Ένοπλες Συρράξεις

Βγαίνει μπροστά ο Χαφτάρ! Πως η Τουρκία αποσταθεροποιεί τη Λιβύη επιδιώκοντας τη νομιμοποίηση του παράνομου μνημονίου και την κλοπή Ελληνικής ΑΟΖ

"Ο Χάφταρ λέει ότι ο LNA θα αναλάβει δράση για το πολιτικό αδιέξοδο κατά την επίσκεψή του στην Κούφρα", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα: 

"Ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, Γενικός Διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη τη Δευτέρα στην πόλη Kufra, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Λιβύη, όπου συναντήθηκε με ηγέτες της κοινότητας και στελέχη του στρατού που βρίσκονται εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ομιλία και οι θέσεις Χαφτάρ

Σε ομιλία του κατά την τελετή της επίσκεψης, ο Χάφταρ τόνισε ότι «δεν φτιάξαμε έναν στρατό για να παρακολουθούμε τη Λιβύη να σύρεται στην άβυσσο από τους καταχραστές», σημειώνοντας ότι η αποφασιστική λύση «είναι στα χέρια του λαού και πρέπει να αγωνισθεί για να ανακτήσει τα δικαιώματά του και να χτίσει το κράτος τους».

Οι δηλώσεις του 78χρονου αρχηγού του στρατού έρχονται λίγες ημέρες αφότου στην πρωτεύουσα Τρίπολη σημειώθηκαν θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ενόπλων ομάδων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 32 ανθρώπων με 159 τραυματισμούς, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Στις συγκρούσεις συμμετείχαν ένοπλες ομάδες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Abdul Hamid Dbeibeh, ενάντια στις δυνάμεις του Fathi Bashagha, ο οποίος επελέγη ως προσωρινός πρωθυπουργός από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού ο Dbeibeh απέτυχε να οργανώσει εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021 σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Ο Dbeibeh αρνείται να παραιτηθεί από την εξουσία, αλλά παραμένει αναγνωρισμένος ως ηγέτης της Λιβύης από τη διεθνή κοινότητα, οδηγώντας σε πολιτικό αδιέξοδο. 

Ο Χάφταρ, ο οποίος διορίστηκε διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2015, υποστηρίζει τον Μπασάγκα.

Παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες του τελευταίου να εισέλθει βίαια στην Τρίπολη χρησιμοποιώντας ένοπλες ομάδες που εδρεύουν στα δυτικά, οι δυνάμεις του Χάφταρ δεν συμμετείχαν σε πλήρη στρατιωτική επέμβαση για να στηρίξουν τον πρωθυπουργό που διορίστηκε από το κοινοβούλιο.

Ωστόσο, στην ομιλία του στην Κούφρα τη Δευτέρα, ο Χάφταρ έδειξε ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει πλέον.

«Εμείς, ο λαός και ο στρατός, πρέπει να διορθώσουμε την κατάσταση πριν να είναι πολύ αργά, όπως έχουμε αντιμετωπίσει μαζί τον κίνδυνο της τρομοκρατίας», είπε.

Ο Χάφταρ τόνισε επίσης ότι ο λαός της Λιβύης πρέπει επίσης να αναλάβει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κρίσης της χώρας.

«Κανείς εκτός από τον ίδιο τον λαό δεν θα σώσει τη Λιβύη, θα την λύσει και θα φτιάξει τον οδικό της χάρτη και εμείς θα την προστατεύσουμε», είπε.

Οι κινήσεις Dbeibah

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Abdul Hamid Dbeibah είπε ότι έδωσε εντολή στο Υπουργείο Άμυνας να επιταχύνει τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το κλείσιμο των στρατοπέδων που καταλαμβάνονται από ένοπλες ομάδες στο κέντρο της Τρίπολης και τη μετακίνησή τους έξω από την πόλη. 

Ο Dbeibah πρόσθεσε σε τηλεοπτική δήλωσή του την Κυριακή, λιγότερο από μία ημέρα μετά το τέλος των συγκρούσεων στην Τρίπολη, ότι «η επίθεση έληξε μαζί με το σχέδιο επέκτασης των θητειών για εκείνους που ήταν βάρος για όλους τους Λίβυους τα τελευταία οκτώ χρόνια."

«Λέω στον Aqila Saleh ότι το σχέδιο της παράλληλης κυβέρνησης απέτυχε καθώς οι Λίβυοι απορρίπτουν την επέκταση και δεν ξεγελιούνται εύκολα από ένα σχέδιο με μια νέα κυβέρνηση ». Πρόσθεσε, ζητώντας να ξεχαστεί το παρελθόν και να βγουν όλα τα κόμματα μέσω εκλογών.

