Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Θα τους βρούμε ξανά μπροστά μας! Η Δύση κλείνει τα μάτια καθώς το Ισλαμικό Κράτος μεγαλώνει και ευημερεί

Καθώς περάσαμε άλλη μια επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, οι άνθρωποι μιλούν για το Daesh (ISIS-Ισλαμικό Κράτος) σαν να ήταν μια ηττημένη, εξαντλημένη δύναμη. Στην πραγματικότητα, είναι ένα πιο παγκοσμιοποιημένο κίνημα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία τους. Μόλις το 2017, περίπου το 80% της δραστηριότητας του Daesh ήταν στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά το 2022 η συντριπτική πλειονότητα των επιθέσεων τους πραγματοποιήθηκαν αλλού - πάνω από τις μισές προερχόμενες από την Αφρική και ένας αυξανόμενος αριθμός επικεντρώθηκε στο Αφγανιστάν και στα γειτονικά κράτη.

Τόσο το Daesh όσο και η Αλ Κάιντα έχουν γίνει ιδιαίτερα ενεργά σε όλη την περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων ακυβέρνητων χώρων στο Μάλι, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο. Επεκτείνονται με τρομακτικό ρυθμό, στρατολογώντας δυναμικά κατά μήκος φυλετικών γραμμών και μετατρέποντας την «τζιχάντ» τους σε μια βάναυση επίθεση κατά των αντίπαλων φυλών.

Εν τω μεταξύ, το franchise του Daesh στη Δυτική Αφρική ελέγχει μεγάλο μέρος της τεράστιας περιοχής της λίμνης Τσαντ, χρησιμοποιώντας αυτές τις απροσπέλαστες περιοχές και το απέραντο δάσος Σαμπίσα της Νιγηρίας ως σημεία στάσης για να επιτεθεί στον στρατό. Κατά τη διάρκεια του 2022, αυτός ο κλάδος επεκτάθηκε από τη βορειοανατολική Νιγηρία για να χτυπήσει ευρύτερα μέρη αυτού του ταραγμένου έθνους, συμπεριλαμβανομένου ενός διαλείμματος από τη φυλακή τον Ιούλιο στα περίχωρα της πρωτεύουσας, Αμπούτζα, στο οποίο ελευθερώθηκαν εκατοντάδες μαχητές κρατούμενοι.

Στη Νιγηρία, το Καμερούν, τη Μοζαμβίκη και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Daesh πραγματοποιεί δολοφονικές επιθέσεις σε σχεδόν καθημερινή βάση εναντίον ανυπεράσπιστων χριστιανικών χωριών, σφάζοντας δεκάδες ανθρώπους κάθε φορά.

Το Daesh στο Αφγανιστάν γιορτάζει αιματηρές επιθέσεις εναντίον σιιτικών τζαμιών και ακόμη και σε ναό των Σιχ. Αυτά τα χτυπήματα επιδιώκουν εν μέρει να φέρουν σε αμηχανία τους μεγάλους εχθρούς του, τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ως η de facto αρχή στο Αφγανιστάν υποτίθεται ότι υπερασπίζονται αυτές τις μειονοτικές ομάδες. Το Daesh κερδίζει δύναμη στρατολογώντας μέσα από τις δυσαρεστημένες τάξεις των Ταλιμπάν - αυτούς που απέτυχαν να απολαύσουν τα οφέλη της ανάβασης της ομάδας στην εξουσία και που πιστεύουν ότι έχει συμβιβαστεί με τις ριζοσπαστικές ισλαμικές αρχές της.

Σε όλο το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία, το Daesh έχει ξεκινήσει τη ρητορική επίθεση, διανέμοντας προπαγανδιστικό υλικό σε ένα ολοένα ευρύτερο φάσμα γλωσσών, επιδιώκοντας να δελεάσει τους μαθητές με πλύση εγκεφάλου σε μεντρεσέ και σεμινάρια στις τάξεις τους, ιδιαίτερα στις περιοχές των φυλών με την κορυφή των Παστο. Το κίνημα των Ταλιμπάν εμφανίστηκε στην πρώτη θέση.

