Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τι συμβαίνει στη Λιβύη; Οι δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ κατέρριψαν Αμερικανικό drone MQ-9 Reaper

"MQ-9 Reaper της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ καταρρίφθηκε από το LNA στη Λιβύη", είναι άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Ένα αναγνωριστικό drone MQ-9 Reaper ER καταρρίφθηκε πάνω από τη Λιβύη αφού εισήλθε στον εναέριο χώρο της χώρας. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, το drone ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Το MQ-9 Reaper ER αναχαιτίστηκε από την αεράμυνα του Εθνικού Στρατού της Λιβύης LNA, με επικεφαλής τον Στρατηγό Khalifa Haftar. Το drone καταρρίφθηκε στην περιοχή πάνω από τη Βεγγάζη.

Το LNA διαθέτει επίγεια συστήματα αεράμυνας σοβιετικής ή ρωσικής σχεδίασης. Τα 9K33 Osa, C-200, Pantsir-C1, SA-8b Gecko και Strela-10 αποτελούν μέρος του καταλόγου του LNA.

Σύμφωνα με παρατηρητές και ειδικούς, είτε το Pantsir-C1 είτε το 9K33 Osa κατέρριψαν το MQ-9 Reaper ER.

Το LNA έχει ήδη ανακοινώσει ότι δύο πύραυλοι έπληξαν το MQ-9 Reaper ER, αλλά δεν διευκρίνισε το μοντέλο τους. Το drone πιθανότατα ανήκει στην 324η Εκστρατευτική Μοίρα Αναγνώρισης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που εδρεύει στην αεροπορική βάση Sigonella στην Ιταλία. Αυτή η μοίρα είναι μέρος της 319ης Πτέρυγας Πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η 319η Πτέρυγα Αναγνώρισης, η οποία αποτελεί μέρος των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική USAFE-AFAFRICA, εκτός από το MQ-9 Reaper ER, έχει στο απόθεμά του και το RQ-4B Global Hawk.

Η 319η Πτέρυγα Αναγνώρισης πραγματοποιεί συχνά αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης και επίθεσης πάνω από τη Λιβύη.

MQ-9 Reaper ER

Το MQ-9 Reaper ER είναι ένα αμερικανικό drone που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την General Atomics. Παρουσιάστηκε επίσημα το 2007, αλλά έκανε την πρώτη του πτήση πριν από σχεδόν 21 χρόνια,το 2001. Το MQ-9 Reaper ER είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και χρησιμοποιημένα αναγνωριστικά drones.

Στις ΗΠΑ, είναι σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία, τη NASA και την Εσωτερική Ασφάλεια των ΗΠΑ. Άλλοι φορείς εκμετάλλευσης σε όλο τον κόσμο είναι η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ινδία, η Ισπανία, το Μαρόκο, η Ταϊβάν, η Ιαπωνία κ.λπ. Η Φινλανδία και η Πολωνία έχουν ζητήσει την αγορά του MQ-9 Reaper και θεωρούνται μελλοντικοί χειριστές του drone.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκδοση ER έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και μεγαλύτερη πτέρυγα από τη βασική έκδοση. Το drone τροφοδοτείται από ένα στροβιλοκινητήρα Honeywell TPE331-10, 900 ίππωνμε ψηφιακό ηλεκτρονικό έλεγχο κινητήρα DEEC. Η τελική του ταχύτητα είναι 300 mph (482 km/h, 260 kn), ενώ η ταχύτητα πλεύσης είναι 194 mph (313 km/h, 169 kn).

Το εύρος λειτουργίας της βασικής έκδοσης είναι 1.900 km και μπορεί να παραμείνει στον αέρα για τουλάχιστον 14 ώρες.

Η κύρια λειτουργία του είναι αναγνωριστικές και επιθετικές αποστολές αφού μπορεί να οπλιστεί.

Διαθέτει 7 σκληρά σημεία όπου μπορούν να αναπτυχθούν σταθμοί όπλων. Είναι πιο συχνά οπλισμένο με πυραύλους αέρος-εδάφους AGM-114 Hellfire. Μπορεί να μεταφέρει έως και τέσσερις από αυτούς τους τύπους πυραύλων. Μπορεί επιπλέον να εξοπλιστεί με δύο βόμβες καθοδήγησης με λέιζερ GBU-12 Paveway II των 230 κιλών.

