Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσο-περσικός άξονας! Οι επιπλοκές για ΗΠΑ-Ισραήλ της αγοράς ιρανικών drones & της επέκτασης της στρατηγικής συνεργασίας

Το Ιράν και η Ρωσία είχαν επεκτείνει το επίπεδο της στρατηγικής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς, πιο πρόσφατα στο διάστημα όταν ένας ρωσικός πύραυλος εκτόξευσε έναν ιρανικό δορυφόρο σε τροχιά από τη ρωσική εγκατάσταση εκτόξευσης στο Καζακστάν.

Το Ιράν θα επωφεληθεί αναμφίβολα από την ανανέωση της τράπεζας στόχων του και τον εντοπισμό περισσότερων στόχων που σχετίζονται με τους εχθρούς του που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή, κυρίως τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, η Ρωσία έχει υπογράψει συμβόλαιο με το Ιράν για την αγορά 1.000 drones αφού το Ιράν παρέδωσε μερικά αεροσκάφη και έναν προσομοιωτή στον οποίο εκπαιδεύτηκαν Ρώσοι αξιωματικοί: χρησιμοποίησαν με επιτυχία τα πρώτα drones στην Ουκρανία.

Αυτή η κίνηση θεωρείται άνευ προηγουμένου για μια υπερδύναμη να αγοράσει τα drones της από το Ιράν. Η Τεχεράνη θεωρεί ότι αυτό αποτελεί αναγνώριση της προηγμένης και αποτελεσματικής στρατιωτικής βιομηχανίας της, που επιτεύχθηκε παρά τα 43 χρόνια κυρώσεων των ΗΠΑ στην «Ισλαμική Δημοκρατία».

Η Ρωσία δεν έχει αφιερώσει μεγάλη προσοχή ή επαρκείς επενδύσεις στη βιομηχανία των drones την τελευταία δεκαετία. Αντίθετα, η Μόσχα έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων, οι οποίοι πέτυχαν ένα επιχειρησιακό επίπεδο αυτής της τεχνολογίας μπροστά από τις ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για στρατιωτική ανάπτυξη έχει επικεντρωθεί στους στρατηγικούς πυραύλους πυρηνικής κεφαλής - ενώ στην πραγματικότητα τα drones έχουν γίνει απαραίτητα για κάθε στρατό.

Το Ιράν ανέπτυξε επίσης τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ακριβείας για να φτάσουν σε απόσταση 2000 km και χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον διαφορετικών στόχων. Ωστόσο, όπως μπορούμε να δούμε, η Τεχεράνη επικεντρώθηκε επίσης στην εντατική ανάπτυξη της βιομηχανίας των drone.

Η Τεχεράνη τα χρησιμοποίησε στη Συρία και τα παρέδωσε στους συμμάχους της στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, μεταφέροντας εμπειρίες και στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο Ιράν που επικαλείται ο ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, Elijah J. Magnier, «η αγορά drones από μια υπερδύναμη όπως η Ρωσία είναι μια σημαντική ένδειξη που επιβεβαιώνει την ποιότητα και την ανάπτυξη της ιρανικής βιομηχανίας, η οποία έχει καταφέρει να παράγει τα πιο προηγμένα drones όπως το Shahid 129 που μπορεί να πετάξει για περίοδο που υπερβαίνει τις 24 ώρες. Αυτό είναι που προσέλκυσε τη Ρωσία, ειδικά για χρήση στον πόλεμό της στην Ουκρανία».