Σημείο μηδέν το Αφγανιστάν

Χάρη στα αβίαστα λάθη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, το Αφγανιστάν γίνεται ξανά το σημείο μηδέν για την τρομοκρατία. Μακριά από το να τηρούν τις υποσχέσεις τους ότι θα αποστασιοποιηθούν από τις τρομοκρατικές ομάδες, οι Ταλιμπάν φιλοξενούν προσεκτικά την ηγεσία της Αλ Κάιντα και φαίνονται ανίσχυροι να αποφύγουν να παρασυρθούν από το πιο ριζοσπαστικό Daesh. Η τελευταία θανατηφόρα επίθεση του Daesh στη ρωσική πρεσβεία και η δολοφονία κληρικών υψηλού προφίλ αποδεικνύουν την ικανότητά τους να χτυπούν σημαντικούς στόχους, ενώ η Αλ Κάιντα χρησιμοποιεί τον αφγανικό της παράδεισο για να ανασυντεθεί σε όλο τον κόσμο.

Έχει ανταπόκριση ο κόσμος; Πέρα από την αποστολή του περιστασιακού drone στο Αφγανιστάν και την Υεμένη, η στρατηγική της Δύσης «πάνω από τον ορίζοντα» παραδίδει τεράστια τμήματα του κόσμου στους τρομοκράτες. Μπορούν τα κορυφαία κράτη και οι πολυμερείς θεσμοί να αντιμετωπίσουν μόνο μία κρίση τη φορά; Όσο οι τρομοκράτες περιορίζονται σε δυσλειτουργικά κράτη, ως επί το πλείστον αγνοούνται και αφήνονται να κάνουν τις δουλειές τους ανενόχλητοι.

Η Al-Shabab έχει αντλήσει έμπνευση από τη νίκη των Ταλιμπάν για να καθιερωθεί ως η κυρίαρχη δύναμη σε ολόκληρη τη Σομαλία, παντού εκτός από το Μογκαντίσου και σε μερικούς άλλους θύλακες. Μεγάλο μέρος των παγκόσμιων εσόδων της Αλ Κάιντα καρπώνεται από τα εδάφη της στη Σομαλία. Αν και το Daesh έχει μόνο μια βάση εκεί, πιστεύεται ότι είναι ένας ζωτικός οικονομικός κόμβος για την ομάδα.

Η αντιτρομοκρατική στρατηγική της Δύσης βρίσκεται σε παρόμοια αταξία στη Δυτική Αφρική, αφού οι γαλλικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Μάλι, επισημαίνει η Arab News. Αυτή η υποχώρηση αντιπροσώπευε μια νίκη για τις προσπάθειες προπαγάνδας και προσέγγισης της Μόσχας και των μισθοφόρων της Βάγκνερ, οι οποίοι μπήκαν στο ρήγμα, διαπράττοντας φρικτές σφαγές με το πρόσχημα των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Η προπαγάνδα του Daesh αξιοποιεί την πρόσφατη ενδοσιιτική αναταραχή στο Ιράκ για να υποστηρίξει ότι οι Σουνίτες δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από το να ευθυγραμμιστούν με τις διαφωνούμενες σιιτικές πολιτικές δυνάμεις και θα πρέπει αντ 'αυτού να δώσουν καταφύγιο στους μαχητές του Daesh ως προγεφύρωμα για την ανάκτηση του «χαλιφάτου» τους.

Το Daesh στο Ιράκ είχε πράγματι γίνει πιο αδύναμο από έτος σε έτος από το 2017, με μειωμένους αριθμούς επιθέσεων, μειωμένη θνησιμότητα, σε στενότερες γεωγραφικές περιοχές. Οι πάλαι ποτέ ισχυροί κλάδοι του Daesh στην επαρχία Σαλαχουντίν σπάνια πραγματοποιούν σήμερα σημαντικές επιθέσεις. Κατά τη διάρκεια του 2022, μόνο τα παραρτήματα του Daesh στη Ντιγιάλα και στο Κιρκούκ ήταν σταθερά ενεργά και με μαλακούς στόχους, όπως καύση γεωργικών εκτάσεων και δολοφονίες σιιτών αμάχων.

Οι προκάτοχοι του Daesh πολέμησαν για ουσιαστική ήττα γύρω στο 2010. Αυτό δεν τους εμπόδισε να επανέλθουν στην κυριαρχία το 2014, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες μαχητές πίσω στις τάξεις τους ως συνέπεια της πολιτικής αστάθειας του Ιράκ και των δηλητηριωδών σεχταριστικών εντάσεων. Το Daesh τώρα αισθάνεται ότι μια άλλη τέτοια ευκαιρία είναι στον αέρα.