Ο Ντμπέιμπα περιέγραψε επίσης ότι αυτοί  που «οδήγησαν την επίθεση στην Τρίπολη» ήταν εργαλεία για τις διεθνείς ατζέντες που επιθυμούν η Λιβύη να παραμείνει ασταθής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του είχε λάβει μέτρα για να ανατρέψει όσους εμπλέκονται στην επίθεση στην Τρίπολη, είτε ήταν στρατιωτικοί είτε πολίτες. 

Οι δηλώσεις Bashagha

Ο πρωθυπουργός που ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων Fathi Bashagha κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Abdul Hamid Dbeibah, τους συμβούλους και την οικογένειά του για την αιματοχυσία και τα λεηλατημένα χρήματα στη χώρα, λέγοντας ότι ο κύριος λόγος ήταν η προσκόλληση στην εξουσία και η απόρριψη της βούλησης των Λιβυών από τον Dbeibah.

Στην πρώτη του δήλωση μετά τις συγκρούσεις στην Τρίπολη που σκοτώθηκαν 32 άτομα και δεν επέτρεψαν στην κυβέρνησή του να ελέγξει την πρωτεύουσα, ο Bashagha είπε ότι δεν λαχταράει για εξουσία αλλά για το πολιτικό κράτος δικαίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Dbeibah ότι είναι συμμορία. ασκώντας την καταστολή και την τρομοκρατία.

Ο Μπασάγκα τόνισε την προσήλωσή του στην αρχή της ειρηνικής άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, λέγοντας ότι ο Ντμπέιμπα ήταν αυτός που εκμεταλλεύτηκε τους πόρους του κράτους για να υποστηρίξει ένοπλες ομάδες, κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει να ιδρύσει ένα δικτατορικό κράτος που σκοτώνει ή φυλακίζει όλους όσους του αντιτίθενται.

Η δήλωση Bashagha ήρθε μετά την έκδοση απαγόρευσης ταξιδιού και εντάλματα σύλληψης από τον ίδιο τον Στρατιωτικό Εισαγγελέα  για αυτον  και άλλα άτομα που εμπλέκονται στις πρόσφατες συγκρούσεις στην Τρίπολη.

Κατασχέσεις-εμπρησμοί αυτοκινήτων της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας

Τέλος η Arrageeb Libyan Consumer Protection Organisation (ALCPO) καταδίκασε τις πρόσφατες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη και τη διαφθορά κεφαλαίων και δημοσίου χρήματος, σχετικά με την καύση περίπου 75 νέων αυτοκινήτων Kia 2022 που ανήκουν στην Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η οργάνωση εξήγησε στη σελίδα της στο Facebook ότι η αξία ενός αυτοκινήτου υπολογίζεται σε περισσότερα από 90.000 δηνάρια, συνολικής αξίας άνω του ενάμιση εκατομμυρίου δηνάρια Λιβύης.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι ο Haitham Al-Tagouri ενεργώντας για λογαρισμό της κυβέρνησης Bashagha,κατάσχει τα αυτοκίνητα, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο οι φωτογραφίες αποκάλυψαν ότι τα αυτοκίνητα κάηκαν ολοσχερώς.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη οδεύει από το κακό στο χειρότερο, με τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του εμφυλίου πολέμου να είναι ορατότερος από ποτέ. 

Η δυαρχία που ισχύει στη Λιβύη αυτή τη στιγμή, των 2 Πρωθυπουργών και κυβερνήσεων, είναι αυτή που δημιουργεί τεράστια προβλήματα ενότητας του κράτους, επηρεάζοντας  την ομαλότητα στη χώρα και την πορεία προς τη διεξαγωγή εκλογών σε αυτή. 

Οι δηλώσεις Χαφτάρ περί έμπρακτης  στήριξης μελλοντικά του Πρωθυπουργού Bashagha, σε συνδυασμό με την άρνηση του φιλότουρκου μεταβατικού Πρωθυπουργού Dbeibah, να απομακρυνθεί από τη θέση του, όπως προβλεπόταν, δημιουργεί εντονότατες ανησυχίες στη Διεθνή κοινότητα για το μέλλον της Λιβύης. 

Η Τουρκία κρύβεται πίσω από την στήριξη του αχυράνθρωπού της Dbeibah, ωθώντας τις καταστάσεις σε ακραία πόλωση, με επακόλουθα όπως είδαμε τον θανατο και τον τραυματισμό δεκάδων Λίβυων. 

Απώτερος σκοπός του Ερντογάν είναι μέσω του εξαπτέρυγού του Dbeibah, η νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου Ερντογάν-Σάρατζ, με το οποίο διαμοιράζεται η Ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