Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μπορούν τα F-35 και F-22 Raptor να νικήσουν το J-20;

Μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, η Κίνα ουσιαστικά απέκλεισε το νησί, το οποίο η Κίνα αποκαλεί «η γη μου», κάτι που ενισχύει τη διεκδίκησή της για ανεξαρτησία.

Ενώ οι ασκήσεις συνεχίζονται με μεγάλη συμμετοχή σε όλο το νησί, οι δυνάμεις της Ταϊβάν συνεχίζουν να παραμένουν σε επαγρύπνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με ειδικούς, εν μέσω της έντασης Σινο-Ταϊβάν, είναι πιθανό να έρθουν αντιμέτωπες ΗΠΑ και Κίνα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το πιο προηγμένο στον κόσμο Joint Strike Fighter F-35, και το F-22 Raptor το   οποίο οι ΗΠΑ δεν πωλούν ούτε στους στενότερους συμμάχους τους,   ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπα με  το κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς J-20.

Να επισημάνουμε ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει δώδεκα F-22 και τέσσερα F-35 σε ασκήσεις με την Ιαπωνία. Αυτό ήταν ως απάντηση, στις αυξημένες ρωσικές και κινεζικές «στρατηγικές πτήσεις συντονισμού» και άλλους ναυτικούς ελιγμούς, πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Εδώ είναι οι δυνατότητες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των F-35, F-22 και J-20...

F-22 RAPTOR

Το F-22 Raptor αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin και τέθηκε σε λειτουργία το 1997, με τελικές παραδόσεις περίπου 187 το 2012. Το αεροσκάφος είναι ένα μαχητικό  κυριαρχίας στον αέρα που ξεχωρίζει με τις δυνατότητες stealth του.

Δεδομένου ότι οι επιδρομές αέρος-αέρος δεν απαιτούνταν στις  επιχειρήσεις των ΗΠΑ, το F-22 παρέμεινε αδρανές. Αφού η USAF είδε την εισαγωγή των J-20, διατήρησε ακόμα το F-22.

Το F-22 μήκους 19 μέτρων διαθέτει κινητήρες Pratt και Whitney F-119-100, με διάνυσμα ώσης με κατεύθυνση κλίσης με ορθογώνιες υποδοχές. Μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες 2 Mach (2.469 km/h) και ζυγίζει 19,7 τόνους.

Το F-22 μπορεί να πετάξει 799 χιλιόμετρα χωρίς εξωτερική υποστήριξη καυσίμου. Με ανώτατο όριο υπηρεσίας τα 50.000 πόδια, το αεροσκάφος μπορεί να πετάξει 2.962 χιλιόμετρα με ανεφοδιασμό.

Οι κινητήρες Pratt και Whitney, είναι μερικοί από τους καλύτερους στον κόσμο, δίνοντας στο Raptor ικανότητα να μπορεί να φτάσει σε υπερηχητικές ταχύτητες χωρίς να εμπλέκονται οι μετακαυστήρες. Αυτό σημαίνει ότι, καταναλώνει λιγότερο καύσιμο και μειώνει την υπέρυθρη υπογραφή που δεν μπορούν να ανιχνεύσουν οι αισθητήρες αέρα, εδάφους και πυραύλων του εχθρού.

Το αεροσκάφος έχει τρεις θήκες όπλων, εσωτερικά ένα μεγάλο κύριο διαμέρισμα κάτω από την άτρακτο κατά μήκος της κεντρικής γραμμής και δύο μικρότερα διαμερίσματα πίσω από τις εισαγωγές του κινητήρα.

Ενώ  μπορεί να μεταφέρει πρωτεύοντες πυραύλους αέρος-αέρος, όπως ο προηγμένος πύραυλος αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς (AMRAAM) και το πλευρικό τύλιγμα AIM-9X σε όλα τα διαμερίσματα, τα πυρομαχικά αέρος-εδάφους μπορούν μόνο να μεταφέρονται στο κύριο διαμέρισμα με την προϋπόθεση ότι, έχουν αντικατασταθεί τα AAM.

Σηματοδοτεί την πρώτη αδυναμία του F-22, το οποίο μπορεί να φέρει έξι AIM-120D και δεν μπορεί να εκτελέσει αποστολές πολλαπλών ρόλων.

Διαθέτει το ραντάρ στερεάς κατάστασης AN/APG-77 Active Electronically Scanned Array (AESA) με εμβέλεια 160 χιλιομέτρων, ανώτερη σύντηξη αισθητήρων και συνδέσεις δεδομένων. Αλλά το χρυσό πρότυπο του είναι η ευελιξία και οι κινηματικές του επιδόσεις, που το τοποθετούν στο ίδιο επίπεδο με τα ρωσικά αεροσκάφη Suhoy στις αερομαχίες.

Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι ότι, είναι «ολόπλευρο» κρυμμένο, αλλά όχι αόρατο. Αυτό καθιστά επίσης, πιο δαπανηρή τη συντήρηση με υψηλότερο κόστος κύκλου ζωής, μαζί με αναφορές και εικόνες της προσαρμοσμένης επίστρωσης απορροφητή ραντάρ.