Σε όλη την αχανή περιοχή Μπάντια της Συρίας, το Daesh προσπάθησε να παραμείνει κάτω από τα ραντάρ ενώ ανοικοδομεί και προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις. Ακριβώς όπως το Daesh τον Ιανουάριο οργάνωσε την τολμηρή επιδρομή του στη φυλακή Ghuwayran στην επαρχία Χασάκα, προτεραιότητα θα είναι να επιτεθούν στα τεράστια κέντρα κράτησης στην ανατολική Συρία, όπου κρατούνται μαχητές και οι οικογένειές τους. Η προπαγάνδα του Daesh υπενθυμίζει συνεχώς στους πεζούς τους το καθήκον τους να «σπάσουν τα τείχη» αυτών των φυλακών και να απελευθερώσουν τους συντρόφους τους.

Ωρολογιακή βόμβα τα κέντρα κράτησης

Αυτά τα στρατόπεδα κράτησης είναι μια ακόμη ωρολογιακή βόμβα. Μακριά από τον έλεγχο αυτών των επικίνδυνων τρομοκρατικών στοιχείων, τα επίπεδα ριζοσπαστικοποίησης μεταξύ των κρατουμένων - συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών - είναι τέτοια που ακόμη και η ηγεσία του Daesh προσπάθησε να βάλει ένα καπάκι σε ορισμένες «υπερεξτρεμιστικές» τάσεις (γκουλάτ). Αυτά τα στρατόπεδα υπάρχουν εδώ και πέντε χρόνια, ωστόσο οι προσπάθειες επαναπατρισμού αυτών των πολυεθνικών εξτρεμιστικών στοιχείων έχουν προχωρήσει με ρυθμό σαλιγκαριού. Περιμένει ο κόσμος απλώς το Daesh να επιστρέψει στην επίθεση και να απελευθερώσει χιλιάδες μαχητές του;

Η περιοχή του Κόλπου είναι μια σπάνια ιστορία επιτυχίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με μαχητικά δίκτυα διαλυμένα και αμελητέα δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Οι περίπλοκες διαδικασίες εμποδίζουν την κυκλοφορία των κεφαλαίων, παράλληλα με περίπλοκα προγράμματα αποριζοσπαστικοποίησης. Οι μαχητικές ομάδες στην Υεμένη έχουν επίσης αποδυναμωθεί, με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο να περιορίζεται σε αξιοθρήνητα επίπεδα παρακαλώντας τοπικές φυλές να εμποδίσουν μια νέα επίθεση του στρατού στην επαρχία Αμπιάν.

Από το 2022, ο κίνδυνος βρίσκεται σε διάσπαρτες τρομοκρατικές ομάδες που επεκτείνονται, στρατολογούνται και συνενώνονται σε μαχητικές αυτοκρατορίες σε ολόκληρη την περιοχή. Ήδη από το Μάλι, μέσω του Νίγηρα και της Νιγηρίας και στο Τσαντ και το Καμερούν, εάν οι φατρίες του Daesh κατορθώσουν να συνδεθούν μεταξύ τους, έχει τα φόντα ενός τεράστιου «χαλιφάτου» που εκτείνεται σε περίπου 2.000 χιλιόμετρα.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να αφορά τη δολοφονία τρομοκρατών παρά την εξάλειψη των τεράστιων ακυβέρνητων χώρων που αναπόφευκτα καταλαμβάνουν. Η φτώχεια, η πείνα, η κρατική αποτυχία, η ερημοποίηση και οι διακοινοτικές συγκρούσεις είναι γόνιμες πρώτες ύλες από τις οποίες τρέφονται αυτά τα παράσιτα. Μπορεί να γελάμε με τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι «εξάλειψε» το Daesh, αλλά οι αντιτρομοκρατικές πολιτικές του Μπάιντεν δεν εμπνέουν περισσότερη εμπιστοσύνη.

Αυτές οι διαταραγμένες τρομοκρατικές λατρείες θανάτου εκμεταλλεύονται τη θρησκεία με σκοπό να σκοτώσουν χιλιάδες αθώους ανθρώπους, να πυροδοτήσουν συγκρούσεις και να φέρουν ολόκληρες περιοχές του κόσμου σε αστάθεια. Η εμπειρία μας δείχνει ότι η τρομοκρατία μπορεί να ηττηθεί, αλλά όσο τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου αποτυγχάνουν στο καθήκον τους να καταπολεμήσουν τις τεράστιες παγκόσμιες ανισότητες και να αποτρέψουν τη διάλυση κυρίαρχων κρατών, δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από αυτήν την παγκοσμιοποιημένη μάστιγα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