Λιβυκός εμφύλιος πόλεμος

Έχοντας κυβερνήσει τη χώρα από το 1969, ο Μουαμάρ Καντάφι εκδιώχθηκε και σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο του 2011. Ως αποτέλεσμα, η χώρα βρέθηκε σε μια κατάσταση διπλής εξουσίας: στα ανατολικά, ένα κοινοβούλιο συνεδριάζει στο Τομπρούκ, το οποίο υποστηρίζεται από τον εθνικό στρατό της Λιβύης, τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, και στα δυτικά, στην Τρίπολη, υπάρχει  μια εθνική κυβέρνηση

Στη Λιβύη, αυτή τη στιγμή λαμβάνουν χώρα ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών διαφορετικών ηγετών.

Η χώρα κυβερνάται  από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας GNA, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Fayez Saraj,  και από την «ανατολική κυβέρνηση» με επικεφαλής τον Abdullah Abdurrahaman at-Thani.

Η ανατολική κυβέρνηση υποστηρίζεται από τον διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 13 Ιανουαρίου 2020 στη Μόσχα διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχηγών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού LNA Khalif Haftar και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας GNA Faiz Sarraj.

Παρόντες ήταν και μέλη των Υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Στη συνάντηση, ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ενημέρωσε τη Ρωσία για τους όρους συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας στη Λιβύη. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Χάφταρ, οι πολιτοφυλακές που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη υποχρεούνται να παραδώσουν όπλα στο διάστημα από 45 έως 90 ημέρες. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ελέγχεται από μια ειδική επιτροπή που δημιουργήθηκε από το LNA μαζί με τον ΟΗΕ.

Ο Χάφταρ αρνήθηκε επίσης να αναγνωρίσει την Τουρκία ως ενδιάμεσο για την επίλυση της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς η τουρκική πλευρά δεν είναι ουδέτερη και υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας GNA.

Ταυτόχρονα, το GNA υποστηρίζει ενεργά την Τουρκία και η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται στο πλευρό του LNA. Ανεπίσημοι σύμμαχοί της είναι η Γαλλία και τα ΗΑΕ.

Οι μάχες σταδιακά υποχώρησαν, υπογράφηκε ανακωχή στα τέλη του 2020 και η λιβυκή κυβέρνηση αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες ξένων δυνάμεων, αλλά να επιλύσει το ζήτημα του διαλόγου μεταξύ των εμπόλεμων Λιβύων."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Επισημαίνουμε ότι η κατάρριψη του drone των ΗΠΑ έγινε μία μόλις ημέρα αφού το Αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε επίσημαη ανακοίνωση για την κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη, η οποία ήταν η εξής:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις νέες απειλές για βίαιη σύγκρουση στην Τρίπολη και καλούν για άμεση αποκλιμάκωση από όλες τις πλευρές. Η συντριπτική πλειοψηφία των Λιβύων επιδιώκει να επιλέξει την ηγεσία τους ειρηνικά μέσω εκλογών. Καλούμε όσους κινδυνεύουν να παρασυρθούν ξανά στη βία να καταθέσουν τα όπλα και ειδικότερα προτρέπουμε τους ηγέτες της Λιβύης να δεσμευτούν ξανά χωρίς καθυστέρηση στον προσδιορισμό μιας συνταγματικής βάσης για προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.

Η συνεχιζόμενη αστάθεια είναι μια υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης για το διορισμό ενός νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, προκειμένου να επαναληφθούν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης, με ενιαία υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν τις εκκλήσεις μας για ηρεμία και εκ νέου δέσμευση στις εκλογές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης και των διαβουλεύσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 30 Αυγούστου για τη Λιβύη".

Η κατάρριψη του MQ-9 Reaper ER, δείχνει αφενός την πρόθεση των ΗΠΑ να έχουν υπό τον έλεγχό τους κινήσεις του Στρατηγού Χαφτάρ αλλά και της Ρωσικής Vagner στην Ανατολική Λιβύη και αφετέρου την αποφασιστικότητα αυτών και το εύθραυστο κλίμα ειρήνης που υπάρχει στη χώρα.

Εκτίμηση μας είναι ότι το τοπίο στη Λιβύη θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει τον Σεπτέμβριο και αφού θα έχουν προηγηθεί η σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ καθώς και ο διορισμός του νέου εκπροσώπου του ΟΗΕ για τη χώρα.

Μέχρι τότε μπορεί να σημειωθούν αψιμαχίες μεταξύ των διάφορων φατριών- δυνάμεων χωρίς όμως να εμπεριέχουν  κάτι το θεαματικό, το οποίο θα αλλάξει το υπάρχον σκηνικό στη Λιβύη.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...