Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ανάφλεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Επιχείρηση Αζέρων για κατάληψη του διαδρόμου Λατσίν- Νεκροί και τραυματίες Αρμένιοι στρατιώτες

Την 1η Αυγούστου το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε ξανά επίθεση με στόχο τη λήψη νέων ευνοϊκών θέσεων εντός του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η προσπάθεια του αποτράπηκε από τις Αρμενικές δυνάμεις και σύμφωνα με της ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας το περιστατικό επιλύθηκε.

«Αναμένουμε από τους Ρώσους ειρηνευτές να αποτρέψουν οποιεσδήποτε απόπειρες παραβίασης της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ). Και οι μονάδες του Αζερμπαϊτζάν που διείσδυσαν μέσω της γραμμής επαφής να αποσυρθούν», είπε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, κατά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στις 20:09 της 1ης Αυγούστου, αξιωματούχοι του Καραμπάχ ανέφεραν ότι οι αζερικές μονάδες άνοιξαν πυρ εναντίον των στρατιωτικών τους θέσεων κατά μήκος του βόρειου και βορειοδυτικού τμήματος της γραμμής επαφής, δηλώνοντας ότι απέτρεψαν αρκετές εισβολές. Ειδοποιήθηκαν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Nagorno Karabakh Observer.

Περίπου 11 λεπτά αργότερα, αζερικά ΜΜΕ άρχισαν να κυκλοφορούν ειδήσεις επικαλούμενες αξιωματούχους της άμυνας τους που διαψεύδουν την είδηση, δηλώνοντας ψευδείς πληροφορίες. Στις 21:34 τοπική ώρα, αξιωματούχοι της άμυνας του Καραμπάχ διέψευσαν ανεπίσημες ειδήσεις για μάχη, αλλά επιβεβαίωσαν ότι η ένταση παραμένει. Επιπλέον, ανέφεραν ότι ο στρατός του ΝΚ συνεργάζεται με τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις για την επίλυση της κατάστασης. Στις 22:08 τοπική ώρα, η de facto κυβέρνηση του Καραμπάχ ανέφερε ότι εκείνη την ώρα η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής επαφής ήταν σταθερή, οι αξιωματούχοι του ΝΚ συνεργάζονταν με τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις για να δώσουν λύση στην κατάσταση.

Μόλις τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, αξιωματούχοι του Καραμπάχ ανέφεραν ότι ένας στρατιώτης, ο Αλμπέρτ Μπακσιάν (Albert Bakhshyan), τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα των παραβιάσεων της εκεχειρίας.  Περαιτέρω επίσημες πληροφορίες από το Αζερμπαϊτζάν ήταν ελάχιστες, περιορίζονταν στην προαναφερθείσα παράθεση της δήλωσης του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Τα μέσα ενημέρωσης της Αρμενίας επικαλέστηκαν έναν δικηγόρο της αντιπολίτευσης, ο οποίος ανέφερε ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν γύρω από τα χωριά Ναρεστάρ και Γιεγκτσάχογκ. Ένα άλλο αρμενικό μέσο ενημέρωσης επικαλέστηκε αναφορές από αδιευκρίνιστες πηγές που ανέφεραν ότι περίπου 400 Αζέροι στρατιώτες συμμετείχαν στο περιστατικό.

Στις 3 Αυγούστου, από τις 09:00, οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν εκτοξευτές χειροβομβίδων και μη επανδρωμένα κατά των θέσεων του Αμυντικού Στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο Αρμένιοι στρατιώτες, να τραυματιστούν 7, η ζωή των 6 από αυτών δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, η κατάσταση του ενός αξιολογείται βαριά.

Το δεύτερο μισό της ημέρας, οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν επιθετικά drones στο βορειοδυτικό τμήμα της γραμμής επαφής μεταξύ Ναγκόρνο Καραμπάχ και Αζερμπαϊτζάν. Σκοτώθηκε 1 στρατιώτης του Αμυντικού Στρατού, τραυματίστηκαν ακόμα 8 στρατιωτικοί.

«Το βράδυ της 4ης Αυγούστου και από τις 09:00 η επιχειρησιακή-τακτική κατάσταση στη γραμμή επαφής στο Αρτσάχ είναι σχετικά σταθερή», αναφέρει ο Αμυντικός Στρατός του Αρτσάχ.

Σημειώνεται ότι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν σε ορισμένες περιοχές παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός χρησιμοποιώντας φορητά όπλα διαφόρων διαμετρημάτων. Δεν υπάρχουν απώλειες από την αρμενική πλευρά. Σοβαρή κρίνεται η κατάσταση των 4 από τους 19 στρατιωτικούς που τραυματίστηκαν την προηγούμενη μέρα και ενός ακόμη - εξαιρετικά σοβαρή. Οι γιατροί αξιολογούν την κατάσταση των υπολοίπων τραυματιών ως ικανοποιητική.

Με τη μεσολάβηση της διοίκησης του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος γίνονται βήματα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να καταλάβει τον διάδρομο του Λατσίν, ο οποίος βρίσκεται υπό την ρωσική προστασία, με τη Δήλωση κατάπαυσης του πυρός. Αποτελεί τον μόνο δρόμο που συνδέει το Αρτσάχ και την Αρμενία. Θέλουν να πάρουν θέσεις στον λόφο που είναι δίπλα στο δρόμο χρησιμοποιώντας όλμους και UAV.

Η Αρμενική πλευρά δήλωσε, ότι η απαίτηση του Αζερμπαϊτζάν να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον εναλλακτικό ημιτελή διάδρομο για σύνδεση με την Αρμενία δεν είναι θεμιτή, επειδή το σημείο 6 της Τριμερούς δήλωσης του 2020, το οποίο ορίζει ζητήματα σχετικά με τη δημιουργία και τη δραστηριότητα του διαδρόμου του Λατσίν που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, αναφέρει τα εξής: «Τα μέρη (Αρμενία, Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν) συμφώνησαν, ότι το σχέδιο για την κατασκευή μιας νέας οδού κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν θα καθοριστεί εντός των επόμενων τριών ετών».

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν παραδέχτηκε ανοιχτά, ότι ξεκίνησε την κλιμάκωση και την αποκάλεσε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση εναντίον παράνομων αρμενικών ενόπλων ομάδων στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όπου βρίσκονται προσωρινά ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας».

Ως εκ τούτου, η αρμενική πλευρά αναμένει μία σαφή και στοχευμένη καταδίκη της νέας βίας από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, από τις χώρες εταίρους, πρωτίστως από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Το ελληνικό σύστημα LASER “Μινώταυρος” έγινε αντικείμενο έρευνας ξένων εταιρειών-Εξουδετερώνει στόχους άνω των 23000 ποδών (Βίντεο)

Θα τοποθετηθεί σε νησιά μικρονήσους κατά τουρκικών drone-Σούκος : Πρέπει να τα τοποθετήσουμε τα συστήματα στα νησιά για...
Ελληνοτουρκικά 0

Φρενίτιδα στον τουρκικό Τύπο: Οι Έλληνες αναβάθμισαν τους πολλαπλούς εκτοξευτές RM-70 και από την Ρόδο-Απειλούν πλέον την Μαρμαρίδα (Βίντεο)

Τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας των Τούρκων μυρίζουν πιθανή προβοκάτσια το επόμενο διάστημα στο Αιγαίο