Ένοπλες Συρράξεις

Ο Χαφτάρ στοχοποιεί τους Τούρκους στην Τρίπολη-Ηχηρό μήνυμα Αλ Σίσι σε Ερντογάν: Δεν αναγνωρίζουμε τον φιλότουρκο Dbeibah

Ηχηρό μήνυμα ήταν του γενικού διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ στους “προσκυνημένους” στον σουλτάνο Ερντογάν, πολιτικούς της Τρίπολης της Λιβύης.

  “Δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι όσο υπάρχει τρομοκρατία στη χώρα. Εμείς και η τρομοκρατία δεν μπορούμε να είμαστε δίπλα δίπλα”, ανέφερε ο ίδιος με νόημα που αφορά 100% την κυβέρνηση του τουρκικής καταγωγής Λίβυου πρωθυπουργού Dbeibah, και των τουρκικών δυνάμεων στην χώρα.

Δεν πρόκειται για μία τυχαία δήλωση του Λίβυου Στρατάρχη, ( ο οποίος έχει Τρεις υιούς ανώτερους αξιωματικούς στις δυνάμεις της Εθνικού Στρατού της Λιβύης, ι οι οποίοι θα ανέλθουν μελλοντικά στα ύπατα αξιώματα του ενωμένου στρατού της χώρας).

https://www.youtube.com/watch?v=rWjd-lkHW10

Οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών του LNA, έδωσαν πιθανότατα απόρρητη έκθεση, στην οποία εκτός όλων των άλλων θα αναφέρεται  η αύξηση της παρουσίας Τούρκων μισθοφόρων και αξιωματικών-εκπαιδευτών με έδρα την Τρίπολη της Λιβύης.   

Ο Χαφτάρ βλέπει ότι ο Ερντογάν, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο "σφιχταγκαλιάζει την χώρα του", και γνωρίζει πολύ καλά, ότι οι Τούρκοι θα φύγουν μελλοντικά μόνο με την “ ξιφολόγχη” από το λιβυκό έδαφος, για αυτό και προειδοποιεί για τα επερχόμενα.  

Σφοδρή αντίδραση της Αιγύπτου στην τουρκόφιλη κυβέρνηση του Dbeibah με αποχώρηση των μελών της από τον αραβικό σύνδεσμο  

Την ίδια ακριβώς άποψη έχουν και στην Αίγυπτο, μέλη της οποίας με επικεφαλής τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, αποχώρησαν επιδεικτικά από τη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου, για την ανάληψη της προεδρίας του συνδέσμου από την ΥΠΕΞ της παράνομης κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Λιβύης Abdul Dbeibah.

Η κίνηση ήταν μια προφανής διαμαρτυρία ενάντια στην εκπροσώπηση της Λιβύης στην παναραβική σύνοδο κορυφής.

Η Αίγυπτος υποστηρίζει τον αντίπαλο της κυβέρνησής αυτής, γνωρίζοντας ότι ο Dbeibah λαμβάνει σαφείς εντολές από το Σαράι του Σουλτάνου σε υπερθετικό βαθμό.

Οι θέσεις της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας άδειασαν καθώς η Najla Mangoush, η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, μιλούσε σε μια συνάντηση για τους Άραβες υπουργούς Εξωτερικών στο Κάιρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shukry έφυγε από την αίθουσα συνεδριάσεων στα κεντρικά γραφεία του Αραβικού Συνδέσμου όταν η Mangoush πήρε τη θέση της για να προεδρεύσει της συνεδρίασης.

Η Αίγυπτος βλέπει το χάος στη γειτονική Λιβύη ως απειλή για τη σταθερότητά της, με τους φιλότουρκους μαχητές της Τρίπολης, να χρησιμοποιούν τη λιβυκή έρημο ως ασφαλές καταφύγιο για να εξαπολύσουν θανατηφόρες επιθέσεις κατά των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας και χριστιανών.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου υποστήριξε ότι η θητεία της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Ντμπέιμπα με έδρα την Τρίπολη έληξε αφού το κοινοβούλιο της Λιβύης με έδρα την ανατολική Λιβύη διόρισε τον αντίπαλο του νωρίτερα αυτό το έτος.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, η Mangoush προσπάθησε να υποβαθμίσει την αποχώρηση του Shukry, λέγοντας ότι «δεν ήταν κρίση αλλά μια διάσταση απόψεων» σχετικά με τη νομιμότητα της κυβέρνησης του Dbeibah.

Το τρέχον πολιτικό αδιέξοδο της Λιβύης προέκυψε από την αποτυχία διεξαγωγής εκλογών τον Δεκέμβριο και την άρνηση του Ντμπέιμπα να παραιτηθεί.

Σε απάντηση, το ανατολικό κοινοβούλιο της χώρας διόρισε ως  πρωθυπουργό, τον Fathi Bashagha, ο οποίος για μήνες προσπαθεί να εγκαταστήσει την κυβέρνησή του στην Τρίπολη.

Το λιβυκό κοινοβούλιο ακύρωσε τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα στην ανατολική πόλη της Βεγγάζης, αφού ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές δεν μπόρεσαν να αποχωρήσουν από την πρωτεύουσα Τρίπολη, η οποία ελέγχεται από τις  πολιτοφυλακές του Ντμπέιμπα.

Πρόσφατα είχαμε νέες μάχες στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. Φονικές συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις προκάλεσαν τον θάνατο 23 Λίβυων τον περασμένο μήνα στην πρωτεύουσα της Λιβύης, προμηνύοντας επιστροφή στη βία εν μέσω ενός μακροχρόνιου πολιτικού αδιεξόδου.

Η κλιμάκωση απειλεί να συντρίψει τη σχετική ηρεμία που απολάμβανε η Λιβύη τα τελευταία δύο χρόνια.
Το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος ευρίσκεται στο χάος μετά από μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ που ανέτρεψε και σκότωσε τον δικτάτορα  Moammar Gadhafi το 2011.

Η Αίγυπτος, μαζί με τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Γαλλία, είναι οι βασικοί  υποστηρικτές του Στρατάρχη  Khalifa Haftar, ο οποίος τώρα είναι σύμμαχος με τον Bashagha, ενώ η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα πλέον στον ορίζοντα, είναι ένας νέος ανελέητος γύρος εχθροπραξιών, με την πλευρά του Χαφτάρ να στοχεύει με βοήθεια του Αλ Σίσι και αλων χωρών στην εκδίωξη των Τούρκων από την Λιβύη, αλλιώς ειρήνη και προκοπή δεν θα υπάρξει για την χώρα αυτή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...