«Η Μόσχα και η Τεχεράνη συνεργάζονται εδώ και καιρό όταν τα συμφέροντά τους ευθυγραμμίζονται, ειδικά στην αντιμετώπιση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αλλά οι πρόσφατες διευθετήσεις τους υπογραμμίζουν μια πιο συντονισμένη προσπάθεια να ενισχύσουν τη συνεργασία τους», αναφέρεται στην AEI Critical Threats. «Οι Πρόεδροι Πούτιν και Ραΐσι έχουν μιλήσει μεταξύ τους τουλάχιστον τέσσερις φορές από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο παγκόσμιο ηγέτη. Ο Πούτιν επισκέφθηκε την Τεχεράνη τον Ιούλιο του 2022, το οποίο ήταν το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό εκτός του εδάφους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από την αρχή της σύγκρουσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δυτικοί εμπειρογνώμονες έχουν από καιρό σημειώσει ότι το Κρεμλίνο έχει ένα ισχυρό ατού στη μάχη με τον Λευκό Οίκο για την Ουκρανία, την ευπάθεια του Τελ Αβίβ, ενός βασικού συμμάχου των ΗΠΑ, στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Εβραίος γκουρού της πολιτικής ασφαλείας Ehud Barak δήλωσε ωμά: «Είναι πολύ αργά για μια χειρουργική επίθεση που θα εμποδίσει την πυρηνική ενέργεια του Ιράν». Ως εκ τούτου, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο πόλεμο, ακριβώς όταν η Ρωσία και η Κίνα έγιναν, αν και περιστασιακοί, αλλά ισχυροί σύμμαχοι.

Αν κάποιος έχει ξεχάσει: για την Ουάσιγκτον, η περσική ένταξη στην πυρηνική λέσχη είναι εξ ορισμού απαράδεκτη, ειδικά αφού η Τεχεράνη έχει ήδη βαλλιστικούς πυραύλους για να χτυπήσει όχι μόνο το Τελ Αβίβ, αλλά και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Για τη Ρωσία, σύμφωνα με την AEI & ISW, το Ιράν είναι πρώτα απ' όλα ένας διάδρομος διαμετακόμισης προς την Ινδία, ανεξέλεγκτος από τη Δύση, εναντίον του οποίου οι ΗΠΑ δεν θα τολμήσουν να επιβάλουν κυρώσεις λόγω του κινεζικού παράγοντα.

Όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία, οι ΗΠΑ, επικαλούμενες την ουκρανική πλευρά, γράφουν ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη λάβει 46 προηγμένα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η Δύση, με βάση τα στοιχεία πληροφοριών της, πιστεύει ότι η Τεχεράνη θα στείλει έως και 300 ισχυρά UAV στη Μόσχα, ενώ άλλες πληροφορίες ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στα 1000.

Η εποχή των ατιμώρητων δολοφονιών κορυφαίων ιρανών στρατιωτικών και επιστημόνων έφτασε στο τέλος της. Είναι κακό και για το Ισραήλ. Ο δορυφόρος Canopus-V θα ακυρώσει τις δυνατότητες του ακίνητου Iron Dome, καθώς σμήνη πυραύλων θα στοχεύουν πλέον κυρίως την αεράμυνα του εβραϊκού κράτους.

«Το Κρεμλίνο μπορεί επίσης να παρέχει στο Ιράν μαχητικά αεροσκάφη όπως το Su-35, που θα επιτρέψει στον ιρανικό στρατό να αποκτήσει μια σύγχρονη αεροπορία. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ότι η Ρωσία εκπαιδεύει ήδη Πέρσες πιλότους και τεχνικούς για να χειρίζονται αυτόν τον τύπο αεροσκάφους», καταγγέλλουν ειδικοί από την ομάδα του Carlo.

Οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η περσική βοήθεια με drone θα είναι πολύ απαραίτητη για το Κρεμλίνο για την επίτευξη στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία. Με τη σειρά της, η ρωσική υποστήριξη για το εκκολαπτόμενο στρατιωτικό διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν και την αεροπορία θα μπορούσε να βελτιώσει τον προσδιορισμό του στόχου του IRGC και να αυξήσει την απειλή που θέτει το Ιράν για τις ΗΠΑ και τους εταίρους του στη Μέση Ανατολή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...