Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ζαπορίζια ώρα μηδέν! Πώς ο πυρηνικός σταθμός χρησιμοποιείται για πολεμικούς σκοπούς & γιατί κινδυνεύει η Ευρώπη

Πολλά έχουν ειπωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες για την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στα Ζαπορίζια (NPP). Αυτή είναι μια ζωτικής σημασίας εγκατάσταση για την Ουκρανία, καθώς παρέχει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, και είναι επίσης ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη.

Οι πυρηνικοί σταθμοί κατασκευάζονται με εντυπωσιακά πρότυπα ασφαλείας και εξετάζονται κάθε είδους περιστατικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια εγκατάσταση που είναι έτοιμη να αντέξει την άμεση πρόσκρουση ενός επιβατικού αεροσκάφους στη δομή του δύσκολα θα καταστραφεί από αδέσποτα βολές οποιουδήποτε είδους ή ακόμη και από την άμεση πρόσκρουση βλημάτων πυροβολικού. Φυσικά, εάν η Ουκρανία, όπως κατηγορεί το Κρεμλίνο, είχε την πρόθεση να καταστρέψει το εργοστάσιο (κάτι εντελώς παράλογο γιατί η χώρα χρειάζεται την ενέργεια που παράγει), μικρή επιτυχία μπορεί να αναμένεται αν σκοπεύει να το κάνει με επιθέσεις πυροβολικού. 

Μόλις γίνει αυτή η προσέγγιση, τίθεται ένα ερώτημα: Τι συμβαίνει τότε γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια; Γιατί αυτό το αποφασιστικό ενδιαφέρον να τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής και να ανακοινωθεί μια πιθανή καταστροφή;

Και εδώ είναι που προκύπτει η προσέγγιση ενός ανησυχητικού σεναρίου.

Η τρέχουσα κατάσταση του πολέμου, παρά το ότι μπορεί να φαίνεται, δεν είναι ακριβώς ευνοϊκή για τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε κανείς σχεδόν να μιλήσει για μια κατάσταση αποκλεισμού. Εάν δοθεί προσοχή σε διάφορους παράγοντες, θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η ρωσική θέση μπορεί να πλησιάζει σε σημείο απόγνωσης και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ επικίνδυνη αλλά χρήσιμη απόφαση.

Η περισσότερο από πιθανή (τολμούμε να πούμε ασφαλής) διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα είναι ένα δαμόκλειο ξίφος που κρέμεται πάνω από το μέλλον της οικονομίας της ευρωζώνης. Οι συνέπειες αυτού του μέτρου μπορεί να είναι πολύ οδυνηρές και να οδηγήσουν την Ευρώπη σε μια ύφεση που δεν έχει ξαναδεί εδώ και δεκαετίες. Η Ρωσία το ξέρει. Και γνωρίζει επίσης ότι αυτό μπορεί να είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας που τερματίζει την τρέχουσα «ενότητα» απέναντι στις ενέργειές του στην Ουκρανία.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, ένα αδιαμφισβήτητο και αντικειμενικό γεγονός, και το οποίο η ίδια η Ρωσία γνωρίζει, είναι ότι, ενόψει της επέκτασης της σύγκρουσης, εκτός των συνόρων με την Ουκρανία, δεν εμπλέκεται το ΝΑΤΟ, αλλά εμπλέκονται ορισμένες χώρες της περιοχήςστο επίπεδο των συμβατικών δυνάμεων, η Ρωσική Ομοσπονδία αναπόφευκτα θα ηττηθεί. Όπως έχει επισημανθεί σε άλλες περιπτώσεις, η μόνη αποτρεπτική ικανότητα της Ρωσίας είναι επί του παρόντος η πυρηνική ενέργεια.

Η Ρωσία χρειάζεται μια αλλαγή κατεύθυνσης που, γυρίζοντας τη σύγκρουση, προϋποθέτει ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα εστιάζει στη διακοπή της, αλλά ταυτόχρονα χωρίς στρατιωτική επέμβαση, και που ταυτόχρονα εξυπηρετεί για να επιτύχει τουλάχιστον ένα μέρος των στόχων που τέθηκαν στην αρχή του πολέμου και να εδραιώσουν όσα έχουν κατακτηθεί μέχρι τώρα.