F-35 LIGHTNING II

Ένα 5ης γενιάς, μονοθέσιο, μονοκινητήριο, αμερικανικό μαχητικό πολλαπλών αποστολών παντός καιρού, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για να εκτελεί αποστολές αεροπορικής υπεροχής και επίθεσης και να αναπτύσσει  συνεργασία με διαφορετικά αεροσκάφη, για κάθε σκοπό στον πόλεμο. Μπορεί επίσης, να παρέχει αποτελεσματικά ηλεκτρονικό πόλεμο και δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης.

Η Lockheed Martin, μαζί με τους κύριους συνεργάτες της Northrop Grumman και BAE Systems, είναι ο κύριος ανάδοχος των F-35. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις εκδόσεις του αεροσκάφους. Το F-35A (CTOL), το παραδοσιακό μοντέλο απογείωσης και προσγείωσης, το F-35B (STOVL) με σύντομη απογείωση και κάθετη προσγείωση και το F-35C που αναπτύσσεται σε αεροπλανοφόρα.

Το F-35 σχεδιάστηκε βασικά ως αεροσκάφος επόμενης γενιάς, ικανό για αεροπορικές επιδρομές και αυτοάμυνα. Το μήκος του αεροσκάφους είναι 15,67 μέτρα, το ύψος είναι 4,33 μέτρα. Το άνοιγμα των φτερών του είναι 10,65 μέτρα.

Το απόλυτο βάρος του αεροσκάφους (για το μοντέλο Α) είναι 13,17 τόνοι. Τα μοντέλα F35B και F35 C ζυγίζουν περίπου 1,5 τόνο περισσότερο από το μοντέλο Α. Το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι 31,8 τόνοι, με κανονικό βάρος 22,4 τόνους.

Έχει την ικανότητα να βλέπει τους στόχους του από μεγάλη απόσταση.  Το F-35 κρύβει όλα τα όπλα του μέσα στο κύτος, η απουσία οποιασδήποτε βόμβας ή όπλου από εξωτερικούς φορείς αυξάνει επίσης τη μυστικότητά του.

Το F-35B έχει δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Μπορεί να φτάσει ταχύτητα 1.931 km/h και μπορεί να μείνει στον αέρα για 2 ώρες και 36 λεπτά. Η αυτονομία είναι γύρω στα 2000 χιλιόμετρα, αν και υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των μοντέλων.

 Εκτός από το κανόνι αεροσκαφών GAU-22/A των 25 mm και τους πυραύλους κλάσης «αέρος-αέρος» και «αέρος-εδάφους», το GBU-31 JDAM φέρει κατευθυνόμενες βόμβες GBU32 JDAM.

J-20  MIGHTY DRAGON

Το Chengdu J-20, γνωστό και ως Mighty Dragon, είναι ένα δικινητήριο μαχητικό stealth πέμπτης γενιάς που αναπτύχθηκε από την Chengdu Aircraft Industry Group. Το αεροσκάφος, το οποίο έκανε την πρώτη του πτήση στις 11 Ιανουαρίου 2011, τέθηκε σε υπηρεσία το 2017.

Το J-20 είναι το τρίτο επιχειρησιακό μαχητικό stealth πέμπτης γενιάς στον κόσμο, μετά τα F-22 και F-35. Το αεροσκάφος μήκους 20 μέτρων ελέγχεται από έναν πιλότο. Το αεροσκάφος έχει κενό βάρος 19,4 τόνους και μέγιστο βάρος απογείωσης 36,3 τόνους.

Το αεροσκάφος, το οποίο μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 2.100 km, χρησιμοποιεί παράγωγο AL-31 ή εγχώριους κινητήρες έκδοσης WS-15.

Το J-20 διαθέτει ένα μεγάλο διαμέρισμα όπλων και δύο μικρές πλευρικές θέσεις όπλων, για πυραύλους αέρος-αέρος μικρής/μεγάλης εμβέλειας (AAM) (PL-10, PL-12 C/D & PL-21). Το J-20, το οποίο δηλώνεται ότι έχει το ίδιο φορτίο όπλου με τα F-22, μπορεί να μεταφέρει έξι πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς και δύο μικρού βεληνεκούς.

Οι αναλυτές σημείωσαν ότι, το J-20 χρησιμοποιεί παρόμοια σχεδίαση stealth με τα F-22 και F-35, παρέχοντας καλή ικανότητα stealth στο μπροστινό μέρος. Ωστόσο, αναφέρεται ότι η πλευρά του αεροσκάφους και τα αξονικά ακροφύσια ενδέχεται να εκθέσουν το αεροσκάφος σε ανίχνευση ραντάρ.

Το J-20 είναι αεροσκάφος πέμπτης γενιάς με δυνατότητες stealth. Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν το J-20 θα ταιριάζει με τα σημερινά αεροσκάφη stealth ή θα είναι ανώτερο από αυτά. Το F-22 Raptor έχει αποδεδειγμένη τεχνολογία και ως εκ τούτου, έχει εικαστεί ότι τα περισσότερα από τα αεροσκάφη 5ης γενιάς σήμερα είναι παρόμοια με τα Raptor.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σύμβουλος Ερντογάν απειλεί 3 μεγάλα νησιά μας-Προσομοίωση ανακατάληψης νήσου από Γάλλους και Έλληνες πεζοναύτες προκαλεί σοκ σε Άγκυρα

Ι.Καραγκιούλ : (Θα κάνουμε δικά μας) Μοσούλη, Κιρκούκ, Χαλέπι, Τζαραμπλούς, Αφρίν, Ρόδο, Χίο, Λέσβο-Τουρκικός εθνικός...