται επίσης από τη Δύση και παίρνει καλύτερο εξοπλισμό κάθε μέρα και η Ρωσία δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό της.

Η επιστράτευση θα μπορούσε να είναι μέρος της στρατηγικής για το τέλος του παιχνιδιού για τη Μόσχα. Να κινητοποιήσει και να εδραιώσει όσα κέρδη έχουν απομείνει και μετά να προσποιηθεί ότι κέρδισε τον πόλεμο με κάποιο είδος ειρήνης με μεσολάβηση, πιθανώς μια ειρήνη που μεσολάβησε η Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...