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να παρέχεται από ένα «ατύχημα» στον πυρηνικό σταθμό. Ένα γεγονός αυτού του διαμετρήματος θα σήμαινε ότι όλες οι διεθνείς προσπάθειες θα επικεντρώνονταν στον περιορισμό των συνεπειών αυτού του ατυχήματος, που σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε στον τερματισμό των εχθροπραξιών. Κανείς δεν θα καταλάβαινε ότι η Ρωσία ή η Ουκρανία θα συνέχιζαν να πολεμούν σε μια τέτοια κατάσταση. Όμως, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει μια διαρροή ραδιενέργειας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξαπλωθεί προς τα δυτικά, επηρεάζοντας κυρίως την Ουκρανία, περνώντας τα σύνορά της, αλλά δημιουργώντας στη χώρα μια de facto απαγορευμένη ζώνη που θα σήμαινε έναν σαφή διαχωρισμό των εδαφών που κέρδισε η Ρωσία από την υπόλοιπη Ουκρανία. Αυτό, μαζί με ό,τι κέρδισε στο Ντονμπάς, θα δημιουργούσε αυτή τη νεκρή ζώνη που αναζητούσε η Ρωσία στην αρχή του πολέμου.

Ένα τέτοιο ατύχημα θα ήταν πολύ δύσκολο να αποδοθεί, και φυσικά η Ρωσία θα επικεντρώσει την ευθύνη στην Ουκρανία (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το προσωπικό που εξακολουθεί να λειτουργεί το εργοστάσιο είναι Ουκρανικό). Στην πραγματικότητα, και είναι ένα από τα στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι ένα σενάριο που μελετάται, η Ρωσία προετοιμάζει την ιστορία εδώ και εβδομάδες, δημιουργώντας την αφήγηση για να κατηγορήσει την Ουκρανία για οτιδήποτε συμβεί στο NPP.

Υπάρχουν εκείνοι που μπορεί να πιστεύουν ότι πιθανές απώλειες αμάχων ή ζημιές στον άμαχο πληθυσμό κάνουν αυτή την πιθανότητα πιο μακριά. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Η ιστορία μας διδάσκει ότι η Ρωσία κάνει έναν ψυχρό υπολογισμό «κόστους-οφέλους» σε αυτές τις περιπτώσεις και θα ήταν αφελές να σκεφτούμε ότι το κύριο μέλημα για τη Ρωσία είναι οι κάτοικοι μιας περιοχής που κατακτήθηκε από την Ουκρανία.

Ως εκ τούτου, οι συνέπειες θα είναι η παύση των εχθροπραξιών, η εδραίωση των κερδισμένων μέχρι τώρα, η διακοπή κάθε προσπάθειας της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει επίθεση στην περιοχή Χερσώνα, η υλοποίηση για δεκαετίες μιας ζώνης διαχωρισμού μεταξύ των συνόρων, κλείσιμο της διόδου προς τη θάλασσα και σοβαρή, σχεδόν ανεπανόρθωτη ζημιά στην ουκρανική οικονομία.

Αυτό θα έδινε στη Ρωσία τον χρόνο που χρειαζόταν για να ανακάμψει από τις συνέπειες του πολέμου, να αναδιατάξει τις συμβατικές της δυνάμεις και να διαδώσει για την εγχώρια κατανάλωση έναν απολογισμό τουλάχιστον μερικής νίκης.

Θα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που μια εγκατάσταση αυτού του τύπου χρησιμοποιείται για πολεμικούς σκοπούς, ωστόσο, αυτός ο πόλεμος μας εκπλήσσει σχεδόν καθημερινά. Και αυτό το σενάριο, που πολλοί θα απορρίψουν επειδή το υποσυνείδητό τους δεν θέλει να παραδεχτεί κάτι τόσο τρομερό, δεν πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη. Παρ' όλα αυτά η αρκούδα τραυματίζεται, όχι θανάσιμα, αλλά πολύ σοβαρά και αρχίζει να έχει λίγες λύσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